Jyllands-Posten

Efter voldsomme anklager mod tidligere sosu-hjaelper: Nu har Aarhus fået lov til at føre register over medarbejde­re

Internt register skal forhindre, at medarbejde­re, der er bortvist for grove forseelser, kan genansaett­es.

-

Aarhus Kommune har fået grønt lys fra Datatilsyn­et til at lave et såkaldt referencer­egister over medarbejde­re, der er bortvist for grove forseelser.

Det fremgår af en afgørelse fra Datatilsyn­et, som Aarhus Kommune har sendt til Ritzau.

Kommunen oplyste i marts, at man ville oprette registrere­t for at forhindre, at bortviste medarbejde­re kan blive genansat.

Baggrunden er en verserende straffesag mod en tidligere sosu-hjaelper, der beskyldes for vold og seksuelle overgreb, mens han var ansat på tre forskellig­e plejehjem i Aarhus.

Manden blev bortvist, men han fik alligevel ansaettels­e på andre af kommunens plejehjem.

Det fik kommunen til at bebude, at man ville etablere registeret.

»Fremover skal lederne på plejehjemm­ene tjekke registeret, hver gang de ansaetter en ny medarbejde­r,« sagde forvaltnin­gschef Heidi Have fra Magistrats­afdelingen for Sundhed og Omsorg i marts til DR.

Det fik Datatilsyn­et til at anmode kommunen om en naermere beskrivels­e af registeret.

Vil ikke rejse tilsynssag

Efter at tilsynet har modtaget en redegørels­e fra kommunen, skriver tilsynet:

»På baggrund af Aarhus Kommunes redegørels­e vurderer Datatilsyn­et, at der ikke er anledning til at rejse en tilsynssag på det foreliggen­de grundlag.«

»Datatilsyn­et foretager sig ikke yderligere,« fremgår det.

Tilsynet noterer sig, at der er tale om et register, der alene oprettes og anvendes internt i Aarhus Kommune i Magistrats­afdelingen for Sundhed og Omsorg.

Datatilsyn­et haefter sig også ved, at det kun er er personer, der ”vaesentlig­t har mislighold­t deres tidligere ansaettels­e - saerligt i forhold til tjenstlige forseelser om borgerrela­terede forhold, for eksempel utilstedel­ig behandling i tjenesten af sårbare borgere”, som vil blive registrere­t.

Udgangspun­ktet er, at oplysninge­rne i referencer­egistret slettes efter fem år.

Kun i saerlige tilfaelde, hvor en medarbejde­r er bortvist som følge af ”meget grove kraenkelse­r”, kan registreri­ngerne efter en konkret vurdering ske for en laengere periode, skriver Datatilsyn­et.

Aarhus Kommune skriver i redegørels­en til tilsynet, at kommunen forventer, at cirka fem til ti bortviste medarbejde­re om året vil ende i registeret.

I den førnaevnte straffesag naegter den tidligere sosuhjaelp­er sig skyldig i anklagerne om vold og overgreb.

Der ventes dom i sagen til juni.

Kun i saerlige tilfaelde, hvor en medarbejde­r er bortvist som følge af ”meget grove kraenkelse­r”, kan registreri­ngerne efter en konkret vurdering ske for en laengere periode, skriver Datatilsyn­et.

 ?? ?? Kommunen forventer, at cirka fem til ti bortviste medarbejde­re om året vil ende i registeret. Arkivfoto: Bo Svane
Kommunen forventer, at cirka fem til ti bortviste medarbejde­re om året vil ende i registeret. Arkivfoto: Bo Svane

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark