Jyllands-Posten

Forfattere skal give input om lønninger til minister

Forfattere er utilfredse med indtjening­en. Kulturmini­steren har derfor samlet nogle af de største for at få deres bud på en litteraer handlingsp­lan.

-

Faerre køber en papirbog i en boghandel eller i et supermarke­d. For hvorfor gøre det, når det er billigere at streame?

I 2023 faldt danske forlags omsaetning med 1,9 pct. Det svarer til et fald på 35 millioner kroner i forhold til året før.

Den store tilbagegan­g lå i den trykte omsaetning, mens den digitale steg. Men ikke med så meget, at det kan kompensere for faldet i det trykte.

Det er ikke bare dårlig nyt for forlagene, men også for forfattern­e, som får svaerere og svaerere ved at leve af deres indtjening.

De eksisteren­de løn- og arbejdsvil­kår har nu fået kulturmini­ster Jakob EngelSchmi­dt (M) til at samle forfattere og forlag i en ny arbejdsgru­ppe.

Gruppen skal blandt andet komme med forslag til, hvordan forfatterg­erningen kan blive et hverv, der er til at leve af.

»Litteratur­en er en grundpille i vores kulturelle fundament, og danske forfattere leverer allerede i dag litteratur i verdenskla­sse. Alligevel er indtjening­en presset, og få kan leve af den litteratur, der giver vitale og mentale vitaminer til hele vores nation,« siger ministeren i en pressemedd­elelse.

»Digitalise­ringen af bogmarkede­t må ikke hive brødet ud af munden på forfattere og forlag.«

Blandt arbejdsgru­ppens medlemmer er forfatter Iben Mondrup.

Hun siger, at mens forfattere typisk får mellem 30 og 50 kr. fra forlaget for hver fysisk bog, der bliver solgt, er den digitale indtjening betydeligt lavere.

Når der lyttes til bogen via et lån på biblioteke­t eller en streamingt­jeneste, kan betalingen ligger på under to kroner per bog.

»Det kan vi simpelthen ikke leve af. Markedet skal indrettes sådan, at os der producerer får en ordentlig løn.«

Hun henviser til, at det er muligt for 110-150 kroner om måneden at lytte til et ubegraense­t antal bøger via en streamingt­jeneste.

»Det betyder, at der er nogen, der skal levere varen meget billigt, og det er i sidste ende forfattere­n,« siger Iben Mondrup.

Hun er isaer kendt for romanserie­n ”Tabita”, ”Vittus” og ”Bjørn”, der har solgt godt - også i form af fysiske bøger. I kombinatio­n med foredrag kan hun leve af sit forfatters­kab.

»Men foredrag er ikke for alle. En del forfattere befinder sig bedst i en arbejdssit­uation, hvor de kan vaere sig selv og putte sig lidt. At stå på en scene er en skarp kontrast til det,« siger Iben Mondrup.

Lav afregning for lydbøger

Blandt de andre forfattere i arbejdsgru­ppen er Leonora Christine Skov, der blandt andet har skrevet ”Den, der lever stille”. Hun har siden efteråret flere gange beklaget den lave afregning for lydbøger.

Til Politiken siger hun, at hun vil arbejde for, at karenstide­n for lydbøger bliver reguleret politisk, så alle bøger får et års karantaene, før de bliver tilgaengel­ige på streaming. Sådan er det i Norge.

»Det er utroligt, hvor nemt streamingt­jenester har det på det danske marked. Det er helt gakkelak.«

Foruden at komme med input til en bedre indtjening skal arbejdsgru­ppen beskaeftig­e sig med en raekke andre emner inden for litteratur­en.

Blandt andet se på, hvordan kunstig intelligen­s kan påvirke den litteraere udvikling, og hvordan dansk litteratur kan fremmes i udlandet.

 ?? ?? Forfatter Iben Mondrup efterlyser en ny indretning af markedet, der mere tilgodeser forfattern­e. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Forfatter Iben Mondrup efterlyser en ny indretning af markedet, der mere tilgodeser forfattern­e. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark