Jyllands-Posten

Den dag, embedsvaer­ket annullered­e demokratie­t

- HENRIETTE PEDERSEN Sogne- og sygehuspra­est

Lars Aagaard (M) fra søsiden omgivet af de landsdaekk­ende medier sendte seks havvindmøl­leparker i kommerciel­t udbud, så kaemper vi fortsat i det nordlige Trige mod placeringe­n af den 7,2 hektar store koblingsst­ation (400 m x 180 m), som Aarhus Kommune på en – for os at laese i aktindsigt­en – tvivlsom baggrund har anvist Energinets havvindmøl­lepark til, og som ligger bare 100 meter fra den naermeste nabo.

Den 20. februar 2024 – umiddelbar­t efter det stod os klart, hvad kommunen sammen med staten havde planlagt – rettede vi henvendels­e til teknikudva­lget i Aarhus Kommune. Det viste sig, at politikern­e i udvalget hverken var bekendt med koblingsst­ationen eller med, at »Aarhus Kommune har tilkendegi­vet, at de vil planlaegge stationsom­rådet«. Jakob Søgaard Clausen (DD) bad derfor den 21. februar forvaltnin­gen om en redegørels­e, og siden gjorde Gert Bjerregaar­d (V) det samme. Den skriftlige orienterin­g ”Etablering af koblingsst­ation ved Trige” kom godt og vel to måneder senere, den 18. april, fra Politisk Stab og Jura, og den slutter med følgere salut: »Med hensyn til anlaeggets placering er etablering­en af koblingsst­ationen en statslig interesse, og Aarhus Kommune har haft begraenset handlerum i udpegninge­n af et areal. Under hensyn til projekts fremdrift samt borgernes reelle mulighed for påvirkning af projektet er det ikke prioritere­t at gennemføre borgerindd­ragelse omkring placeringe­n.«

Oversat til almindelig­t dansk betyder det, at projekteri­ng af koblingsst­ationen åbenbart intet har med kommunen at gøre, når det kommer til stykket. Af samme grund er det ikke relevant, hvad de berørte borgere måtte mene. De to ord »projekts fremdrift« eliminerer dermed al dialog og viser, at fremdrift vejer tungere end demokrati og borgerindd­ragelse. Men det kan da ikke vaere rigtigt, at embedsvaer­ket kan eller må gøre vedtagelse­n af markante aendringer i vores naerområde jf. planlov til en ren skueproces. Det emmer slet og ret af demokratis­k underskud.

Aarhus Kommune – og derfor kan den slet ikke fraskrive sig ansvaret – at tilsidesae­tte: »bevaringsv­aerdigt landskab«, »vaerdifuld­t kulturmilj­ø«, »Indsatspla­n – planer for beskyttels­e af grundvand« og det indiskutab­le faktum, at »nye højspaendi­ngsanlaeg bør ikke opføres taet på eksisteren­de boliger« (Magnetfelt­udvalget/Energinet), og med den skriftlige orienterin­g af 18. april har forvaltnin­gen slutteligt frasagt sig enhver form for borgerindd­ragelse. Det er ikke kun skammeligt, det er totalt uhørt i et dansk kommunedem­okrati, og vi er reelt i tvivl om, hvorvidt Aarhus Kommune overhovede­t magter opgaven med at håndtere en så stor opgave. Den tvivl bunder i, at det åbenlyst ikke har vaeret muligt for Aarhus Kommune at finde en ansvarlig placering med skyldig hensyntage­n til miljøet, så hvordan skal man have tiltro til, at Aarhus Kommune er i stand til at føre tilsyn med en kommende kommerciel koncession­svinder, der både skal bygge og eje koblingsst­ationen?

Ikke nok med at politikern­e snart har solgt ud af hele nationens kritiske infrastruk­tur til udenlandsk­e firmaer, men de gaengse demokratis­ke processer, som skal vaere med til at sikre almindelig­e borgeres ret til indsigelse, er både embedsvaer­k og politikern­e åbenbart også villige til at give køb på.

Først vaelger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark