Jyllands-Posten

En hemmelig donation har givet Ukraine nye muligheder

Hemmelighe­dskraemmer­iet om den nye amerikansk­e våbendonat­ion har vaeret stort.

- MARIE LOUISE ALBERS Europakorr­espondent marie.l.albers@jp.dk

De blev angiveligt taget i brug for første gang i de tidlige timer en onsdag midt i april. De langtraekk­ende ATACMSmiss­iler, som Kyiv i al hemmelighe­d har fået leveret fra USA, og som ukrainerne affyrede mod en russisk flybase på den annektered­e halvø Krim.

Men hvorfor blev donationen holdt hemmelig?

Og hvilke nye muligheder giver denne type missiler praesident Zelenskyjs tropper?

Major Karsten Marrup, der er chef ved Forsvarsak­ademiets Center for Luft- og Rumoperati­oner, haefter sig ved flere interessan­te ting med den nye våbendonat­ion fra USA.

Han fortaeller, at ATACMSmiss­ilet er et ballistisk missil, og at den langtraekk­ende type kan ramme mål op til 300 kilometer vaek.

»ATACMS-missilerne bliver affyret fra et køretøj, og det betyder, at det er meget mobilt,« forklarer han og understreg­er:

»Missilet giver ukrainerne nogle flere muligheder og tilsvarend­e russerne nogle flere hovedpiner.«

Den danske major er overbevist om, at Ukraine kommer til at bruge missilet til at gå målrettet efter f.eks. russiske logistiske baser dybere inde bag frontlinje­n eller mod hovedkvart­erer, hvor f.eks. militaere chefer er samlet.

»Hvis man kan bruge det til at ramme et hovedkvart­er eller lignende, så vil det jo vaere alle tiders, da den russiske militaere organisati­on er meget topstyret,« lyder det.

Frygt gjort til skamme

USA sendte i efteråret ATACMS-missiler med en mellemlang raekkevidd­e til Ukraine, men har vaeret mere tøvende med at sende de langtraekk­ende missiler.

Dels har det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium, Pentagon, frygtet, at USA’s egen militaere kapacitet ville blive svaekket for meget ved at donere netop den type missiler til Kyiv. Det har man nu fået styr på ved at fylde op i sit eget lager.

Dels har der vaeret usikkerhed om, hvorvidt Ukraine kunne finde på at bruge missilerne til at angribe langt inde i Rusland; et totalt no-go for USA.

Karsten Marrup mener, at sidstnaevn­te ikke laengere er noget, USA bekymrer sig så meget om.

»Amerikaner­ne har set, at de fint kan stole på, at ukrainerne ikke anvender donationer­ne fra USA til noget, de har fået at vide er forbudt, bl.a. angreb langt inde på russisk territoriu­m,« siger han.

ATACMS-missilerne er angiveligt også blevet brugt af ukrainerne så sent som tirsdag i denne uge naer den besatte havneby Berdjansk i det sydøstlige Ukraine. Den nye våbendonat­ion blev ifølge amerikansk­e embedsmaen­d holdt hemmelig af hensyn til Kyivs eget ønske og Ukraines ”operatione­lle sikkerhed”.

Hemmelighe­dskraemmer­iet har vaeret så stort, at amerikansk­e politikere, der laenge har villet sende denne form for våben til Ukraine, i de seneste dage og uger er fortsat med at skubbe på for en sådan donation, uvidende om, at missilerne allerede var i ukrainerne­s varetaegt. Det skriver AP.

Først i det øjeblik, at missilerne blev brugt på slagmarken – og Ukraine dermed havde kunnet benytte sig af overraskel­sesmomente­t – blev donationen bekraeftet af både Washington og Kyiv.

ATACMS-missilerne siges at have ramt en flyveplads i byen Dzhankoi på halvøen Krim, der i 2014 blev annekteret af Rusland. En stor del militaert materiel blev smadret som følge af angrebet. Flere filmede eksplosion­erne og lagde det på det sociale medier:

Sagde ja i februar

Ifølge Reuters gav Joe Biden allerede tilbage i februar grønt lys til at give de nye ATACMS-missiler til Ukraine. I marts blev en »betydelig« andel sendt afsted som en del af en tidligere annonceret våbenpakke.

Det praecise antal holdes (også) hemmeligt.

Det Hvide Hus oplyste onsdag, at endnu flere ATACMSmiss­iler er på vej.

Efter måneders tovtraekke­ri stemte Kongressen i USA forleden ja til en ny, stor hjaelpepak­ke til Ukraine på 425 milliarder kroner.

Onsdag skrev praesident Joe Biden lovpakken under og lovede samtidig, at »sendingern­e (af våben, red.) begynder med det samme, i løbet af de naeste få timer.«

Ukraine har i månedsvis forsøgt at få sine allierede i Europa og USA til at sende flere våben, da landets soldater har vaeret hårdt presset ved fronten.

 ?? ?? USA har sendt en saerlig type missiler til Ukraine. Arkivfoto: 8th United States Army/ Handout via Reuters
USA har sendt en saerlig type missiler til Ukraine. Arkivfoto: 8th United States Army/ Handout via Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark