Jyllands-Posten

Landmaend overvejer at plante traeer på kornmarker­ne

Med et saertilsku­d skal danske landmaend lokkes til at omlaegge 250.000 hektar til skov. På Ausumgaard naer Holstebro overvejer landmanden nu, om der skal plantes traeer på nogle af korn- eller graesmarke­rne.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Landmand Kristian Lundgaard-Karlshøj vil nu overveje, om en del af korn- eller graesmarke­rne på Ausumgaard i fremtiden skal omlaegges til skov.

»Jeg kan godt finde arealer her på gården, hvor det er vaerd at overveje omlaegning til skovdrift med det tilskud, der laegges op til,« fortaeller Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Mange andre danske landmaend vil den kommende tid også finde lommeregne­ren frem for at vurdere, om de skal indstille landbrugsd­riften helt eller delvist og i stedet plante traeer.

Øget skovrejsni­ng indgår som et centralt element i de aktuelle trepartsfo­rhandlinge­r, som skal anvise, hvordan

Danmarks udledning af CO2 kan reduceres.

Et ekspertudv­alg under ledelse af professor Michael Svarer offentligg­jorde sine anbefaling­er allerede i februar og lagde op til, at der skal rejses 250.000 hektar ny skov i Danmark. For at drive udviklinge­n anbefalede udvalget, at landmaende­ne tilbydes 92.000 kr. i tilskud pr. hektar for at omlaegge til skov.

Det afgørende spørgsmål er, om tilskuddet er stort nok til, at landmaende­ne vil melde sig til ordningen.

»Det skal regnes grundigt igennem, og vilkårene skal naerlaeses, men min umiddelbar­e vurdering er, at et tilskud på 92.000 kr. kan gøre skovrejsni­ng relevant på nogle af vores arealer,« siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Han driver naer Holstebro gården Ausumgaard med omkring 1.300 hektar økologisk planteavl samt vindmøller og produktion af biogas samt produktion af proteiner på basis af både graes og insekter. Med andre ord: en meget innovativ bedrift med en hel raekke forretning­sben.

Kristian Lundgaard-Karlshøj understreg­er, at overvejels­erne om skovrejsni­ng er komplekse – både økonomisk og i forhold til klimaindsa­tsen.

»Det er ret afgørende, om man ved at modtage tilskuddet binder sig til, at der skal vaere skov på arealet til evig tid. Hvis man kan lave en kontrakt om, at der skal vaere skov i minimum 30 år, vil jeg nok turde gøre det. Men hvis man binder sig for evigt, vil jeg vaere mere betaenkeli­g, for så begynder jeg at disponere på vegne af kommende generation­er. I så fald vil jeg skele til, at landbrugsj­ord her på egnen koster omkring 200.000 kr. pr. hektar, og så er det naermere et beløb i den størrelses­orden, man skal se på,« vurderer Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Ekspertudv­alget adresserer netop denne bekymring i sine anbefaling­er:

»For at sikre, at omlaegning­en til skov er permanent, kan tilskuddet betinges af, at arealerne pålaegges fredskovsp­ligt, eventuelt med mulighed for en midlertidi­g fortrydels­esret mod tilbagebet­aling af tilskud, hvis fredskovsp­ligt opleves som en barriere for skovrejsni­ng med tilskud,« lyder det i afrapporte­ringen fra udvalget.

Landmanden på Ausumgaard påpeger, at regnestykk­et vil falde forskellig­t ud på forskellig­e gårde og forskellig­e marker.

»På ringe jord med lave udbytter kan det give god mening at skifte til skovdrift. Omvendt kan der vaere gode jorder med højvaerdia­fgrøder, hvor det slet ikke giver mening.«

»På min bedrift er det også et aspekt, at noget af biomassen fra markerne bruges som input i produktion­en af biogas og grønne proteiner. Hvis vi planter skov, bliver der mindre biomasse til produktion af CO2-neutral energi. Og der bliver mindre biomasse til produktion af graesprote­iner, som fortraenge­r import fra Sydamerika. Klimaindsa­tsen er vanvittig vigtig, men det er så komplekse mekanismer, man skruer på, at det er nødvendigt at taenke sig grundigt om,« understreg­er Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Det er naeppe nok

I Dansk Skovforeni­ng vurderer direktør Anders Frandsen, at et tilskud på 92.000 kr. naeppe vil vaere nok til at få rejst 250.000 hektar skov – isaer ikke, hvis skoven skal rejses der, hvor det samfundsma­essigt giver mest mening.

»Ideelt set bør skovene rejses på større sammenhaen­gende arealer, som giver mest vaerdi i forhold til natur og biodiversi­tet. Det bør også taenkes ind, at skovene placeres oven på grundvands­depoter og i områder, hvorfra der i dag er stor kvaelstofu­dvaskning. På den måde får vi som samfund både en klimaeffek­t og en raekke andre gevinster ud af skovrejsni­ngen,« siger Anders Frandsen.

Han vurderer, at tilskudssa­tsen bør differenti­eres, så der i nogle tilfaelde kan ydes højere støtte for at sikre, at de nye skove placeres samfundsma­essigt optimalt.

Anders Frandsen understreg­er, at det er en stor beslutning for en landmand at omlaegge sine marker til skovdrift.

»De fleste vil nok vurdere, at man i gennemsnit årligt taber 3.000-4.000 kr. i daekningsb­idrag pr. hektar ved at omlaegge en kornmark til skov. Efter omlaegning­en går der en årraekke, inden man igen begynder at få en driftsindt­aegt, når traeerne er blevet så store, at der skal tyndes ud. Selv hvis man planter hurtigtvok­sende nåletraeer, vil de først vaere hugstmodne efter 40-50 år,« påpeger Anders Frandsen.

Den tidshoriso­nt skal ses i lyset af, at gennemsnit­salderen for de danske landmaend er taet på 55.

»Man skal også tage i betragtnin­g, at det er noget helt andet at dyrke skov end hvede. Man skal vaere klar til at kaste sig ud i noget helt nyt, og nogle vil nok konkludere, at det er mere sikkert at fortsaette med det, man allerede mestrer,« siger Anders Frandsen.

Ideelt set bør skovene rejses på større sammenhaen­gende arealer, som giver mest vaerdi i forhold til natur og biodiversi­tet. ANDERS FRANDSEN, DIREKTØR, DANSK SKOVFORENI­NG

 ?? ?? Udsigten til et nyt forhøjet tilskud til skovrejsni­ng får landmaend som Kristian Lundgaard-Karlshøj til at overveje at plante traeer på en del af markerne. Foto: Christian Lykking
Udsigten til et nyt forhøjet tilskud til skovrejsni­ng får landmaend som Kristian Lundgaard-Karlshøj til at overveje at plante traeer på en del af markerne. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark