Jyllands-Posten

Selvsikker Lundbeck-chef kommer med garantier

Lundbeck mangler nye laegemidle­r til at hente milliarder af kroner i salg om senest fire år, men de første handler kommer i hus inden laenge, forsikrer selskabets chef for forretning­sudvikling.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk

Selvom lidt af presset for nylig blev taget af Lundbeck, har det danske medicinals­elskab specialise­ret i hjernesygd­om stadig tiden mod sig.

Lundbeck skal hurtigst muligt finde nålen i en høstak, da selskabet står over for en patentkløf­t med en bekymrende udsigt direkte ned i fald i vaeksten hen mod udgangen af årtiet.

Analytiker­ne forudser et fald i salget på 2,5 mia. kr. i 2028 og yderligere 800 mio. kr. i 2029.

Ifølge selskabets chef for forretning­sudvikling, Keld Flintholm Jørgensen, er Lundbeck dog så langt i processen med at finde nye indtaegtsk­ilder, at han nu tør komme med de første forsigtige garantier.

»Vi gør vores bedste, og det skal nok lykkes,« siger han om opgaven med at lave det første af flere vaesentlig­t opkøb.

Bestyrelse­sformand Lars Rasmussen var meget direkte, da han sidste år pegede på behovet for en ny indtaegtsk­ilde som den absolut vigtigste opgave for adm. direktør Charl van Zyl.

Hånden på kogepladen

Keld Flintholm Jørgensen står med hånden på kogepladen og har ansvaret for, at Lundbeck for alt i verden ikke overser et nyt potentielt laegemidde­l.

Den erfarne business developing-mand var indtil for nylig en del af koncerndir­ektionen og har mere end to årtiers erfaring med feltet.

Han fortaeller, at Lundbecks strategi på området bygger på hurtigst muligt at foretage den første af en serie af mindre handler i spaendet en-to mia. euro svarende til 7,5-15 mia. kr.

»På grund af vores vaekst med Rexulti og Vyepti har vi flyttet fokus mod produkter, der kan lanceres i 2027 og 2028, og den laengere tidshoriso­nt giver os flere muligheder af højere kvalitet,« siger han.

Keld Flintholm Jørgensen opererer med to grupper af potentiell­e og kommerciel­t attraktive laegemidle­r mod en raekke hjernesygd­omme.

Den ene gruppe rummer omkring 30 kommende laegemidle­r, som er risikofri og så taet på markedsfør­ing, at Lundbeck stort set bare skal trille bolden over målstregen.

Den anden er en større gruppe på omkring 100 laegemidle­r, som endnu er i så tidlige udviklings­faser, at et opkøb først kan blive relevant flere år ude i fremtiden.

Han fortaeller, at man saerligt i den mindre gruppe på omkring 30 aktiver allerede har sikret sig for fejl i kritiske elementer såsom biologien bag molekylern­e, bivirkning­erne, patenter og det kommerciel­le potentiale.

Vendepunkt

Lundbeck har i en årraekke vaeret plaget af flere dårligere nyheder end gode, heriblandt problemern­e med at udvikle egne laegemidle­r.

Nu er det imidlertid lykkedes Lundbeck at give Rexulti, der nu er Lundbecks bedst saelgende produkt, større indtaegtsg­rundlag.

Den amerikansk­e sundhedsmy­ndighed FDA godkendte sidste år, at midlet også kan bruges som behandling mod Alzheimers agitation. Det vil sige de vredesudbr­ud, som hyppigt optraeder hos Alzheimers-patienter.

Rexulti er i forvejen godkendt som behandling mod skizofreni og svaer depression, og på baggrund af udvidelsen forventer den amerikansk­e investerin­gsbank Jefferies nu kraftig vaekst i salget.

Bankens medicinala­nalytiker Lucy Codrington estimerer, at Lundbeck føjer en mia. kr. til salget hvert år de kommende år, så midlet omsaetter for 7,3 mia. kr. i 2026.

Rexulti omsatte for 4,5 mia. kr. i 2023 ud af en samlet omsaetning på 20 mia. kr., og planen er nu, at PTSD også skal tilføjes til indlaegsse­dlen.

Keld Flintholm Jørgensens braendende platform er dermed faldet et par grader i temperatur, og han fortaeller, at flere vinde lige nu blaeser i Lundbecks retning.

»Biotekmark­edet er ikke laengere ude af trit med resten af markedet, som vi så det under covid-19-pandemien,« siger han og tilføjer:

»Generelt er selskabern­e faldet i pris, og desto laengere man er fra sidste top, desto bedre er markedet for opkøb, fordi bestyrelse­r og investorer er mere realistisk­e i deres forventnin­ger til pris.«

Stort set lige så mange kvinder som maend vil gerne vaere chef en dag.

Det viser en ny analyse fra Ballisager, som har overrasket stifteren af konsulenth­uset selv.

»Vi kan ikke laengere sige, at årsagen til, at der er flere mandlige end kvindelig ledere, er, at flere maend er motiverede for ledelse,« siger Morten Ballisager.

Hvert år siden 2019 har hans 60 mand store konsulenth­us sammen med Voxmeter stået bag en årlig kandidatan­alyse, som dykker ned i, hvad 2.000 lønmodtage­re svarer om deres arbejdsliv.

Selv har Morten Ballisager arbejdet med rekrutteri­ng i over 15 år, men der er noget ved dette års analyse, der har fået ham til at taenke anderledes om kvinder og ledelse.

I undersøgel­sen er 1.648 personer, som ikke allerede er ledere, blevet spurgt, om de har lyst til at blive leder i løbet af deres karriere.

Det svarer 22 pct. af kvinderne ja til.

Det er det højeste antal målt i de fem år, Ballisager har foretaget undersøgel­sen.

Sidste år var tallet 13 pct.

Lige antal maend og kvinder

Men hvad der er mere slående ifølge Morten Ballisager, er, at andelen af kvinder, der gerne vil vaere leder, nu er stort set den samme som andelen af maend.

I diskussion­en om, hvorfor der ikke er flere kvinder i ledelse herhjemme, har det ellers tidligere vaeret en vigtig pointe for ham, at kvinderne ikke havde samme ønske om at blive leder.

»Jeg har vaeret en af dem, der har sagt, at vi skal have en rimelighed. Der skal vaere lige gode muligheder, om du er mand eller kvinde. Men hvis der er flere maend, der søger, så er det også rimeligt nok, at der er tilsvarend­e flere maend i ledelse,« siger Morten Ballisager.

Den forklaring holder ikke med den nye statistik, forklarer han.

»Og det er faktisk for mig sådan lidt et gennembrud. Jeg skal selv personligt til at tale lidt anderledes om det.«

Lige så laenge der er ført regnskab med det, har der

Vi kan ikke laengere sige, at årsagen til, at der er flere mandlige end kvindelig ledere, er, at flere maend er motiverede for ledelse. MORTEN BALLISAGER, STIFTER AF KONSULENTH­USET BALLISAGER

vaeret flere mandlige end kvindelige ledere herhjemme.

Ifølge DI er andelen af kvindelige ledere i det private erhvervsli­v i virksomhed­er med over 50 ansatte omkring 32 pct.

Jo højere i ledelseshi­erarkiet, jo faerre kvinder. Ser man på topledelse­rne i de 3.000 største virksomhed­er herhjemme, er 14 pct. kvinder.

Barsel baner vejen

Ifølge Nanna Simone Jensen, der er ligestilli­ngspolitis­k chefkonsul­ent i den faglige organisati­on Lederne, giver det god mening, at der er flere kvinder, der bliver motiveret i retning af et chefjob.

»Vi har med den øremaerked­e barsel fået langt mere fokus på, at der skal vaere en mere ligelig fordeling af barsel, og flere virksomhed­er går op i deres familievil­kår, fleksibili­tet osv., og det betyder noget for, hvem man kan tiltraekke til ledelsespo­sterne,« siger hun.

Hos Lederne har man for nylig lavet en undersøgel­se, der viser, at 31 pct. af de fuldstidsb­eskaeftige­de mellem 20 og 55 år gerne vil vaere ledere inden for de naeste fem år.

»Vi er nok begyndt at tale om ledelse på en måde, hvor det appellerer til flere mennesker – maend og kvinder, men også yngre og aeldre. Og det håber jeg, vi ser slå igennem,« siger Nanna Simone Jensen.

Fokus på diversitet

Ifølge Morten Ballisager har saerligt to ting tidligere holdt kvinderne tilbage fra at søge ledervejen. En bekymring for, at det ville skabe en ubalance imellem deres arbejde og fritid. Og en bekymring for

 ?? ?? Keld Flintholm Jørgensen, chef for forretning­sudvikling i Lundbeck. Foto: Stine Bidstrup
Keld Flintholm Jørgensen, chef for forretning­sudvikling i Lundbeck. Foto: Stine Bidstrup
 ?? ?? Tine Arentsen Willumsen er stifter og adm. direktør i Above and Beyond.
Foto: Stine Bidstrup
Morten Ballisager er stifter og bestyrelse­sformand i konsulenth­uset Ballisager. Foto: PR
Tine Arentsen Willumsen er stifter og adm. direktør i Above and Beyond. Foto: Stine Bidstrup Morten Ballisager er stifter og bestyrelse­sformand i konsulenth­uset Ballisager. Foto: PR
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark