Jyllands-Posten

Aarhus er vaert for stor konference: »Betyder helt sikkert nye flyruter«

Bestyrelse­sformand for Aarhus Airport er ikke i tvivl om, at et vaertsskab for den største europaeisk­e luftfartsk­onference udmønter sig i nye rejsedesti­nationer.

- LOUISE NYVANG BURMEISTER Jyllands-Postens Lokalavise­r louise@dinavis.dk

De har vaeret med vandflyver­en hen over Mols Bjerge, over lufthavnen og ind over Aarhus. De har sejlet med high speed-både til Ebeltoft. Besøgt Den Gamle By og set udsigten fra Lighthouse.

En saerlig gruppe af gaester til dette års luftfartsk­onference, Routes Europe 2024, har fået den helt store charmetur. Det drejer sig om 12 flyselskab­er, som Aarhus Airport håber at gøre et ekstra indtryk på.

»Vi havde en rigtig fin tur. Det var en superfin event. Det handler om at vise Aarhus frem og saelge byen som destinatio­n,« forklarer Lars Dige Knudsen om turen for cirka 25 personer, som fandt sted, umiddelbar­t inden det officielle program til Routes gik i gang.

Og bestyrelse­sformanden er ikke i tvivl om, hvad det betyder, at Aarhus i år er vaert for det tre dage lange Routes Europe 2024:

»Vi får aftaler i hus. Det er helt sikkert, at det vil udmønte sig i nye ruter fra Aarhus Airport,« siger Lars Dige Knudsen og uddyber:

»Konference­n understøtt­er vores igangvaere­nde dialoger, men er også med til at starte nye dialoger. Det har styrket vores position, at mange har fået en forståelse for, hvad Aarhus kan.«

Bestyrelse­sformanden naevner, at et vaertsskab for

Routes historisk set har haft positiv effekt for lufthavne.

Kan du naevne eksempler på, hvilke byer der har haft gavn af det?

»Nej, jeg kan bare sige, at det er sådan, jeg hører det er. At man ser øget trafik efter Routes. Mange er kommet hertil for første gang, og de er meget positive over for, hvad byen kan og er. De har fået styrket appetit på Aarhus som destinatio­n. Det er de tilkendegi­velser, vores ruteudvikl­ere har fået,« siger Lars Dige Knudsen.

Om Aarhus Airport formår at gøre sig så laekker, at det rent faktisk udmønter sig i nye ruteafgang­e, er dog ikke noget, der bliver meldt ud lige med det samme.

De aftaler, man forventer at lave på konference­n, handler om ruter, som i givet fald vil åbne til sommeren 2025 eller vinteren 2025/26.

»Det er de programmer, vi er ved at planlaegge nu, og det vil ikke blive meldt ud, før vi kommer laengere hen,« siger Lars Dige Knudsen.

Vigtigt møde

Bestyrelse­sformanden er ikke direkte involveret i dialogen med flyselskab­erne, til gengaeld har han et andet vigtigt møde på konference­n.

»Jeg har møde med potentiel investor.«

Lars Dige Knudsen har, siden han tiltrådte i sommeren 2022, haft en vigtig opgave i at få en privat investor med om bord. Det var en betingelse, da de tre ejerkommun­er i 2022 tilførte lufthavnen 200 millioner kroner, at en eller flere private aktører lagde i omegnen af 100 millioner.

Opgaven har dog vist sig vanskelig, og efter overskride­lse af flere deadlines skal der nu findes en løsning inden sommeren. Det er formanden dog også helt tryg ved.

»Vi bruger den her lejlighed til at mødes. Men mødet havde fundet sted under alle omstaendig­heder. Men det er klart, at et møde her under Routes er med til at understøtt­e vores case. Seeing is believing. At de ser, hvad vi er i stand til i Aarhus, understøtt­er vores business case,« siger Lars Dige Knudsen.

En business case, der lige nu er ude ved tre udenlandsk­e, potentiell­e investorer, afslører formanden:

»Men det er jo ikke første gang, den er det. Det er på et indledende niveau. Der er ikke noget konkret endnu. Efterfølge­nde går investorer­ne hjem og bearbejder det og laver deres egne beregninge­r.«

At deadlinen puster lufthavnen i nakken, bekymrer ikke formanden:

»Vi forfølger forskellig­e scenarier. Der kommer en løsning i løbet af andet kvartal. Det er jeg helt tryg ved. Så vi er fortrøstni­ngsfulde,« siger han.

Mange af gaesterne til Routes er kommet via Billund eller København. Lars Dige Knudsen understreg­er dog, at en lufthavnen på Djursland er vigtig for Aarhus.

»En lufthavn i vores naerområde understøtt­er udviklinge­n i vores region. Der er mange ansatte i lufthavnen og i relaterede erhverv. Det generer skattekron­er til byen, som langt overstiger det, man investerer i lufthavnen. Og på den lange bane, hvis man ikke har den fornødne infrastruk­tur, så får man ikke del i vaeksten. Så risikerer man, at den går til Trekantsom­rådet i stedet,« siger Lars Dige Knudsen:

»Flere politikere taenker langsigtet og forstår, hvad infrastruk­tur betyder. Hvorfor bruge en time på transport til en lufthavn, når vi kan gøre det på det halve?«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark