Jyllands-Posten

Henning Kern: »Med vores smykker kunne man føle sig som en millionaer«

Henning Kerns liv har haft smykker som blikfang. Han har vaeret på opture, oplevet brat nedgang, og at banken smaekkede kassen i. Men han har formået at gøre comeback.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Henning Kern var engang topchef for 120 medarbejde­re, der sad på adresser i København, Hamborg, London, Barcelona og Shanghai. Nu kigger han sig omkring i sin lejlighed, der også er firmaadres­se, og han taeller til en, to, tre ansatte. Inklusive ham selv.

»Vi kan ikke alt og skal sige nej til meget. Omvendt er det en lettelse ikke hele tiden at skulle stå til regnskab over for en masse mennesker,« lyder det fra Henning Kern, der fylder 60 år onsdag 24. april.

I 2025 er det 40 år siden, at han sammen med Gitte Dyrberg grundlagde Dyrberg/ Kern.

De var klassekamm­erater på Skolen for Brugskunst og ville designe tøj. I stedet endte de med at kreere smykker.

Det skete på et tidspunkt, hvor smykker groft sagt var noget, man købte hos en guldsmed og for flertallet­s vedkommend­e i forbindels­e med barnedåb, konfirmati­on, forlovelse og bryllup.

De byggede bro

Alternativ­et var billige smykker, som blev solgt på markeder og gadehjørne­r i alle mulige design og uaegte materialer.

»Vi skabte en ny kategori ved at introducer­e designede modesmykke­r – fashion jewelry,« lyder det fra Henning Kern.

»Vi var designere, ikke guldsmede, og byggede bro mellem dyrt og billigt. Vores motto blev ”Hey, you look like a million”. For med vores smykker i materialer­ne poleret messing, stål, slebne krystalste­n, laeder og perler kunne man føle sig som en millionaer.«

Et larmende design

Henning Kern og Gitte Dyrberg blev millionaer­er og blev betragtet som en dynamisk duo, der var begyndt som kaerester og endt som forretning­spartnere i forskellig­e roller. Hun var designdire­ktør, han adm. direktør.

De højeste overskud i firmaet lå på 10-15 mio. kr., og det gik mere eller mindre godt indtil finanskris­en i 2008.

»Så gik det dårligt fra den ene dag til den anden,« siger Henning Kern.

»Under finanskris­en skulle man ikke laengere ligne en million, og smykker som vores med et larmende design endte langt nede på listen over, hvad man brugte penge på.«

I de naeste godt 10 år holdt Kern og Dyrberg stadig gang i udvikling og produktion. Der kom opture og, pointerer Henning Kern, flere feberredni­nger, hvor banken bakkede op. Indtil den ikke gjorde det mere.

»Da banken trak taeppet vaek under os, gik vi ind og betalte med egne penge for at holde forretning­en kørende. Men til sidst måtte vi smide håndklaede­t i ringen,« som han udtrykker det.

Konkursen kom i april 2019 efter 34 haesblaese­nde år. Og lidt mere end det. For Henning Kern var kommet ind på Skolen for Brugskunst direkte fra gymnasiet, hvor han i begyndelse­n havde overvejet en uddannelse som arkitekt, en af de skønne kunster.

Han kom fra en familie, hvor faren var tandteknik­er med egen klinik, mens moren var medhjaelpe­nde hustru og passede hjemmet i Holte nord for København.

»Jeg havde altid tegnet meget og blev af mine foraeldre slaebt med til udstilling­er,« siger han.

»Så jeg havde stor interesse for kunst og kultur. Men jeg havde rent personligt ikke dybden til at blive kunstner og nåede frem til, at arkitektur ville blive for tungt. I stedet blev det design.«

Der er udsigt til overskud

De seneste 20 år har Henning Kern boet på Islands Brygge i en penthousel­ejlighed på sjette sal. Den danner rammen om både hans profession­elle og private liv.

Dyrberg/Kern er foruden de to stiftere også grafisk designer Anna Dyrberg, datter af Gitte Dyrberg. Smykkefirm­aet blev genstartet i et nyt selskab få måneder efter konkursen for fem år siden. Firmanavn og kartotek over agenter, leverandør­er og kunder lykkedes det for Henning Kern og Gitte Dyrberg at købe ud af konkursboe­t.

»Vi var ikke faerdige med hinanden og overbevist­e om, at det gav mening at drive en forretning videre,« siger Henning Kern.

Det sker via Dyrberg & Kern Holding ApS, og smykkerne bliver produceret i Kina. Salget sker til både fysiske butikker og onlineforr­etninger. Norge og Sverige er de største markeder.

Det senest tilgaengel­ige

 ?? ?? Henning Kern fra Dyrberg/Kern i selskab med sin faste følgesvend, hunden Samuel.
Foto: Gregers Tycho
Henning Kern fra Dyrberg/Kern i selskab med sin faste følgesvend, hunden Samuel. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark