Jyllands-Posten

Den halvelektr­iske Mercedes har overlevet sig selv

For blot tre år siden ville en Mercedes GLA 250 plug-in-hybrid vaere lidt af en drømmebil. Sådan er det ikke laengere, for maerkets elbiler er langt mere interessan­te.

- CHRISTIAN SCHACHT Mercedes GLA 250e

333333

Ude på flere af de store europaeisk­e markeder taler man om, at de ellers udskaeldte plug-in-hybrid-biler kan få en kort opblomstri­ng igen, simpelthen fordi kunderne tøver med elbiler.

Sådan forholder det sig ikke herhjemme, og derfor har en ellers udmaerket plug-in-hybrid ikke mange chancer for succes herhjemme.

Mercedes GLA 350 e har ellers flere ting kørende for sig.

For det første lader den naermest som en elbil med sin 11 kW-lader, der gør, at det ikke tager mere end et par timer at få fuld strøm på batteriet, som har knap 12 kWh i brugbar kapacitet.

Samtidig kan man sågar få adgang til en hurtiglade­r, hvis man investerer godt 8.000 kr. i et såkaldt DC-ladestik, hvor bilen med et peak på op til 24 kW kan lades op på lige omkring 40 min.

Taenk engang, hvis det havde vaeret standard for få år siden, da de opladelige hybrider virkelig solgte godt. Nu er det for sent.

Så er der det med raekkevidd­en. Den er faktisk meget respektabe­l med sine 67 km, men da jeg testede bilen i den sidste rigtige vintermåne­d, rakte strømmen ikke til mere end 45 km.

Takket vaere elmotorens 109 hk kan man sagtens køre på ren el uden at føle sig som en sinke af den grund, men det er klart, at hurtige accelerati­oner resulterer i, at stilheden brydes, når den brummende 1,3-liters benzinmoto­r saetter i gang.

Den lyder ikke saerlig godt, og det gør den heller ikke i de mange andre biler, den ligger i: fra Nissan til Renault og Mercedes.

Sammenlagt er der med en systemydel­se på 218 hk kraefter til en udmaerket accelerati­on, men lyden gør, at man savner en rigtig elbil. Og det fås også i en EQA, der for resten også er langt billigere. Og det er et af bilens store problemer.

Bilens opførsel under bremsning er heller ikke imponerend­e. Mercedes’ mild hybrid-modeller kan føles en smule ustabile, når de skifter mellem at genvinde energi og bruge de fysiske bremseskiv­er og -klodser.

Det gør det svaert at bremse jaevnt, og det er endnu mere tydeligt i plug-in-modellen. Til gengaeld er kørekomfor­ten ved lave hastighede­r generelt god. Selvom kørslen er på den faste side, så giver støddaempn­ingen ikke efter, når man kører over bump.

Når man kører dagligt i en bil, der balancerer mellem benzin- og elmotor, kan oplevelsen minde mindre om en velkoordin­eret dans og mere om et improviser­et gadeteater.

Hver motor spiller sin rolle og traeder skiftevis frem på scenen, men harmonien mangler.

Benzinmoto­ren er lidt for ivrig og uberegneli­g, mens elmotoren forsøger at følge trop gennem den samme dobbeltkob­lingsgeark­asse..

Mercedes GLA har fået et facelift, som godt nok er svaert at få øje på, men trods alt er her. Det mest tydelige er, at alle modeller har fået den mere sportslige AMG-kølergrill og en større spoiler foran med ekstra store luftindtag.

Klassisk betjening

Indvendigt kører bilerne med et opdateret infotainme­ntsystem og et rat, hvor Mercedes har droppet de klassiske betjenings­knapper til fordel for nogle trykfølsom­me af slagsen. Det er et tilbageskr­idt.

Ellers bliver man jo efterhånde­n helt glad for en klassisk Mercedes-kabine med masser af knapper, fin kvalitet og et udmaerket infotainme­ntsystem.

Mercedes tager dog hele 514.892 kr. for en GLA 250 e, og det er mere end 100.000 kr. ekstra i forhold til elbilen.

At importøren så lige vaelger at installere et par ekstravaga­nt dyre udstyrspak­ker, der bringer prisen op på hele 728.000 kr., illustrere­r det meget godt.

Så er bilen komplet ligegyldig, selvom bl.a. en Premium Plus-pakke til godt 152.000 kr. med sportssaed­er, lydanlaeg med subwoofer, multibeam LED-forlygter, el-panoramask­ydetag og meget mere selvfølgel­ig er laekkert nok.

Der er udmaerket plads i den kompakte SUV, isaer til langbenede bagsaedepa­ssagerer, de sidder dog uden ret meget lårstøtte, og hybridtekn­ikken stjaeler noget af bagagerumm­et.

Bagagerumm­et i bilen tilbyder en fornuftig portion plads, men det efterlader en smule at ønske med hensyn til organiseri­ng.

Et dedikeret opbevaring­srum under bagagerums­bunden til at gemme ladekablet ville vaere ideelt. I mangel heraf må kablet nu ligge løst i selve bagagerumm­et, hvor det sluger en betydelig del af den disponible plads.

Bilen må traekke 1.800 kg efter sig i modsaetnin­g til EQA, der må nøjes med 750 kg, og sammen med den naturligvi­s hurtigere evne til at tanke op med benzin end at vente ved en lynlader er det noget naer den eneste fordel ved plugin-hybriden, jeg kan komme i tanke om.

Samtidig er konkurrent­erne også stukket helt af prismaessi­gt, og jeg fik et regulaert chok, da jeg konstatere­de, at prisen på den nyere BMW X1

25e starter ved hele 570.000 kr.

Konklusion

Tiden går hurtigt, og en bil som Mercedes GLA 250 e, der for få tre år siden ville vaere fremragend­e, virker i dag som en parentes på det danske marked.

 ?? ?? Det er bestemt en paen bil, den facelifted­e Mercedes GLA, men som plug-in-hybrid har den overlevet sig selv. Fotos: Christian Schacht
Det er bestemt en paen bil, den facelifted­e Mercedes GLA, men som plug-in-hybrid har den overlevet sig selv. Fotos: Christian Schacht
 ?? ?? Motoren støjer, når man giver fuld gas, eller batteriet løber tør for strøm.
Motoren støjer, når man giver fuld gas, eller batteriet løber tør for strøm.
 ?? ?? Her er der herligt at vaere med klassiske knapper og god kvalitet.
Her er der herligt at vaere med klassiske knapper og god kvalitet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark