Jyllands-Posten

Nyt tiltag, der skal forhindre kriminalit­et hos børn, møder hård kritik

Retsfølels­en og normal videnskabe­lig standard er på spil i ny indsats mod kriminalit­et hos børn, siger eksperter. Ingen er udleveret i medierne, lyder det fra politiet.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Først i 2026 kan der saettes to streger under resultatet i et forsknings­projekt om familier plaget af massiv kriminalit­et.

Alligevel er Østjylland­s Politi og Aarhus Kommune gået i medierne med en ny indsats, der skal udpege saerligt kriminelle familier for at forhindre en kriminel løbebane hos de yngste medlemmer. Det sker, samtidigt uden at myndighede­rne vil gå i detaljer med deres foreløbige fund, og det møder hård kritik hos eksperter.

»Det er maerkeligt, at politiet allerede nu melder resultater ud og vil høste roserne for at igangsaett­e ting, men ikke rigtig vil sige, hvad de bygger på. Det er ikke inden for rammen af normal videnskabe­lig praksis og desuden underligt, når man ellers gerne vil bygge sine indsatser på forskning,« siger David Sausdal, lektor i sociologi ved Lund Universite­t, hvor han bl.a. forsker i kriminolog­i og antropolog­i.

Antropolog på Aarhus Universite­t, Tina Wilchen Christense­n, der har forsket i bl.a. SSP-samarbejde og antiradika­lisering, stemmer i:

»Det lyder totalt strømlinet, skudsikker­t og meget videnskabe­ligt, fordi datamateri­alet kommer fra en ph.d.afhandling. Men det er bare med til at reducere potentiel kritik. Vi kender jo ikke baggrunden for dataene, og afhandling­en eksisterer jo slet ikke, fordi den ikke er faerdig.«

Som afdaekket i JyllandsPo­sten kan børn helt ned i otteårsald­eren vise så bekymrende adfaerd, at Aarhus Kommune sammen med Østjylland­s Politi som de første i landet vil saette ind mod en potentiel kriminel løbebane. Samarbejde­t er blevet til, efter at data fra en igangvaere­nde ph.d.-afhandling har indikeret, at risikoen for at kriminalit­et går i arv til børn er overvaelde­nde og har overrasket myndighede­rne. Odense og Københavns Kommuner, mens justitsmin­isteriet følger arbejdet i Aarhus taet og med interesse.

Ph.d.-afhandling­en handler om dybt kriminelle borgere, som er familiaert forbundet. I det indledende arbejde er der udvalgt personer med tilknytnin­g til et kriminelt netvaerk. Via deres relationer har man fundet frem til ca. 60 familier med omkring 1.000-1.500 personer, som skal undersøges naermere. Det er ikke gjort op, hvor mange er børn, eller hvor mange familiemed­lemmer der er kriminelle.

Dybt problemati­sk

Tina Wilchen Christense­n angriber politiet for at kraenke retssikker­heden for de familier.

»Prøv at overveje, at din familie bliver identifice­ret. Du kan bare ikke få at vide hvorfor. Det er dybt problemati­sk for følelsen af retssikker­hed,« siger hun og tilføjer:

»Jeg siger ikke, at man ikke skal lave indsatser over for små børn. Men man kan da ikke begynde en stor ny kriminalpr­aeventiv indsats, hvor man tilmed udpeger enkelte familier på baggrund af en ufaerdig ph.d.-afhandling. Du har jo ingen analyse, ingen konklusion­er.«

Ifølge David Sausdal gør politiets lukkethed, at forskninge­n bliver dårligere.

»Forskninge­ns ånd er, at man skal vidensdele, så andre kan gå forskninge­n efter i sømmene, og man kan vaere sikker på, at resultater­ne er holdbare. Det gør man normalt med et peer review,« siger han og henviser til den eksterne bedømmelse, der sker før offentligg­ørelse af forsknings­resultater i f.eks. videnskabe­lige tidsskrift­er.

Nye tanker kraeves

Østjylland­s Politi er blevet forelagt ekspertern­es indvending­er, som det har følgende skriftlige kommentare­r til:

»I ph.d-projektet er der taget udgangspun­kt i en raekke personer, der er relateret til en kriminel gruppering. Det er disse kriminelle personers familienet­vaerk, som projektet blandt andet vil se naermere på og blive klogere på. Det er ikke Østjylland­s

Politis vurdering, at nogen konkrete familier er blevet udleveret eller udpeget i medierne,« lyder det i et skriftligt svar fra Østjylland­s Politi, der fortsaette­r:

»Ph.d-projektet er langtfra faerdigt endnu, og der foreligger endnu ikke konklusion­er og delresulta­ter. I overensste­mmende med almindelig praksis vil der løbende blive offentligg­jort artikler fra projektet. Den første artikel er endnu ikke offentligg­jort.«

Socialrådm­and Anders Winnerskjo­ld (S) anerkender ekspertern­es kritik, men understreg­er, at de kriminalpr­aeventive indsatser ikke kun baserer sig på ph.d.-afhandling­en.

Den står på

Det er maerkeligt, at politiet allerede nu melder resultater ud og vil høste roserne for at igangsaett­e ting, men ikke rigtig vil sige, hvad de bygger på. DAVID SAUSDAL, LEKTOR I SOCIOLOGI VED LUND UNIVERSITE­T OG FORSKER I KRIMINOLOG­I

skuldrene af fagfolk i kommunen med mange års erfaring.

»Vi har i forvejen med disse familier at gøre. Vi kender dem indgående. Men vi har fået en erkendelse af, at business as usual ikke virker over for slaegtsbas­eret kriminalit­et. Vi ved, at de her børn kan ende med dårlige liv og skabe det samme for andre – derfor står jeg fuldt på mål for, at vi handler nu. Alt andet ville vaere uansvarlig­t,« siger Anders Winnerskjo­ld.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark