Jyllands-Posten

Youtuberen Rasmus Brohaves selskab tjener millionbel­øb

- FREDERIK BOESGAARD frederik.boesgaard@jp.dk

Det går godt for den 26-årige danske Youtube-stjerne Rasmus Brohave.

Hans selskab kom buldrende ud af 2023 med en bruttofort­jeneste på 1,6 mio. kr. og et overskud på 1 mio. kr. efter skat. Derudover lykkedes det i fjor Rasmus Brohave at udbetale 520.000 kr. i løn til sig selv.

Det afslører de ferske tal i årsregnska­bet for Rasmus Brohave Aps.

Rasmus Brohave begyndte for første gang at dele ud af sit liv på Youtube, da han var 14 år gammel.

Lige siden har han arbejdet stenhårdt på at blive et af Danmarks største navne på de sociale medier.

Derfor er Rasmus Brohave vokset op, samtidig med at han har filmet og delt sin personlige udvikling med sine mange tusinde følgere.

Som voksen har han holdt fast i sin følgerskar­e, og det er ifølge digital medieanaly­tiker Camilla Mehlsen en bedrift i sig selv.

»Rasmus Brohave har som youtuber altid vaeret den paene dreng i klassen. I dag har han så transforme­ret sig til at vaere den paene voksne influencer med bred appel, der styrer uden om shitstorms,« siger hun.

I skrivende stund har den danske influencer mere end 600.000 følgere på tvaers af Youtube, Instagram og Facebook.

En overraskel­se

Alligevel kom det bag på mange, da Apple-topchefen, Tim Cook, sidste år valgte Rasmus Brohave som sin megafon til offentligh­eden under sit besøg i København.

Hvorfor valget faldt på lige nøjagtig Rasmus Brohave, tør Camilla Mehlsen til gengaeld godt komme med et bud på.

»Tim Cook ville formentlig garantere sig selv et autentisk møde og muligheden for at nå ud til de unge på en mere afslappet og personlig facon, og samtidig blev det møde en pressehist­orie,« siger hun og tilføjer:

»Rasmus Brohave har bevist over flere år, at han kan lave indhold inden for skiven, der ikke støder nogen og rammer bredt. Med sine mange følgere er han gradvis også blevet en konkurrent til de etablerede medier i kampen om opmaerksom­hed og annoncekro­ner.«

Selvom Rasmus Brohave i de seneste år har formået at transforme­re sine følgere til sorte tal på bundlinjen, skal han blive ved med at vaerne om sin trovaerdig­hed.

For det kan hurtigt gå ned ad bakke, hvis man som influencer begynder at reklamere for det forkerte brand, påpeger Camilla Mehlsen.

»De samarbejde­r, influencer­ne indgår, kan vaere det vilde vesten. Influencer­ne har en stor magt, fordi de når

ud til mange med deres anbefaling­er, men de er ikke nødvendigv­is i stand til at vurdere sikkerhed og etik i de produkter og ydelser, de reklamerer for.«

I den forgangne uge er Rasmus Brohave blevet kritiseret på det sociale medie Reddit for at reklamere for Joannahuse­t i København, der er landets første og eneste krisecente­r for børn og unge under 18 år.

Genstand for kritik

Kritikken skyldes, at Joannahuse­t har vaeret genstand for kritik i en serie på fire afsnit bragt hos mediet Zetland i januar. I serien under titlen ”På børnenes side” beskrives det, hvordan krisecente­ret ifølge Zetland i flere tilfaelde har vaeret med til at skabe større afstand mellem barn og foraeldre.

Også flere kommuner har klaget over Joannahuse­t, fordi de oplever krisecente­rets rådgivning som ensidig.

Finans har forsøgt at raekke ud til Rasmus Brohave, men han har ikke ønsket at kommentere sit årsregnska­b. Ligesom hans manager ikke er vendt tilbage på spørgsmål om forbindels­en til Joannahuse­t.

 ?? ?? Rasmus Brohave er vokset ud af sit drengevaer­else, men laver stadig indhold til sine tusindvis af følgere. Pressefoto
Rasmus Brohave er vokset ud af sit drengevaer­else, men laver stadig indhold til sine tusindvis af følgere. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark