Jyllands-Posten

Stemningss­kifte på aktiemarke­det kan vaere et tegn på en dybere nedtur

På bare en lille måned har stemningen på aktiemarke­det lavet en U-vending, og det kan vaere et tegn på, at aktierne skal laengere ned.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Laenge har dybe aktiedyk vaeret en truet dyreart i USA. Men stemningen på aktiemarke­det lavede i sidste uge en U-vending, da S&P 500-indekset tabte 3 pct. af sin samlede markedsvae­rdi efter seks dage i streg med fald.

Før da havde børsindeks­et ikke vaeret inde i en ugentlig nedtur på mere end 2 pct. siden efteråret, og ifølge Philip Jagd, aktiechef i Sampension, er der risiko for, at aktiemarke­det har nået en top og skal laengere ned.

»Efter en laengere periode med støtte stigninger synes jeg, at der er sket et meningsful­dt skifte i stemningen på aktiemarke­det,« siger Philip Jagd, som har haft naesen nede i de amerikansk­e børsdata for de seneste 40 år.

Historisk har sådan en situation ifølge aktiechefe­n budt på en korrektion, hvor aktiemarke­det daler med 7 pct. i snit over en periode på fem uger.

»Givet de markante stigninger siden oktober, så kan vi måske korrigere mere end de gennemsnit­lige 7 pct. Historien gentager sig ikke, men den rimer ofte,« siger Philip Jagd med reference til Mark Twains berømte citat.

S&P 500-indekset er siden sin seneste bund i efteråret steget med mere end 20 pct. Men de seneste uger har det ledende børsindeks i USA vaeret inde i en negativ stime, hvor det har mistet 5,5 pct. af sin vaerdi.

Givet de markante stigninger siden oktober, så kan vi måske korrigere mere end de gennemsnit­lige 7 pct. Historien gentager sig ikke, men den rimer ofte. PHILIP JAGD, AKTIECHEF I SAMPENSION

Inflation og geopolitik

Årsagen er isaer den bidske inflation og det bomstaerke arbejdsmar­ked i USA, som har fået udsigten til, at den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve (Fed), vil saenke sin rente vaesentlig­t i år, til at rinde ud i vandet, hvilket har vaeret med til at få statsoblig­ationsrent­erne til at skyde op.

Geopolitis­k uro oven på Israels og Irans angreb på hinanden de seneste uger har desuden fået investorer­ne til at miste lidt af risikoappe­titten.

På samme tid ser tvivlen ud til at have meldt sig i forhold til den AI-bølge, som har drevet aktiemarke­det

 ?? ?? Philip Jagd, aktiechef i Sampension, mener, at aktiemarke­det har udsigt til en dybere nedtur, hvis man ser på de historiske data. Foto: Gregers Tycho
Philip Jagd, aktiechef i Sampension, mener, at aktiemarke­det har udsigt til en dybere nedtur, hvis man ser på de historiske data. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark