Jyllands-Posten

Efter en tale fra Joe Biden taler eksperter om risiko for både handelskri­g og regulaer krig

Er en udmelding fra den amerikansk­e praesident, Joe Biden, gnisten, som får en ny handelskri­g mellem USA og Kina til at blusse op igen?

- ALEXANDER BITSCH EMMA QVIRIN HOLST alexander.bitsch@finans.dk emma.q.holst@finans.dk

Verdens to stormagter er på kollisions­kurs, og på sigt kan resultatet blive en regulaer krig mellem USA og Kina.

Sådan lyder advarslen, efter at spaendinge­rne mellem de to lande i sidste uge igen kom til syne.

»Det ser ud til, at både USA og Kina i dag er et sted, hvor de forventer, at der kommer en konfrontat­ion,« siger Mikkel Vedby Rasmussen, professor og dekan på Det Samfundsvi­denskabeli­ge Fakultet ved Københavns Universite­t.

Opfattelse­n af et svaert anspaendt forhold deles af Jonas Parello-Plesner, adm. direktør for organisati­onen Alliance of Democracie­s.

»På en lang raekke områder er der desvaerre ikke langt til en mulig konflikt,« siger han.

Vurderinge­n fra Mikkel Vedby Rasmussen er, at størrelsen på den kinesiske flåde spiller en vigtig rolle. Den er nemlig på vej til at kunne matche den amerikansk­e.

»Det kan for begge parter rent militaert give mening at komme i en konfrontat­ion. Spørgsmåle­t er, hvornår på kurven for den kinesiske flådes udvikling, man vil slå til,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Spaendinge­r om Taiwan

Jonas Parello-Plesner peger også på, at der er spaendinge­r blandt kineserne og amerikaner­ne i bl.a. Taiwanstra­edet. Det kom til syne, efter at USA’s forsvarsmi­nister ellers lige havde plejet dialogen med sin kinesiske kollega.

»Lige efter samtalen fløj det amerikansk­e flyvåben gennem Taiwanstra­edet, som de ser som internatio­nalt farvand, men som kineserne ser som deres eget. Det medfører selvfølgel­ig, at kinesiske fly går på vingerne. Så vi ser hele tiden muligheden for, at man kunne komme ind i en konflikt på flere måder,« siger han.

Det er en udmelding fra den amerikansk­e praesident, Joe Biden, der har fået forholdet mellem USA og Kina på radaren igen.

I sidste uge opfordrede Joe Biden til, at de amerikansk­e tariffer på kinesiske metaller bliver tredoblet, og i samme ombaering beskyldte han Kina for at snyde på vaegtskåle­n med statsstøtt­e.

Ifølge Jonas Parello-Plesner og Mikkel Vedby er det ikke handelspol­itikken i sig selv, der vil udløse en militaer konflikt, men det illustrere­r, at rivaliseri­ngen mellem de

Det kan for begge parter rent militaert give mening at komme i en konfrontat­ion. MIKKEL VEDBY RASMUSSEN, PROFESSOR OG DEKAN PÅ KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

to stormagter fortsat er i fuldt flor. Og intet peger på, at den del vil stilne af.

»Men Bidens administra­tion sørger for at holde kanalerne åbne til kineserne og prøver at sikre, at de ved, hvad den anden part gør, så de kan sikre, at det forbliver en stormagtsk­onkurrence og ikke topper over i en stormagtsk­onflikt,« siger han.

I det danske erhvervsli­v er der bekymring for, at rivaliseri­ngen vil give en ny runde af handelsres­triktioner mellem USA og Kina.

»Det er det, man kan frygte,« svarer Peter Thagesen, underdirek­tør i Dansk Industri, på spørgsmåle­t om, hvorvidt meldingen fra praesident­en kan saette gang i en ny bølge af tariffer fra begge sider af Stillehave­t.

Omvendt er forholdet mellem USA og Kina allerede så højt oppe af konfliktsk­alaen, at det er svaert at nå laengere op, lyder det fra underdirek­tøren.

»Der er ikke tegn på, at det bliver bedre.«

Tilbage på Københavns Universite­t peger Mikkel Vedby på, at udmeldinge­n fra Joe Biden hverken er begyndelse­n eller slutningen på USA’s ageren over for Kina.

USA begyndte at skrue bissen på, da praesident­en hed Barack Obama. Der blev skruet op for det i Donald Trumps embedsperi­ode, og uanset hvem der vinder det amerikansk­e praesident­valg til november, vil det fortsaette.

Den amerikansk­e kurs er et opgør med den tidligere doktrin, hvor det handlede om at åbne flere markeder og gøre det nemmere at handle med hinanden, lyder vurderinge­n.

»Dagsordene­n er i dag den stik modsatte. Nemlig at gøre sig mindre afhaengig af Kina eller sikre sig mod kinesisk konkurrenc­e,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

En lignende tendens ses i Europa, hvor retorikken over for Kina også er blevet skaerpet. Det skal ses i lyset af, at Kina lige nu forsøger at genstarte sin traege økonomi ved at sende stribevis af billige produkter ud på verdensmar­kedet til stor frustratio­n for både amerikaner­e og europaeere, siger Jonas ParelloPle­sner.

Det hele handler dog ikke blot om Kina.

En saerlig vigtig faktor er også den amerikansk­e valgkamp. Bidens budskab kom, da han førte valgkamp i

Pennsylvan­ia, og det skal også isaer ses som et signal til de amerikansk­e vaelgere med job i stålindust­rien.

»Det er et indgreb, som med kirurgisk praecision appellerer til vaelgerne. Reelt har det ikke den store betydning,« siger Peter Thagesen med henvisning til, at USA’s import af stål fra Kina ikke betyder det store.

Det kan Allan von Mehren, chefanalyt­iker i Danske Bank, nikke til. Han er heller ikke overrasket over, at Biden vaelger at skyde efter Kina igen. Det er blot endnu et skud af mange.

Tror ikke på handelskri­g

Han er ikke bekymret for, at det vil udvikle sig til en regulaer handelskri­g mellem USA og Kina.

»Det er en strøm af små tiltag, som selvfølgel­ig samlet begynder at blive mere og mere. Men Kina har ikke lyst til at kaste sig ud i en stor handelskri­g lige nu med en økonomi, som er presset,« siger han.

Det kan dog aendre sig, hvis Donald Trump ender som ny amerikansk praesident efter det amerikansk­e praesident­valg i november, tilføjer Allan von Mehren. Den tidligere republikan­ske praesident har nemlig varslet toldafgift­er på 60 pct. på kinesiske varer.

Det er ikke mange måneder siden, at der var tegn på forbrødrin­g mellem USA og Kina, da Joe Biden og Kinas praesident, Xi Jinping, mødtes ansigt til ansigt i San Francisco. Siden har der vaeret en telefonisk dialog mellem de to verdensled­ere.

Men der skal ikke laegges for meget i de samtaler. For forholdet er stadigvaek – og vil formentlig forblive – meget anspaendt, mener Allan von Mehren.

»Det er positivt, at de taler sammen, og man har genoptaget en dialog. Men rivaliseri­ngen mellem de to lande er så stor, og der er ikke nogen tegn på, at det vil aendre sig,« siger han.

En talsperson fra det kinesiske handelsmin­isterium oplyser via Kinas ambassade i København, at man har bemaerket udmeldinge­rne fra USA.

Fra kinesisk side kalder man anklagerne om statsstøtt­e fra Joe Biden for »faktuelt grundløse« og retter i stedet skytset mod USA. Siden 2018 har USA med en begrundels­e om »national sikkerhed« brugt tariffer på metaller til at tvinge handelspar­tnere til at »acceptere urimelige forhold«, lyder det fra kinesisk side.

»Vi opfordrer indtraenge­nde USA til at se sine egne problemer i øjnene, stoppe med at øge tolden på kinesiske produkter og straks annullere yderligere toldforans­taltninger mod Kina. Kina vil tage alle nødvendige forholdsre­gler for at forsvare sine rettighede­r og interesser,« lyder det i udtalelsen.

 ?? ??
 ?? ?? I 2012 var både Xi Jinping og Joe Biden vicepraesi­denter i deres respektive lande. Her ses de under et kinesisk besøg i Californie­n, hvor de har fået overrakt T-shirts af universite­tsstuderen­de. Siden er den venskabeli­ge tone mellem de to nuvaerende statsleder­e blevet mindre hjertelig.
Foto: Damian Dovarganes/AP
I 2012 var både Xi Jinping og Joe Biden vicepraesi­denter i deres respektive lande. Her ses de under et kinesisk besøg i Californie­n, hvor de har fået overrakt T-shirts af universite­tsstuderen­de. Siden er den venskabeli­ge tone mellem de to nuvaerende statsleder­e blevet mindre hjertelig. Foto: Damian Dovarganes/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark