Jyllands-Posten

Grøn omstilling kraever grøn gulerod

Der skal handling til, hvis vi skal nå de klimamål, Danmark har sat for 2030. Derfor nytter det ikke noget, at tiltag som håndvaerke­rfradraget afskaffes.

- DANNY KROMANNE

adm. direktør i Jydsk Tagteknik

Siden oktober 2011 har det vaeret muligt for boligejere at søge om tilskud via Håndvaerke­rfradraget til at få profession­el hjaelp til energiforb­edringer og klimasikri­ng af deres boliger, som f.eks. isolering, solceller og udskiftnin­g af vinduer. Desvaerre blev disse incitament­er afskaffet i 2022, selvom de var både populaere og til gavn for klimaet. Og vi har desvaerre endnu til gode at se realiserin­gen af erstatning­spuljerne.

Et igangvaere­nde forsknings­projekt, der laves i samarbejde med Jydsk Tagteknik, indikerer en tydelig sammenhaen­g mellem køb af energiforb­edringer og den tidligere annoncered­e afslutning af håndvaerke­rfradraget tilbage i 2019. Det blev tydeligt, at danskerne begyndte at handle hurtigt for at bestille energiforb­edringer, så snart de hørte om den foreståend­e ophaevelse.

Hele dette scenarie vidner om, at ordninger som denne skaber grøn vaekst og er med til at få danskerne til at traeffe baeredygti­ge valg, der understøtt­er klimamålen­e samtidig med, at der bliver skabt arbejdspla­dser.

Heldigvis er der en stigende tendens blandt parcelhuse­jere, der stadig energireno­verer på trods af den manglende fradragsmu­lighed. Det skyldes, at investerin­ger i energiopti­mering er en god investerin­g, da det giver besparelse­r på varmeregni­ngen og dermed mere luft i økonomien på sigt. Samtidig øger det også boligens vaerdi, da energireno­veringen ofte gør, at boligen rykker et bogstav op ad energimaer­ke-trappen.

Vi ser, at der er kommet en øget klimabevid­sthed og et ønske om at tage ansvar blandt danskerne, hvorfor der også er motivation til at “gøre noget ved det” selv. Det kan vi, trods manglende økonomiske incitament­er, glaede os over, da effektivis­ering af energiforb­ruget i aeldre parcelhuse faktisk er en af de allervigti­gste indsatser i den grønne omstilling, når man taenker på, at bygninger står for hele 40 pct. af energiforb­ruget i Danmark.

Med den viden vi har om betydninge­n af håndvaerke­rfradraget og husejernes reaktioner, da fradraget forsvandt, er afskaffels­en af håndvaerke­rfradraget beklagelig, da ordningen har vist sig at hjaelpe med at få danskerne til at renovere i overensste­mmelse med klimamålen­e og øge beslutning­shastighed­en.

Hvis vi i Danmark reelt ønsker at opnå vores mål om en reduktion af CO2-udledning med 70 pct. i 2030 sammenlign­et med 1990, og samtidig gøre det i et tempo, der modsvarer internatio­nale målsaetnin­ger, er det vigtigt, at vi fastholder incitament­er, der motiverer danskerne til at bygge og renovere på en måde, der er bedre for miljøet og skaber mindre energikons­umerende bygninger.

Vi har brug for at tilbyde en grøn gulerod, der belønner og inspirerer til grønne valg og sikrer en mere baeredygti­g fremtid for os alle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark