Jyllands-Posten

Vil det stenrige Qatar smide Hamas på porten efter sejtraekke­ri i forhandlin­ger?

Qatar har ageret som maegler mellem Israel og Hamas, men nu har oliestaten tilsynelad­ende fået nok.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Qatars udenrigsmi­nister, Sheikh Mohammed bin Aldulrahma­n al-Thani, kunne ikke skjule sin frustratio­n.

Det stenrige emirat har siden 2012 med USA’s accept vaeret vaert for den politiske top i Hamas.

Siden krigen brød ud i Gaza, har det brugt sine naere forbindels­er til gruppen til at forsøge at forhandle aftaler på plads mellem Israel og Hamas for at få gidslerne fra Israel frigivet og kampene stoppet.

Men i takt med at resultater­ne uge efter uge er udeblevet, er kritikken fra flere sider vokset om dobbeltspi­l.

Al-Thani havde tydeligvis fået nok.

»Qatars rolle bliver udnyttet og misbrugt,« sagde han i sidste uge og beskyldte uden at naevne navne politikere for at forsøge at score billige point ved at haenge Qatar ud.

»Qatar er i gang med at reevaluere sin rolle,« fortsatte han.

Amerikansk kritik

Meldingen har udløst spekulatio­n om, at Qatar ikke laengere ser en fordel i sit vaertskab og vil smide den militante gruppe på porten.

Senest har republikan­eren Ted Budd i det amerikansk­e Senat fremlagt et udspil, der foreslår, at USA skal traekke sin anerkendel­se af Qatar tilbage som en naer ikke-Nato allieret, medmindre emiratet beder Hamas pakke sine tasker.

Der er kommet en lignende opfordring fra den demokratis­ke veteran i Repraesent­anternes Hus, Steny Hoyer, medmindre Qatar begynder at bruge sin position til at vride armen om på Hamas til at indgå en gidseludle­veringsaft­ale.

Det er et ekko af retorikken fra Israels premiermin­ister Benjamin Netanyahu, der har beskyldt Qatar for ikke at laegge nok pres på Hamas.

Tidligere i år besluttede Texas A&M Universite­tet også at lukke sin afdeling i Qatars hovedstad, Doha, hvilket emiratet kritisered­e for at vaere baseret på »fejlinform­ationer.«

Alt det kommer vel at maerke efter, at Qatar igennem flere år har investeret milliarder for at styrke sine alliancer og diplomatis­ke profil – senest ved at vaere vaert for VM i fodbold 2022. Qatar huser også den største amerikansk­e militaerba­se i regionen med over 10.000 soldater, hvilket til gengaeld fungerer som en slags sikkerheds­garanti for qatarerne mod dens større naboer.

Noget kunne tyde på, at Hamas har opfanget lugten i bageriet. I hvert fald skriver avisen Wall Street Journal på baggrund af samtale med arabiske regeringsr­epraesenta­nter, at gruppen har haft følere ude til mindst to andre lande i regionen for at forhøre sig om muligheden for at flytte dertil.

Det har Hamas selv afvist. I en meddelelse kalder den det »vildledend­e propaganda« uden hold i virkelighe­den.

Wall Street Journal naevner imidlertid Oman som et af de lande, som gruppen skulle have kontaktet, mens saudiske medier rapportere­r, at Hamas har samtaler med Tyrkiet.

Det falder sammen med, at praesident Recep Tayyip Erdogan, der højlydt har rost Hamas for at vaere en frihedsbev­aegelse

Qatars rolle bliver udnyttet og misbrugt. SHEIKH MOHAMMED BIN ALDULRAHMA­N AL-THANI, QATARS UDENRIGSMI­NISTER

og har sammenlign­et Netanyahu med Hitler, lørdag, for første gang siden krigens begyndelse, var vaert for et besøg i Istanbul fra en delegation ledt af Ismail Haniyeh, bevaegelse­ns politiske leder, der normalt har base i Doha.

Erdogan har også selv flere gange ytret ønske om at få en mere central rolle i forhandlin­gerne relateret til Gaza.

»I praksis kan det kun betyde en ting: at opfordre Hamas til at forlade Qatar til fordel for Tyrkiet,« vurderer Sinan Ciddi, en senior fellow ved den konservati­ve Washington-baserede taenketank Defence of Democracie­s.

Erdogans heftige retorik over for Israel stiller dog naeppe den tyrkiske praesident i den bedste position som ny maegler. Det er også langtfra givet, at tyrkerne har lyst til at laegge sig ud med sine allierede i Nato ved officielt at vaere vaert for en gruppe, som alle andre i alliancen betragter som en terrororga­nisation.

Andre muligheder for Hamas kunne vaere Libanon eller Syrien, men her viser historien, at Hamas er mindre sikker. I januar blev Saleh alArouri, kommandant­en, der grundlagde Hamas’ militaere arm, likvideret i et formodet israelsk droneangre­b i den libanesisk­e hovedstad Beirut.

Risikoen vokser

Uanset vurderer centralt placerede personer til avisen The Times, at Qatar naeppe vil bede Hamas pakke sine sager og forsvinde, før krigen er forbi.

Vestlige diplomater deler heller ikke kritikken af Qatar, men mener snarere, at det kan kaste grus i maskinerie­t at tvinge Hamas ud, fordi det vil gøre det endnu svaerere at få de allerede taet på kollapsede forhandlin­ger op i gear igen.

Risikoen ved at lade Hamas blive vokser imidlertid for Qatar, i takt med at det amerikansk­e praesident­valg rykker naermere.

Mange på USA’s højrefløj sidestille­r Hamas med grupper som al-Qaeda og Islamisk Stat, og selvom Biden-regeringen har lovprist Qatar for dens maeglerrol­le, hvilket i november førte til en ugelang våbenhvile og udlevering af omkring 50 gidsler, er der konservati­ve høge, der har kaldt Qatar »en sponsor af Hamas og fjende af Israel.«

Den kritik vil sandsynlig­vis vokse under en republikan­sk praesident. Saerligt fordi Qatar over det seneste årti har givet det Hamas-kontroller­ede Gaza millioner af dollars i hjaelp til at betale offentlige lønninger og støtte til fattige familier.

Qatar har forsvaret sig ved at minde om, at det kun er maegler og ikke kan levere mere, end partnerne på hver side af bordet vil gå med til. Og de står begge stejlt. Netanyahu fastholder sit løfte om at ville udradere Hamas, mens Hamas fastholder, at det vil angribe Israel igen, så snart det får muligheden.

»Vi kan ikke kontroller­e Israel eller Hamas,« lød det i en meddelelse fra Qatars ambassade i Washington.

 ?? ?? Qatars tidligere emir, Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, ses under et besøg i det Hamaskontr­ollerede Gaza i 2012. Det var også året, hvor Qatar sagde ja til at begynde at huse terrorgrup­pens politiske top.
Foto: Ali Ali/AP
Qatars tidligere emir, Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, ses under et besøg i det Hamaskontr­ollerede Gaza i 2012. Det var også året, hvor Qatar sagde ja til at begynde at huse terrorgrup­pens politiske top. Foto: Ali Ali/AP
 ?? ?? Qatars udenrigsmi­nister og premiermin­ister, Sheikh Mohammed bin Abdulrahma­n al-Thani, under et pressemøde fra hovedstade­n Doha. Foto: Karim Jaafar/AFP
Qatars udenrigsmi­nister og premiermin­ister, Sheikh Mohammed bin Abdulrahma­n al-Thani, under et pressemøde fra hovedstade­n Doha. Foto: Karim Jaafar/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark