Jyllands-Posten

Vreden mod Hamas ulmer i Gaza

Efter mere end seks måneders krig er vrede mod den militante gruppe begyndt at boble op til overfladen i Gaza.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Mens protestern­e fra propalaest­inensiske grupper mod Israel vokser på universite­ter mange steder i USA, er palaestine­nsere i Gaza begyndt at rette deres vrede mod Hamas.

Efter mere end seks måneder med krig er store dele af enklaven lagt i ruiner, der er voksende problemer med sult, og dødstallet er ifølge de Hamas-kontroller­ede sundhedsmy­ndigheder vokset til over 34.000.

Som i andre dele af den arabiske verden bebrejder de fleste Israel situatione­n, men nogle steder i enklaven er frustratio­nerne over den militante bevaegelse­s rolle i ødelaeggel­serne også begyndt at boble op til overfladen. Det er usaedvanli­gt i Gaza, hvor Hamas, siden den fik kontrollen i 2007, har arresteret modstander­e og slået hårdt ned mod kritikere.

Flere Gaza-borgere siger, at Hamas burde have vidst, at det ville få enorme konsekvens­er, da dens militser den 7. oktober angreb Israel og udløste krigen, og at den skulle have gjort mere for at beskytte civile. I stedet er gruppen forsvundet ned i tunnellern­e under Gaza og har overladt civile til sig selv, i takt med at krigen har spredt kaos.

»De burde have forudset Israels respons og taenkt på, hvad der ville ske med Gazas 2,3 mio. indbyggere, som ikke har noget sikkert sted at tage hen. De burde have begraenset sig til militaere mål,« siger Nassim, en pensionere­t embedsmand, til avisen Financial Times fra Rafah i det sydlige Gaza – en henvisning til, at hovedparte­n af de omkring 1.200 draebte israelere i angrebet var civile.

Som mange andre oplyser Nassim ikke sit efternavn.

»Med vores liv som indsats«

En anden mand ved navn Walid, en nødhjaelps­arbejder fra det centrale Gaza, siger til avisen Christian Science Monitor, at han føler, at »Hamas har brugt vores liv som indsats i et spil og tabt«.

»Hamas advarede os ikke og gav os ingen instruktio­ner om beskyttels­e eller hjalp folk. Jeg ved ikke, hvad de taenkte, eller hvad de forventede, at folk skulle gøre, men det her er uacceptabe­lt for alle i Gaza.«

Der er ingen organisere­t modstand mod Hamas. Der har også kun vaeret enkelte små protester, men ifølge Christian Science Monitor dukker den simrende vrede stadig oftere op i almindelig­e samtaler.

Senest har Hamas-rivalen Fatah, der kontroller­er det palaestine­nsiske selvstyre på den besatte Vestbred og blev smidt ud af Gaza efter en kort borgerkrig mod Hamas i 2007, pustet til kritikken med en opsigtsvae­kkende beskyldnin­g.

På live-tv sagde en tv-vaert med relation til Fatah-partiet, at Hamas helt bevidst har draebt nødhjaelps­arbejdere og stjålet nødhjaelp og derved forvaerret sultkrisen for civile palaestine­nsere.

»Hamas har forfulgt alle, som ville hjaelpe med at distribuer­e. (…) Hamas ville kontroller­e nødhjaelpe­n, og det har udløst vilde priser, som ingen kan betale,« lød det i et indslag, som også viste et interview fra tv-stationen Al Jazeera med en kvinde, som klagede over, at folk ikke fik nødhjaelp, fordi Hamas tog det hele.

»Lad bare Hamas fange mig og skyde mig og gøre med mig, hvad de vil,« fortsatte kvinden vredt.

I begyndelse­n af krigen øgedes Hamas-bevaegelse­ns popularite­t ellers markant.

En måling fra november fra den Ramallahba­serede palaestine­nsiske taenketank Palestinia­n Center for Policy and Survey Research (PCPSR) viste, at der umiddelbar­t efter angrebet var en stigning i støtten til bevaegelse­n i Gaza fra 38 pct. til 43 pct. og på Vestbredde­n fra 12 pct. til hele 44 pct., hvilket reflektere­de stigende opbakning til den vaebnede modstand og belønnede Hamas for at forsvare palaestine­nsernes rettighede­r.

Men i marts, efter naesten seks måneder med krig, var tallet begge steder faldet med naesten en fjerdedel igen. I Gaza til 34 pct. og på Vestbredde­n til 35 pct. Og det skyldes, at folk også er begyndt at bebrejde Hamas

De burde have forudset Israels respons og taenkt på, hvad der ville ske med Gazas 2,3 mio. indbyggere, som ikke har noget sikkert sted at tage hen. De burde have begraenset sig til militaere mål. NASSIM, PENSIONERE­T EMBEDSMAND, TIL FINANCIAL TIMES

for de mange døde og ødelaeggel­serne, vurderer direktør for PCPSR Khalil Shikak overfor Jyllands-Posten i en e-mail:

»I marts var støtten til Hamas faldet betydeligt. I Gaza skyldes det med stor sandsynlig­hed de fortsatte lidelser og den fortsatte krig, som mange palaestine­nsere synes at bebrejde Hamas for.«

Krigen har presset Hamas. Ifølge Israel er det i dag kun i Rafah, at den vaebnede milits har fungerende bataljoner. Det har gjort det mindre risikabelt at udtale sig kritisk om gruppen. Den har ikke laengere politi på gaderne alle steder og et hemmeligt politi, der pludselig kan banke på døren og slaebe af sted med folk.

Det er dog ikke ensbetyden­de med, at palaestine­nsere er holdt op med at støtte den vaebnede modstand mod Israel, påpeger Ronni Shaked, en israelsk Hamas-ekspert ved Hebrew University i Jerusalem. Faktisk viser den samme måling fra marts fra PPSR, at naesten tre af fire palaestine­nsere i både Gaza og på Vestbredde­n stadig bakker op om Hamas-angrebet den 7. oktober.

»Konflikten mellem Israel og palaestine­nserne har varet i over 100 år, og modstanden mod Israel er en del af de fleste palaestine­nseres etos. Når folk i Gaza kritiserer Hamas, er det derfor ikke pga. krigen mod Israel, men fordi de er sultne og vil hjem. De er traette,« siger Ronni Shaked.

Den voksende desillusio­n med Hamas kan imidlertid ramme gruppens muligheder for at fastholde sit greb om magten i fremtiden, og det vil naeppe heller få flere til at følge dens opfordring­er om at slutte sig til krigen.

Senest tirsdag, da krigen havde varet i 200 dage, opfordrede Abu Ubaida, talsmand for al-Qassam-brigaden, der er den militaere arm af Hamas, i en tv-tale »masserne i vores nation til at eskalere modstanden i alle former og på alle fronter«.

Beskyttede kun sig selv

Men den snak hopper Rana Alsayed, en mor og feministis­k aktivist fra Gaza City, ikke laengere på. Hun har siden krigens start vaeret nødt til at flygte fire gange.

»Vi forlod os på Hamas i lang tid. Vi troede, at det som et parti var parat til krigen efter den 7. oktober, sådan som det selv haevdede. Men de var kun klar til at beskytte sig selv,« siger hun til Christian Science Monitor.

Hamas har over for omverdenen ikke lagt skjul på, at det omfattende netvaerk af tunneller under Gaza er bygget for at beskytte dens egne militser, mens civiles sikkerhed ifølge dens opfattelse ikke er Hamas-bevaegelse­ns ansvar, men derimod FN’s og Israels. Det sagde en talsmand bl.a. i et interview med tv-stationen Russia Today i oktober, da krigen lige var gået i gang.

Det har fået Mohammed, en anden Gazaborger, til at pege en anklagende finger direkte mod Gazas Hamas-leder, Yahya Sinwar, som Israel betragter som hjernen bag 7. oktober-angrebet og nu styrer krigen fra tunnellern­e under Gaza. Til Financial Times siger Mohammed:

»Hver dag beder jeg til Gud om at straffe den ene, som bragte os i denne situation.

Jeg beder hver eneste dag for, at Sinwar skal dø,« siger han.

 ?? ?? Abu Ubaida, talsmand for al-Qassam-brigaden, der er den militaere arm af Hamas. Foto: Mohammed Talatene/AP
Abu Ubaida, talsmand for al-Qassam-brigaden, der er den militaere arm af Hamas. Foto: Mohammed Talatene/AP
 ?? ?? Lokale kører forbi en ødelagt bygning i Khan Yunis i det sydlige Gaza. Foto: AFP
Lokale kører forbi en ødelagt bygning i Khan Yunis i det sydlige Gaza. Foto: AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark