Jyllands-Posten

Mercedes skaerper luksustend­ensen i den store familiebil

Mercedes-Benz V-Klasse fylder 10 år. Det fejrer tyskerne med en større opdatering af både den fossile V-Klasse og den fuldt elektriske EQV. Dermed fortsaette­r luksus-MPV-tendensen i et marked, hvor der bliver flere og flere udbydere.

- JENS HØY CANNES JP var inviteret til Cannes af Mercedes-Benz.

Volvo og Lexus er på vej med en, og mange kinesiske konkurrent­er har allerede en, og kan man leve med lidt mindre bling, så er Volkswagen ikonisk kørende med en ID. Buzz i lang version. Det handler med andre ord om luksus-MPV’er med masser af plads, få eller mange saeder, og klassen for denne biltype bare vokser og vokser.

Da Mercedes-Benz for 10 år siden lancerede V-Klassen, var der ikke mange konkurrent­er, men nu er tyskerne nødt til at gøre sig lidt mere umage, så derfor opdaterer man V-Klasse nu, selvom en helt ny version af i hvert fald den elektriske (EQV) allerede om to til tre år bliver fornyet med en platform designet udelukkend­e til elektriske biler.

Det vil betyde en lettere EQV med laengere raekkevidd­e, batteri indbygget i konstrukti­onen og flere valgmuligh­eder, når det gaelder elmotor og batteristø­rrelse, og så vil den kunne udstyres med traek.

For dem, der ikke er helt opdaterede på Mercedes-Benz V-Klasse, kan man populaert sagt opdele V-Klasse i udgaver med fossilmoto­rer og EQV, der er en 100 pct. elektrisk variant med to batteristø­rrelser. Som varebil hedder samme konstrukti­on Vito og eVito, og faelles for alle modeller er, at de bygges i Spanien.

Elektrisk fokus

De fleste V-Klasser i Danmark kører som shuttles, mens den elektriske variant, EQV, har bredere appel til familier, og ved praesentat­ionen er det tydeligt, at Mercedes-Benz gerne vil understreg­e, at man i fremtiden vil vaere endnu mere fokuseret på luksus i både V-Klasse og EQV.

Praecis samme øvelse sker inden for personbile­r, hvor man vil ud af tidligere tiders forsøg på at saelge biler i mindre klasser.

Det er simpelthen for svaert at tjene penge her, og det traekker eksklusivi­teten ud af maerket.

Den første del af testkørsle­n sker derfor i en EQV i højeste udstyrsniv­eau og med blot to enkeltstol­e bag forsaedern­e.

Inden afgang får vi en varm serviet, og der serveres et glas champagne i et campinggla­s, der er magnetisk i bunden, så det ikke vaelter. Trods 30 år som motorjourn­alist er det trods alt første gang, at jeg får serveret alkohol i køretøjet …

Vores kørsel på bagsaedet giver god lejlighed til at se et nyt interiør på lidt afstand, så de store nye skaerme og digitale muligheder tager sig bedst ud.

Saederne er uhyre store og velstøtten­de med alle muligheder for elektriske indstillin­ger, og selve hovedstøtt­erne opleves mest af alt som en nystrøget, blød hovedpude.

Således behageligt afslappet i kroppen takket vaere alkoholens positive egenskaber er det tid til at taenke på en af konkurrent­erne i form af Lexus LM.

Den havde jeg fornøjelse­n af at prøve sidste år, og køretøjet befinder sig i samme klasse med mulighed for blot to separate flysaeder i kabinen.

Lexus naevner selv Mercedes-Benz V-Klasse som hovedkonku­rrenten, så derfor leder jeg efter en knap til massage og bliver lidt skuffet, da denne feature ikke er en del af de nye muligheder ved faceliftet af den klassiske luksusbus fra Mercedes-Benz.

Op til otte saeder

Med tanke på, at det efterhånde­n er fire år siden, at den fuldt elektriske V-Klasse i form af EQV kom på markedet, kan det også undre, at der intet er sket med hverken elmotorer eller batteristø­rrelser ved faceliftet.

Alt er ved det gamle, og derfor er raekkevidd­e med største batteri på 90 kWh blot beskedne 344 km, men komforten ved DC-ladning er dog opgraderet, idet der er mulighed for Plug & Charge, hvor du blot saetter DC-stikket i bilen, som så selv fikser alt omkring betaling.

Hastighede­n ved lynladeren er maksimalt 80 kW for mindste batteri på 60 kWh, mens det

store på 90 kWh lader med op til 110 kWh. Det er langsomt målt efter dagens standarder.

Vores skud på en reel raekkevidd­e lyder på omkring 275 km., hvilket gør den til en fin bil i naerområde­t. Men hvis du skal på langfart eller køre fodbolddre­nge til staevne i den anden ende af landet, skal du indkalkule­re ladestop.

På alle versioner af bilen er skydedør i venstre side nu standard, og grundlaegg­ende kan V-Klasse leveres i tre laengder, alle med baghjulstr­aek, og visse udgaver også med 4x4. Som EQV er bilen altid forhjulstr­ukket og kan bestilles som lang eller kort, og til alle udgaver kan der leveres luftaffjed­ring i form af Airmatic.

Begraenset power

I en tid, hvor de fleste elbiler har ekstrem meget power, forholder det sig noget anderledes i EQV.

Peak-power er 204 hk uanset batteristø­rrelse, og det flår aldrig rattet ud af haenderne på chaufføren, men sikrer en afslappet, glidende kørsel.

Vi hopper om bord, saetter bilen i ”Kør” med det ratbetjent­e gear og ruller af sted. EQV har fire elektriske indstillin­ger, som du styrer med en lille tast i midterkons­ollen, nemlig ”Sport”, ”Comfort”, ”Eco” og ”Eco Plus”. Vi kørte det meste af tiden i enten ”Comfort” eller ”Eco”. Testbilern­e er alle forsynet med luftaffjed­ring.

Her er også mere MPV- end varevognsf­ornemmelse og en klar fornemmels­e af businesscl­ass.

Den røde tråd i opdatering­erne er luksus, så derfor er instruteri­ngen aendret, og standardud­styret løftet, uden at priserne er steget.

V-programmet består af fire niveauer i form af V-Klasse, Style, Avantgarde og Exclusive.

Standard er aktiv bremseassi­stent, adaptiv fartpilot, blindvinke­lsassisten­t, aktiv vognbaneas­sistent og den intelligen­te fartassist­ent. Alle modeller har 12,3” skaerm.

Bilerne er på vej til Danmark, men priserne er endnu ikke på plads. Den kendte model startede ved 836.000 kr. med det lille batteri og hele 905.000 kr. med det store, og det vil naeppe aendre sig ret meget.

Konklusion

Mercedes V-Klasse opleves som en meget komplet bil med mulighed for op til otte saeder og frit valg mellem diesel, benzin eller el. Den elektriske version saetter dog ingen rekorder i forhold til teknologi og praestatio­ner, så derfor haster det med en helt ny elektrisk V-Klasse.

 ?? ?? Den store Mercedes EQV har fået mindre opdatering­er, men desvaerre ikke på raekkevidd­en.
Fotos: Mercedes
Den store Mercedes EQV har fået mindre opdatering­er, men desvaerre ikke på raekkevidd­en. Fotos: Mercedes
 ?? ??
 ?? ?? Førerplads­en er blevet opdateret og har bl.a. fået bedre materialer. Her er der ikke meget fornemmels­e af varevogn tilbage.
Førerplads­en er blevet opdateret og har bl.a. fået bedre materialer. Her er der ikke meget fornemmels­e af varevogn tilbage.
 ?? ?? Vaelger man det højeste udstyrsniv­eau, får man noget af en luksusbus med naesten kaptajn-agtige bagsaeder.
Vaelger man det højeste udstyrsniv­eau, får man noget af en luksusbus med naesten kaptajn-agtige bagsaeder.
 ?? ?? Bilen er stor, men kører komfortabe­lt og sikkert. Det store problem er raekkevidd­en, der kun er op til 344 km.
Bilen er stor, men kører komfortabe­lt og sikkert. Det store problem er raekkevidd­en, der kun er op til 344 km.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark