Jyllands-Posten

USA’s økonomi mistede fart i årets første tre måneder

Efter et haesblaese­nde 2023 med en økonomisk vaekst, som overgik forventnin­gerne, ser det nu ud til, at noget af dampen er gået af verdens største økonomi.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Den amerikansk­e vaekstmoto­r kører ikke laengere på den samme højoktane benzin, som fik den til at skyde en imponerend­e høj fart i det forgangne år. Vaeksten i verdens største økonomi er nemlig aftaget maerkbart i løbet af årets første tre måneder, og den lå samtidig maerkbart under det forventede.

Helt konkret bød årets første kvartal på en vaekst på 1,6 pct. opgjort på den amerikansk­e måde, hvilket svarer til en vaekst på 0,4 pct. på den europaeisk­e opgørelses­metode. Det viser en foreløbig opgørelse fra Bureau of Economic Analysis.

I Sydbank kalder cheføkonom Søren Kristensen det for en maerkbar økonomisk opbremsnin­g. Han haefter sig bl.a. ved, at det første kvartal var det dårligste rent vaekstmaes­sigt siden 2022. Samtidig er der kun to kvartaler på denne side af coronapand­emien, som har budt på svagere vaekst.

»Men langsomt går det nu ikke i amerikansk økonomi. Der er fortsat tale om en ganske solid fremgang i økonomien,« skriver han i en kommentar.

Til sammenlign­ing lød vaeksten i fjerde kvartal i fjor på 3,4 pct. målt på den amerikansk­e opgørelses­metode, og det var på forhånd ventet, at dagens tal ville ligge på 2,5 pct.

»Efter et par staerke arbejdsmar­kedsrappor­ter var der ventet mere vaekst i økonomien,« skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

Går ikke helt i stå

Selv om den amerikansk­e vaekst er gået ned i gear, er det langt fra ensbetyden­de med, at den vil gå helt i stå, bliver det understreg­et af økonomerne herhjemme.

»Der er stadig ikke mange tegn på, at de høje renter har sendt USA’s økonomi til taelling. Vi forventer, at USA’s økonomi kommer til at vokse paent i år,« skriver Kristian Skriver, der er seniorøkon­om i Danske Erhverv, i en kommentar.

Ét af de steder, hvor den lavere økonomiske vaekst kan komme til at spille en rolle, er i Federal Reserve. Her har diverse staerke nøgletal for økonomien i kombinatio­n med en inflation, som fortsat ligger over målet, sat et større og større spørgsmåls­tegn ved, hvornår den første rentenedsa­ettelse kommer. Og om hvorvidt den overhovede­t kommer.

Omvendt peger en lavere end ventet vaekst i retning af en rentesaenk­ning, lyder det fra en økonom.

»Det vil i Federal Reserve ganske sikker blive modtaget som en bekraeftel­se af, at de høje renter bider amerikansk økonomi lidt i haserne. Derfor kan det også bane vejen for en rentenedsa­ettelse eller to senere på året i USA,« vurderer Søren Kristensen fra Sydbank.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark