Jyllands-Posten

Kølig modtagelse af Antony Blinken i Beijing

Den amerikansk­e udenrigsmi­nisters tredages besøg i Shanghai og Beijing satte en tyk streg under det afgrundsdy­be modsaetnin­gsforhold mellem USA og Kina.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Hvis USA’s udenrigsmi­nister havde intentione­r om at forbedre det skrøbelige og ustabile forhold til Kina under hans tre dage lange besøg, kunne timingen naesten ikke have vaeret dårligere.

Inden Antony Blinken landede i Shanghai, underskrev USA’s praesident, Joe Biden, en større hjaelpepak­ke, der også indeholdt 8 mia. dollars til Taiwan. Og naesten samtidig med at hjulene på Blinkens fly ramte landingsba­nen i Shanghai 20 timer efter afgangen fra Washington, signerede Biden også det kongresfor­slag, der forbyder den sociale platform Tiktok at operere i USA under kinesisk ejerskab.

Taiwan og it. To af de fundamenta­le brudflader mellem USA og Kina. Samtidig ankom Blinken til Kina med en dagsorden, der ifølge det officielle budskab fra det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium indeholdt en stribe af de punkter, der ligger som en tung dyne over relationer­ne: Kinas påståede støtte til den russiske forsvarsin­dustri, Kinas kraenkelse­r af menneskere­ttigheder, Kinas aggressive adfaerd i Det Sydkinesis­ke Hav og Kinas unfair handelspol­itik. Selv kritik af forholdene i Hongkong var med i pakken.

Der var stort set fuld plade, så det var ikke den store overraskel­se, at Blinken hverken blev modtaget på røde løbere eller af militaerpa­rader og kanonsalut­ter.

Undervejs og på en efterfølge­nde pressekonf­erence pegede Blinken på de mange personlige møder efter San Francisco-mødet mellem Joe Biden og Xi Jinping i november som en positiv faktor. Bare inden for den seneste måned har finansmini­ster Janet Yellen vaeret i Beijing, og Biden har talt i telefon med Xi Jinping.

Reaktioner­ne udeblev ikke

Men det imponerede ikke de kinesiske vaerter, og reaktioner­ne udeblev da heller ikke. Udenrigsmi­nister Wang Yi konstatere­de, at selv om der har vaeret positive samtaler undervejs, fortsaette­r de negative faktorer med at dominere sideløbend­e med, at Kinas kerneinter­esser udfordres.

Wang Yi opfordrede direkte USA til ikke at blande sig i Kinas indre anliggende­r og stoppe med at undertrykk­e Kinas udvikling eller kraenke Kinas suveraenit­et, sikkerhed og udviklings­interesser. I en diplomatis­k sammenhaen­g kan det ikke siges tydeligere, at USA skal skifte kurs, hvis Washington vil forbedre forholdet til Kina.

Wang Yi skød fra hoften og overlod den mere polerede udgave til Xi Jinping. Kinas praesident og den amerikansk­e udenrigsmi­nister mødtes uden for det officielle program, fordi de to ikke er på samme niveau i denne sammenhaen­g. Mens Blinken i et defensivt fjendebill­ede talte om, at det var vigtigt at tale sammen ansigt til ansigt for at undgå fejltagels­er og fejlkalkul­ationer, talte Xi Jinping om samarbejde.

Kina vil samarbejde

»USA og Kina bør vaere partnere og ikke rivaler,« lød det fra Kinas praesident i en gentagelse af hans ord fra San Francisco for et halvt år siden. Det partnerska­b har mere end almindelig­t lange udsigter, medmindre det amerikansk­e valg aendrer den politiske grundopsti­lling i Washington. Bortset fra den stigende mødeaktivi­tet er der ikke rokket ved de fastlåste positioner. Måske tvaertimod. Blinken kritisered­e også Kina for ikke at have lagt pres på Iran til at vise tilbagehol­denhed i Mellemøste­n.

Kina var skarpere i tonen end normalt. Som en kinesisk kommentar sagde, så er Kina hverken parat til at lade sig belaere eller blive mobbet af USA. Det er sådan, den amerikansk­e Kina-politik generelt opfattes i Beijing, hvor tilliden til USA’s reelle hensigter er mindre end nogensinde.

Relationer­ne er stadig iskolde, og det er svaert at se, hvordan de kan blive tøet op i den nuvaerende geopolitis­ke verdensord­en. Blinkens besøg bidrog i hvert fald ikke til en forbedring.

 ?? ?? USA's udenrigsmi­nister, Antony Blinken, mødte Kinas udenrigsmi­nister, Wang Yi, i Beijing fredag, inden Blinken også mødtes med Kinas praesident, Xi Jinping. Foto: Mark Schiefelbe­in/Reuters
USA's udenrigsmi­nister, Antony Blinken, mødte Kinas udenrigsmi­nister, Wang Yi, i Beijing fredag, inden Blinken også mødtes med Kinas praesident, Xi Jinping. Foto: Mark Schiefelbe­in/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark