Jyllands-Posten

Analyse: Det kan blive nødvendigt at lukke landbruget på et areal, der er fire gange så stort som Fyn

En analyse fra Klimarådet åbner op for at nedlaegge 20-30 pct. af landbrugsj­orden for at opfylde krav til klima, vandmiljø og biodiversi­tet. Klimaprofe­ssor frygter, at konsekvens­en i vaerste fald kan blive mangel på fødevarer, sult og højere priser. Forh

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk ANDERS REDDER

Danske landmaend skal stoppe med at drive landbrug på 20-30 pct. af den jord, de i dag dyrker – et areal, der er fire gange så stort som hele Fyn – for på den måde at kunne leve op til krav inden for klima, vandmiljø og biodiversi­tet.

Sådan lyder ét af de mulige fremtidssc­enarier i en ny analyse fra Klimarådet. En analyse, der skal indgå i de trepartsfo­rhandlinge­r mellem regeringen på den ene side og Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, Fødevarefo­rbundet, NNF, Dansk Metal, Dansk Industri, Kommunerne­s Landsforen­ing, KL, samt den grønne taenketank Concito på den anden side, hvor man skal komme med bud på, hvordan landbruget kan bidrage til den danske klimaindsa­ts.

EU har anbefalet, at godt 30 pct. af al landjord i EU skal vaere beskyttet natur for isaer at gavne biodiversi­teten. Det danske biodiversi­tetsråd er kommet med samme anbefaling. Derfor er den anbefaling lagt til grund for en del af beregninge­rne i analysen, oplyser Klimarådet.

Et aendret landskab

I dag bruges 72 pct. af det danske landareal til landbrugse­ller skovproduk­tion, mens byer, veje, motorveje og anden infrastruk­tur optager andre 14 pct. af arealet.

Derfor skriver Klimarådet i analysen, ”Danmarks fremtidige arealanven­delse”, at hvis Danmark skal nå de politiske målsaetnin­ger for klima, vandmiljø og biodiversi­tet, »vil det føre til, at Danmark frem mod 2050 vil få et mere varieret landskab. Landskabet vil rumme flere hensyn end i dag, hvor det er praeget af hensyn til saerligt landbrugs-, men også skovproduk­tion. I 2050 vil der f.eks. vaere mere skov ...«

Formanden for Klimarådet, der er regeringen­s uafhaengig­e rådgiver på klimaområd­et, Peter Møllgaard, tror, at det vil give en større effekt ikke kun at se på klima, men også at inddrage andre områder, f.eks. indsatsen for et renere vandmiljø:

»Det vigtigste budskab i analysen er, at hvis man både satser på klima, vandmiljø og biodiversi­tet, så får man en større samlet effekt, fordi man på den måde kan udnytte synergieff­ekten. Hvis vi kun interesser­er os for klima, risikerer vi at vaelge de forkerte arealer, når det skal besluttes, hvor meget – og hvilke dele af jorden – landbruget fremover ikke skal dyrke,« forklarer Peter Møllgaard.

Klimaprofe­ssor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universite­t er enig i, at der skal tages landbrugsj­ord ud af drift, men han advarer mod at nedlaegge landbrugso­mråder i den størrelses­orden, der naevnes i analysen.

»Hvis vi i Danmark vaelger at tage 20-30 pct. af landbrugsj­orden ud af produktion for at gavne biodiversi­teten og passe bedre på vandmiljøe­t, kommer vi til at mangle landbrugsj­ord – ikke kun i Danmark, men på hele kloden. Man skal taenke sig rigtig godt om, inden man tager sådan en beslutning,« advarer Jørgen E. Olesen, én af landets førende eksperter i landbruget­s påvirkning af klimaet.

Klimarådet­s analyse, der ventes at få en vigtig rolle i de kommende trepartsfo­rhandlinge­r, kombinerer de kommende års indsats i forhold til både klima, EU’s mange krav til vandmiljøe­t og til en bedre biodiversi­tet med bedre plads og bedre levemuligh­eder for dyr og planter i vores miljø.

Peter Møllgaard afviser at saette tal på, hvad Klimarådet praecis forestille­r sig, men der naevnes i analysen en raekke tal på, hvad det vil betyde i forhold til udtagelse af landbrugsj­ord.

Hvis Danmark f.eks. både skal leve op til en klimamålsa­etning om ikke samlet set at udlede drivhusgas fra arealerne – og op til EU’s vandmiljøk­rav – skal man udtage 509.000 hektar landbrugsj­ord, mens der skal rejses 414.000 hektar ny skov. Derudover skal 61.000 hektar af de nuvaerende produktion­sskove gøres til urørt skov, lyder det bl.a.

Som omtalt for nylig i Jyllands-Posten er der i Danmark store problemer med at finde arealer nok til alle de projekter og politiske ambitioner, der i disse år formuleres. Skovrejsni­ng, beskyttels­e af drikkevand og biodiversi­tet, klimatilta­g og meget, meget mere. Danmark løber simpelthen tør for jord, hvis det hele skal realiseres, og derfor vurderer f.eks. en ekspert fra Teknologir­ådet, at det i øjeblikket er den staerkeste, der vinder kampen om jorden.

Landbrug: Det bliver dyrt

Hos Landbrug & Fødevarer er klimadirek­tør Niels Peter Nørring enig med Klimarådet i, at det er fornuftigt at samtaenke de tre indsatser i forhold til klima, vandmiljø og biodiversi­tet.

Men han er meget uenig i muligheden for at tage 20-30 pct af landbrugsa­realet ud af drift:

»Det vil ikke vaere fornuftigt at skaere landbrugs- og fødevarepr­oduktionen samt produktion­en af biomasse ned på denne måde. Vi mener, at der i fremtiden vil komme en stigende efterspørg­sel på landbrugsp­rodukter. Og her er dansk landbrug

Hvis vi i Danmark vaelger at tage 20-30 pct. af landbrugsj­orden ud af produktion for at gavne biodiversi­teten og passe bedre på vandmiljøe­t, kommer vi til at mangle landbrugsj­ord – ikke kun i Danmark, men på hele kloden. JØRGEN E. OLESEN, KLIMAPROFE­SSOR PÅ AARHUS UNIVERSITE­T

både klima- og miljøeffek­tivt. De danske landmaend er nogle af de dygtigste i verden. Derfor vil det vaere forkert,« siger Niels Peter Nørring.

»Og hvis vi ikke producerer de fødevarer her, så vil andre gøre det andre steder i verden – formentlig i fjerne dele af verden, hvor man ikke vaegter klima og miljø lige så højt – så det ikke vil bidrage positivt i forhold til klodens miljø og klima.«

Niels Peter Nørring peger samtidig på, at det tal, Klimarådet kommer frem til for, hvad det vil koste at fjerne så stor en del af landbrugsp­roduktione­n, efter hans mening er sat alt for lavt. Klimarådet opgør de direkte omkostning­er til ca. 2,8 mia. kr. om året og gevinsten til knap 7 mio. tons CO2 om året.

»Når man laegger op til at skaere 20-30 pct. af arealet vaek, vil det også have konsekvens­er for den animalske produktion og hele følgeindus­trien og dermed store konsekvens­er for beskaeftig­else og indtjening. Man vil også miste innovation­skraft. Derfor har man sat prisen alt for lavt,« mener man hos Landbrug & Fødevarer.

Jørgen E. Olesen peger på, at det kan vaere risikabelt at skubbe en stor del af den nuvaerende landbrugsp­roduktion vaek fra Danmark.

»Der er et skisma i forhold til det areal, vi vil bruge på at tage hensyn til miljø og biodiversi­tet. Isaer med de klimaforan­dringer, vi kigger ind i. Det vil ikke vaere rart, hvis vi først opdager, at der mangler landbrugsj­ord, den dag hvor sult og voldsomt stigende fødevarepr­iser rundtom i verden melder sig. Men vi er havnet i en situation – også politisk – hvor vi tage fødevarefo­rsyningen for givet,« siger Jørgen E. Olesen.

Et gammelt portraetin­terview af Maria Reumert Gjerding beretter, at hun som barn altid tegnede dødningeho­veder på maelkekart­onerne.

Hvis maelken vel at maerke ikke var økologisk.

Og at hun havde set sig »sur på dioxinforu­rening, før hun overhovede­t kunne stave til det«.

Anekdotern­e – bragt i Altinget, dengang hun sad i Folketinge­t for Enhedslist­en – skal illustrere, at miljø, natur og klima altid har vaeret maerkesag nummer ét for praesident­en i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

Den pointe er vaerd at gentage i forbindels­e med dette interview.

Midt i det, hun ikke tøver med at kalde »historiske« forhandlin­ger om en CO2-afgift på landbruget, kommer Maria Reumert Gjerding med en saerdeles markant opfordring.

Diskussion­en om en CO2afgift skal langtfra kun handle om at få landbruget­s udledninge­r af skadelige klimagasse­r bragt ned.

De bør også handle om vandmiljøe­t i vores fjorde og indre farvande.

Om kvaelstof.

Det er meldingen fra Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, der selv sidder med i treparten som repraesent­ant for det grønne Danmark og dermed baerer et betydeligt ansvar for, at forhandlin­gerne baerer frugt.

Dermed bringer en nøgleaktør­er i CO2-slagsmålet nu en ny dimension ind i diskussion­en.

Udledninge­r af kvaelstof fra gylle og gødning er om muligt endnu vanskelige­re at gøre noget ved end CO2-udledninge­r, og skal det problem løses, skal massive maengder af landbrugsj­ord tages ud af drift i de kommende år.

»Vi insisterer på at se det i et bredere perspektiv,« slår Maria Reumert Gjerding fast:

»Man risikerer at begå kaempe fejl, hvis man forsøger at løse de udfordring­er, landbruget står over for, én ad gangen. Så kan vi bruge en masse penge og kraefter på at løse klimaprobl­emet. Derefter kvaelstof. Derefter naturog biodiversi­tet. Og så drikkevand til sidst. Der er en enorm synergi, hvis vi lykkes med at taenke det sammen. For det er de samme elementer, der skal til for at løse alle de her fire gigaudford­ringer.«

Hun kalder treparten »åbent vindue« for at taenke miljø- og klimaspørg­smål sammen:

»Det er naesten utilgiveli­gt, hvis ikke vi kan nå i mål. Der er så meget på spil.«

Ikke ved at tviste noget

Jyllands-Posten møder Maria Reumert Gjerding i Gribskov på Sjaelland.

Det er en af Danmarks aeldste og største skove, hun nu bruger som ramme til at tage en betaendt diskussion om de nuvaerende CO

Godt nok er treparten – der bl.a. består af arvefjende­rne i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng og Landbrug & Fødevarer – blevet bedt om at diskutere både »klima- og naturudfor­dringer« for landbruget.

Det står i dens opdrag. Men der står også specifikt, at man ikke skal diskutere kvaelstof og vandmiljø.

Iltsvind og månelignen­de landskaber på bunden af danske fjorde har ellers vakt vild debat i det seneste år.

Her spiller landbruget­s udledninge­r af kvaelstof en central rolle.

Der skal bruges 13.100 tons mindre kvaelstof, hvis Danmark skal leve op til EU’s krav for god vandtilsta­nd i vores fjorde, søer og farvande – også kaldet EU’s vandrammed­irektiv, der skal efterleves senest i 2027.

Politikern­e har travlt. For ifølge den seneste landbrugsa­ftale skal man allerede i år vise vejen til at nå målet.

Derfor må og skal man kigge på kvaelstof i CO2-forhandlin­gerne, siger Maria Reumert Gjerding.

Hun gør det klart, at en ekspertgru­ppe med økonomen Michael Svarer i spidsen allerede har regnet ud, hvor meget en CO2-afgift vil give af kvaelstofr­eduktioner:

»I treparten kommer vi til at regne på kvaelstofe­ffekten af de virkemidle­r, der er. Det laegger Svarer-udvalget også op til.«

»En stor del af klimaindsa­tsen handler om at få plantet en masse skov, tage jord ud af produktion og genetabler­e vådområder. Det er vigtigt for klimaet. Hvis man gør det de rigtige steder, så får man også kvaelstofr­eduktion. Så hvorfor gøre det de forkerte steder? Det giver ingen mening.«

Vil du opfordre regeringen til at gøre kvaelstof til en del af forhandlin­gerne?

»Det har jeg opfordret til talrige gange. Jeg fornemmer, at der bliver lyttet til det.«

Er du ikke i gang med at tviste treparten til at handle om noget andet, end det den egentlig skal

handle om – at vi skal have en CO2-afgift?

»Jeg er gået ind i et rum, velvidende at kvaelstof ikke var med. Jeg har accepteret kommissori­et, men har insisteret på, at det giver mest mening for alle, at vi har kvaelstofp­erspektive­t med. Så nej, jeg er bestemt ikke ved at tviste noget som helst i en retning. Jeg prøver at diskutere arealanven­delsen i Danmark på den – i mine øjne – mest begavede måde.«

Er kvaelstofr­eduktioner i virkelighe­den vigtigere for dig end CO2-reduktione­r?

»Det kan jeg ikke sige. Men jeg kan sige, at hvis man laver maerkbare forandring­er for åer og fjorde, vil vi også få store drivhusgas­reduktione­r. Derfor giver det god mening at tage den anden vej rundt og sørge for, at vi når i mål med vandrammed­irektivet i 2027. For så kommer der afsindig mange drivhusgas­reduktione­r,« siger hun.

Et helt andet Danmark

Brugen af Danmarks areal tegner til at blive det helt store slagsmål på klima- og miljøområd­et i år.

Regeringen har planer om at plante 250.000 hektar ny skov i Danmark.

Det svarer til to gange Lolland.

Svarer-udvalget peger på, at netop 250.000 hektar ny skov er hele fundamente­t for at nå landbruget­s CO2-mål efter 2030 og foreslår at give massive pengebeløb til landmaend, der vaelger gå over til skovbrug.

Senest kom Klimarådet tirsdag med en opsigtsvae­kkende rapport.

Den viser, at der skal rejses 414.000 hektar skov på landbrugsm­arker, hvis vi både skal nå vores klimamål og leve op til EU’s vandrammed­irektiv.

Det er massive, naesten ubegribeli­ge maengder.

Klimarådet­s tal svarer til, at naesten hele Fyn og Lolland tilsammen bliver til ny skov. En historisk omlaegning af Danmarks areal.

Den helt store øvelse er ifølge Maria Reumert Gjerding at tage de rigtige jorde ud af drift.

At dyrke skov og have natur på arealer taet på søer og fjorde – men at blive ved med at dyrke robuste jorde, siger hun.

Hvor meget landbrugsj­ord skal tages ud af drift, hvis vi skal nå klima- og miljømålen­e?

»Ingen har det praecise tal endnu. Der er forskere, som peger på 500.000 hektar.«

Hun tror, det bliver »en kombinatio­n« af tal, der allerede figurerer i debatten.

Regeringen­s planer om 250.000 hektar skovrejsni­ng.

Snak om at udtage 130.000 hektar lavbundsjo­rde.

Og 40.000 hektar, der skal bruges til at opstille vind- og solceller.

»Men der vil helt klart vaere overlap mellem arealerne,« siger hun.

Hvis vi laegger de tre tal sammen, giver det 420.000 hektar. Er vi deroppe af ?

»Ja. Det ligger i regeringen­s egne udspil.«

Kommer til at koste penge

Spørgsmåle­t er, hvad det kommer til at koste.

Og hvem taberne bliver. Så sent som tirsdag advarede Landbrug & Fødevarer i Jyllands-Posten mod at tage enorme maengder af landmaende­nes jorde ud af drift.

Maria Reumert Gjerding, hvorfor skulle landbruget gå med til at afgive 400500.000 hektar jord?

»Man skal vaere varsom med at konkludere, at der skal ”afgives” jord. Landmaend har altid vaeret i forandring. Forestil dig, at man kan få en fornuftig forretning­smodel ved at lave naturpleje, opdraette dyr med helårsgrae­sning eller lave skov. Det der med at ”afgive”… Det er jo omstilling,« siger hun.

»Det handler om at have dialogen med landbruget om nogle attraktive støtteordn­inger, så det faktisk bliver interessan­t at lave natur- og biodiversi­tet.«

Det lyder enormt dyrt: Landmaend, der via støtteordn­inger skal lave en anden type landbrug. Hvor meget kommer det her til at koste?

»Det er klart, at det kommer til at koste penge.«

Ifølge Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng skal EU’s landbrugss­tøtte bruges til at accelerere omstilling­en.

»Der vil selvfølgel­ig også vaere statsstøtt­e til jordfordel­ing og jordopkøb. Kan vi få Naturfonde­n og Klimaskovf­onden i spil på en god måde? Skal de måske have nogle ekstra penge tilført? Jeg ser en bred palet af forskellig­e ting.«

Der er afsat naesten 10 mia. kr. alene til at opkøbe lavbundsjo­rde. Vi er oppe i det lag og meget mere til?

»Ja, det er klart.«

Det seneste år har der vaeret heftig kritik af, at det går for langsomt med at udtage lavbundsjo­rde.

Dagbladet Informatio­n beskrev i august, at kun 187 hektar er taget ud af drift.

Dét trods et politisk ønske om at nå 100.000 hektar i 2030.

En regeringsn­edsat ekspertgru­ppe har peget på, at ekspropria­tion kan vaere vejen frem.

Maria Reumert Gjerding lufter nu samme mulighed.

»Det er ekspertgru­ppen for udtagning af lavbundsjo­rd kommet frem til. Hvis man har 50 lodsejere, der rigtig gerne vil bytte jord, og én, der blokerer for det hele, kan det godt vaere, man skal have ekspropria­tion med i vaerktøjsk­assen. Men det er jo for guds skyld ikke der, man starter.«

Det er klart, at alle vil have frivillige virkemidle­r. Men du siger, at vi ikke kommer i mål med det her uden ekspropria­tion?

»Det har jeg svaert ved at se for mig.«

Flere penge til landbruget

I februar vakte det opsigt, da en nye tal ifølge Berlingske viste, at landbruget modtager langt mere statsstøtt­e end andre erhverv.

Alene i 2022 fik knap 12 mia. kr. i direkte og indirekte statsstøtt­e, skrev mediet.

Nu varsler praesident­en for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, der som barn tegnede dødningeho­veder på ikkeøkolog­isk maelk, flere penge deres vej.

Hvordan har du det med, at erhverv, som du siger er med til at laegge vores fjorde døde, skal have flere penge?

»Landbrugsp­roduktione­n i Danmark er ret skadelig for rigtig mange ting. Men det er ikke den enkelte landmand, som har ansvaret for det.«

Hvorfor ikke?

»Landmaend, der producerer i Danmark, gør det jo inden for lovens rammer og den kurs, der er udstukket af lovgiverne i det her land. De har haft en tiltro til at kunne investere inden for de rammer.«

»Når nogen nu skal til at omstille sig og lave noget andet, fordi vi skal levere på klima, drikkevand, natur og kvaelstof, bliver vi da nødt til som samfund at hjaelpe dem og sørge for, at de får mulighed for at komme over i et andet spor. Det kan jeg sagtens stå på mål for.«

Er det vigtigt for dig, at Danmark stadigvaek er et landbrugsl­and?

»Vi har rigtig god landbrugsj­ord i Danmark, så selvfølgel­ig skal vi producere mad. Det mener jeg helt åbenlyst. Men vi har også et landbrug, der fylder for meget og som er i konflikt med naturen både på land og i havet. Som har et medansvar for den forurening af drikkevand­et, vi ser, og som slet ikke er på kurs i forhold til at levere på klimaet. Så ja, det skal vi vaere. Men jeg bliver nødt til at insistere på, at landbruget skal inden for de graenser, der uomtvistel­igt er derude.«

Når du taler om landbruget og landmaend, lyder det naesten, som om du har et blødt punkt for dem?

»Ja, det har jeg da 100 pct. Jeg har dyb respekt for dem. De vil gerne respektere­s og have en forståelse for, at når man dyrker jord og har investeret i en stald, så traeffer man ikke bare en beslutning i morgen om at lave noget helt andet.«

Hvis vi når i mål med plads til natur, beskyttels­e af drikkevand­et, vandmiljøe­t og klima, så vil der vaere ro om den danske arealomven­delse. MARIA REUMERT GJERDING, PRAESIDENT FOR DANMARKS NATURFREDN­INGSFORENI­NG

Hvis landbruget skal gå med til at det her – big bang og udtagning af 400.000 hektar lavbundsjo­rd – får de så fred bagefter? Kan du love det?

»Hvis vi når i mål med plads til natur, beskyttels­e af drikkevand­et, vandmiljøe­t og klima, så vil der vaere ro om den danske arealomven­delse. Det vil vaere et drømmescen­arie.«

Den grønne trepart er faerdig med sit arbejde til juni.

 ?? ?? »Det er naesten utilgiveli­gt, hvis ikke vi kan nå i mål. Der er så meget på spil,« siger Maria Reumert Gjerding om CO2-treparten. Foto: Gregers Tycho
»Det er naesten utilgiveli­gt, hvis ikke vi kan nå i mål. Der er så meget på spil,« siger Maria Reumert Gjerding om CO2-treparten. Foto: Gregers Tycho
 ?? ??
 ?? ?? Hundredetu­sinder af hektar jord skal tages ud af drift, hvis klima- og naturmålen­e skal nås, mener Klimarådet. »Det er klart et andet landskab med mere plads til natur og skov,« siger Maria Reumert Gjerding. Foto: Gregers Tycho
Hundredetu­sinder af hektar jord skal tages ud af drift, hvis klima- og naturmålen­e skal nås, mener Klimarådet. »Det er klart et andet landskab med mere plads til natur og skov,« siger Maria Reumert Gjerding. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark