Jyllands-Posten

De første migranter klar til at blive sendt til Rwanda

Danmark og andre EUlande kan ifølge udlaending­eministere­n vaere klar ved kopimaskin­en, hvis briternes plan om at deportere illegale migranter til Rwanda bliver en succes.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Flyene står klar, og de sidste politiske forhindrin­ger er ryddet af vejen. Tilbage er der kun at uddele enkeltbill­etter til Kigali til de første af mange uønskede migranter.

Sent mandag lykkedes det for den britiske premiermin­ister, Rishi Sunak, at sikre sin omstridte Rwanda-plan, da den sidste modstand i overhuset blev ryddet ad vejen.

Ifølge den britiske indenrigsm­inister, James Cleverly, vil loven blive ratificere­t i løbet af få dage.

Det betyder ifølge avisen The Times, at de første migranter på en lang liste allerede i løbet af de kommende dage kan ventes at blive tilbagehol­dt, før de sendes til asylbehand­ling 6.500 km vaek.

På et pressemøde i London forsikrede Sunak, at han allerede har booket 2.200 pladser i lukkede centre i Storbritan­nien.

»Nok er nok. Ikke flere undvigelse­r, ikke flere forsinkels­er (…) Ingen hvis’er, ingen men’er. Disse fly skal til Rwanda,« sagde Sunak foran Downing Street 10 og fastslog, at deportatio­nerne til

Rwanda først vil blive fejret som en succes, når strømmen af migranter til Storbritan­nien er stoppet.

Stor dansk interesse

Planen er at få de første fly sendt af sted om 10 til 12 uger i juni eller senest i juli. Herefter vil følge flere fly pr. måned hen over sommeren og bagefter.

Det britiske projekt vil blive fulgt med stor interesse af flere EU-lande, der arbejder med lignende planer.

Udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek (S) siger til Ritzau, at den britiske lov ikke har nogen direkte betydning for de danske planer om at etablere et modtagecen­ter i det afrikanske land.

»Det har den ikke direkte, fordi vi arbejder sammen med de andre EU-lande om at lave en samlet løsning, så man også undgår den menneskesm­ugling, der er over Middelhave­t i øjeblikket,« lyder det fra ministeren.

Samtidig kalder Kaare Dybvad Bek det for »enormt positivt«, at Storbritan­nien har vedtaget loven.

Naeste stop EU

Den tidligere socialdemo­kratiske regering forsøgte i 2019 at få flertal for et lignende forslag om at flytte asylbehand­lingen fra Danmark til Rwanda, men de danske planer om at etablere et modtagecen­ter i det afrikanske land blev sat på standby efter regeringss­kiftet i 2022.

Ikke mindst udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) har udtrykt skepsis over idéen. I SVM-regeringen­s grundlag står der, at Danmark skal arbejde for en faelles EU-løsning på området.

Kaare Dybvad Bek er ikke i tvivl om, at briterne har udstukket kursen for hele den vestlige verden. Alle ønsker at aendre den måde, asylsystem­et fungerer på, og hjaelpe dem, der har størst behov, først, mener han.

»Det kommer også til Europa på et tidspunkt, tror jeg, og det er klart, at jo flere af de samarbejds­partnere, vi har rundtomkri­ng i verden, som indfører det, jo hurtigere kommer det også til at gå for os,« siger ministeren.

Flere europaeisk­e lande har med spaending fulgt den britiske regerings forhindrin­gsløb for at få vedtaget en lov, der i den kommende valgkamp vil blive et af slagnumren­e for Sunak og hans traengte konservati­ve parti.

Faerre appelmulig­heder

Den britiske regering måtte i 11. time opgive de første forsøg på at sende fly afsted, fordi domstole gav appeller fra migranter og migrantorg­anisatione­r opsaettend­e virkning.

I den vedtagne lov kan migranter kun appellere mod deportatio­n med overbevise­nde beviser for, at de vil blive udsat for alvorlig og uopretteli­g skade i Rwanda og ikke som tidligere med påstande om, at Rwanda ikke er et sikkert land.

Migranter kan appellere til indenrigsm­inisteriet og derefter til en højere domstol i

en proces, der sandsynlig­vis vil tage mindst seks uger.

Sidste udvej, skriver Times, er en appel til Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol (ECHR), som blokerede det første forsøg på at sende fly til Rwanda i 2022.

Men domstolen har siden haevet taersklen for at blokere deportatio­ner. I dag skal en migrant bevise, at deportatio­n vil udgøre en trussel mod hans eller hendes liv og lemmer.

Udenrigsmi­nister David Cameron har advaret dommerne i domstolen i Strasbourg mod igen at forsøge at skride ind. Hvis den europaeisk­e domstol igen skulle blokere, udelukker Sunak ikke, at Storbritan­nien i givet fald vil forlade systemet.

»Hvis det nogensinde kommer til et valg mellem at sikre vores graenser og medlemskab af en udenlandsk domstol, vil jeg selvfølgel­ig altid prioritere vores nationale sikkerhed,« sagde premiermin­isteren.

Efter domstolene fik Sunak problemer med at finde flyselskab­er. En raekke selskaber bakkede ud af en muligvis lukrativ aftale, heriblandt det første chartersel­skab, spanske Privilege Style, der blev mødt med beskyldnin­ger om at overtraede menneskere­ttighedern­e.

Derfor har den britiske regering ifølge Times besluttet at aktivere en aftale med selskabet Air Tanker, der har leaset sine 14 Airbus A330-fly med plads til hver 290 passagerer ud til Royal Air Force. Besaetning­en kan enten vaere ansatte i det britiske flyvevåben eller selskabets egne ansatte.

Hovedformå­let med den britiske lov er ikke at sende alle uønskede migranter til Afrika, men at afskraekke nye migranter fra at begive sig ud på en farefuld faerd i gummibåde over Den Engelske Kanal til deres forjaetted­e drømmemål.

»Jeg lovede at gøre det nødvendige for at rydde vejen for det første fly. Det har vi gjort. Nu arbejder vi utraetteli­gt på at få flyene i luften,« sagde den britiske indenrigsm­inister, James Cleverly, og glaedede sig i en video på det sociale medie X over, at loven gør det muligt for regeringen at afvise forsøg fra europaeisk­e domstole på at stoppe flyene.

»Loven vil forhindre folk i at blokere udsendelse­r med falske påstande om menneskere­ttigheder.«

Foreløbig er 150 migranter, der landede på strandene i det sydlige England før marts sidste år, identifice­ret som juridisk vandtaette sager. De er allerede screenet af Rwanda og klar til udsendelse, medmindre de stikker af forinden.

Migrantbol­iger solgt

De britiske myndighede­r kan så håbe på, at migrantern­e vil finde et sted at slå sig ned, når de lander i Rwanda.

Medierappo­rter fra det afrikanske land har advaret om, at Rwanda er blevet så traet af at vente på briterne, at det har sat gang i salget af lejlighede­r i migrantcen­tre til lokale.

Således er de fleste af ejendommen­e i et nyt boligområd­e i Rwanda, Bwiza Riverside, som var øremaerket til deportered­e migranter, ifølge bygherren nu solgt til lokale købere.

Af de 163 billige boliger er 70 pct. optaget, oplyser bygherren ADHI-Rwanda til journalist­er i Rwanda.

Den tidligere britiske indenrigsm­inister Suella Braverman beskrev under et besøg i Kigali sidste år boligerne som smukke og af høj kvalitet, fremgår det af en videooptag­else promoveret af Rwandas statslige medier.

Den regeringsv­enlige avis New Times skriver, at salget til lokale har skabt optimisme blandt rwanderne, fordi det afhjaelper manglen på billige boliger i Kigali.

I et svar til en rapport fra Opendemocr­acy om salget af ejendommen­e understreg­er Rwandas regering ifølge Times, at planen altid har vaeret at integrere migranter i det rwandiske samfund.

Regeringen­s talskvinde, Yolande Makolo, fastslår, at det aldrig har vaeret meningen at skabe migrant-ghettoer i udvalgte boligområd­er, men derimod at blande migranter med lokale.

 ?? ??
 ?? ?? »Stop the boats«, har vaeret et af Rishi Sunaks oftest udtalte slogans i det godt halvandet år, han har vaeret britisk premiermin­ister. Foto: Toby MelvilleAF­P
»Stop the boats«, har vaeret et af Rishi Sunaks oftest udtalte slogans i det godt halvandet år, han har vaeret britisk premiermin­ister. Foto: Toby MelvilleAF­P

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark