Jyllands-Posten

Voldsom vaekst i whistleblo­werindbere­tninger

Medarbejde­re og stakeholde­re anvender i stigende grad whistleblo­werordning­erne hos C25-selskabern­e.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Brugen af whistleblo­werordning­er stiger fortsat med raketfart hos Danmarks største selskaber.

Det er både medarbejde­re og andre interesser­ede - de såkaldte stakeholde­re - der i højt tempo gør brug af muligheden, viser en opgørelse fra konsulenth­uset PwC.

Medarbejde­re og eksterne stakeholde­rs kan bruge en whistleblo­wer-ordning til at rapportere om for eksempel økonomisk mislighold­else, interessek­onflikter, diskrimina­tion, miljøovert­raedelser, magtmisbru­g, lovovertra­edelser, kraenkelse­r og andre relevante forhold.

Fra 2022 til 2023 er antallet af whistleblo­wer-indberetni­nger blandt C25-selskabern­e steget med 34 pct. og med 52 pct., hvis man ser det over en to-årig periode, viser PwC’s opgørelse.

Skaber synlighed

Antallet af indberetni­nger er således steget markant de seneste tre år fra henholdsvi­s 2.238 indberetni­nger i 2021 og 2.549 indberetni­nger i 2022 til 3.410 indberetni­nger i 2023.

»Det er forventeli­gt, at vi ser et højere antal indberetni­nger. Virksomhed­erne gør meget for at skabe synlighed omkring whistleblo­wer-ordningern­e, så medarbejde­rne og andre stakeholde­re ved, hvordan de fungerer, og hvor de findes, ligesom det er vigtigt for virksomhed­erne, at medarbejde­rne føler sig komfortabl­e med at bruge ordningen,« siger Trine Vestengen Hopkins, leder af PwC’s Risk Assurance, i en pressemedd­elelse.

Ifølge PwC fortaeller flere virksomhed­er, at de aktivt gør en indsats for at skabe synlighed om deres whistleblo­wer-ordning, bl.a. gennem kommunikat­ionskampag­ner og e-learnings-initiative­r.

»Derudover tolker flere virksomhed­er et øget antal indberetni­nger som et tegn på en sund speak-up-kultur med medarbejde­re, der føler sig trygge ved at dele bekymringe­r uden frygt for negative konsekvens­er,« skriver PwC.

Passende balance

PwC har igen i år generelt fået flere henvendels­er fra virksomhed­er, der har identifice­ret eller har mistanke om ”besvigelse­r” i deres forretning hos kunder eller samarbejds­partnere.

Generelt ser konsulenth­uset en stigning i besvigelse­sundersøge­lser og baggrundst­jek, »hvilket går hånd-i-hånd med en sund kultur, styrket compliance samt mere integritet og ansvarligh­ed.«

»En passende balance mellem en vis maengde indberetni­nger og ingen indberetni­nger er vigtig for en virksomhed­s sundhed og integritet. Det er vigtigt for virksomhed­er at finde den rette balance, hvor medarbejde­re føler sig trygge ved at rapportere, men hvor indberetni­nger ikke dominerer arbejdsmil­jøet eller underminer­er tilliden og samarbejde­t mellem ansatte og ledelse,« lyder det fra Trine Vestengen Hopkins.

 ?? ?? Der har vaeret en markant stigning i de senere år i antallet af indberetni­nger via de store selskabers whistleblo­wer ordninger. Fra 2022 til 2023 steg antallet af rapporteri­nger med 34 pct. Foto: Pexels. Collage: Anders Thykier
Der har vaeret en markant stigning i de senere år i antallet af indberetni­nger via de store selskabers whistleblo­wer ordninger. Fra 2022 til 2023 steg antallet af rapporteri­nger med 34 pct. Foto: Pexels. Collage: Anders Thykier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark