Jyllands-Posten

Tiltalt i kutterdrab­et forklarede, hvordan afdøde talte i vildelse og truede med ild

I den første af 12 retsdage om det såkaldte kutterdrab i Nordsøen fik offentligh­eden for første gang i over et år mulighed for at høre en forklaring fra en af de fem tiltalte.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Er der tale om drab på åbent hav begået af fem maend på en fiskekutte­r? Eller er det snarere selvforsva­r og pacificeri­ng af en mand, der blev mere og mere dårlig for til sidst at vaere til fare for sine fiskerkoll­eger?

Det var spørgsmåle­t, da Retten i Holstebro fredag tog fat i en sag, der sidste år blev kendt som kutterdrab­et.

Hovedperso­nerne er seks maend, som sejlede ud med fiskekutte­ren ”L1 Inger Katrine” den 26. januar 2023. Retssagen handler om, hvad der skete i de følgende fire dage. Indtil en helikopter evakuerede den 41-årige familiefar Alf Villum Jensen tidligt om morgenen den 30. januar 2023 ca. 60 sømil vest for Thyborøn.

Han blev efterfølge­nde erklaeret død.

Anklagemyn­digheden mener, at der er tale om manddrab og grov vold med døden til følge. De fem tiltalte i alderen 29 til 42 år har med stump vold, slag og spark tildelt omfattende skader over hele kroppen, hvorefter Alf Villum Jensen døde som følge af kvaelning, lyder anklagen. De har alle fra begyndelse­n erklaeret sig uskyldige.

Der er indkaldt i alt 13 vidner, men fredag fik offentligh­eden for første gang mulighed for at høre én af de tiltaltes forklaring­er på, hvad der skete om bord på båden i de fatale dage.

Det har gjort ondt

Klaedt i sorte bukser, sort haettetrøj­e og sorte Nike-sko satte den 29-årige mand sig i vidnestole­n i midten af det store retslokale. Herfra begyndte han med at forklare, at han ikke havde mødt den afdøde, før de mødtes på Thyborøn Havn, hvorfra de senere på dagen skulle staevne ud. De fem tiltalte havde sejlet sammen på kutteren før. Alf Villum Jensen var på en slags prøve, hvor det skulle vise sig, om han kunne blive en del af holdet.

Efter flere timers sejlads nåede kutteren den 27. januar fiskeplads­en, og alle om bord begyndte at ordne garn.

Men allerede fra begyndelse­n så det ud til, at Alf Villum Jensen havde det dårligt, forklarede den tiltalte fredag. Pludselig besvimede han og vaeltede om på venstre side.

»Han rammer en fiskekasse. Det har gjort ondt at falde ned i den,« forklarede den kraftigt byggede og skaldede 29-årige mand.

Efter et halvt minuts tid vågende Alf Villum Jensen op igen med et skrig og svarede ikke på de spørgsmål, der blev stillet ham. I løbet af 10 minutter besvimede han i alt tre gange, og fiskerne om bord på kutteren lagde ham ind i en køje.

Specialank­lager Pia Koudahl spurgte i retten den tiltalte, om han lagde maerke til, om Alf Villum Jensen havde skader.

»Det ser jeg ikke. Men han går ind i døre, radiatorer og skabe. En dag får han rykket en toiletdør af, da han skal rejse sig. Han har blå maerker hist og pist. Men ikke store skader,« lød det fra ham.

Han råber, har vilde fagter

Dagen efter opholdt Alf Villum Jensen sig mest under daek. Det havde de øvrige fiskere på kutteren bedt ham om, lød det fra den 29-årige.

Men herfra gik det hurtigt ned ad bakke. Om aftenen den 29. januar gav den afdøde udtryk for, at han gerne vil hjem, men det var ifølge de andre om bord udelukket, da der stadig var garn i vandet med fisk for op mod en halv mio. kr.

»Alf ser varm ud. Han råber, har vilde fagter. Han vil i land. Vi holder fast i, at det kan han ikke komme. Han siger, at han vil ringe efter politiet, fordi vi ikke vil sejle ham i land, og fordi han mener, at vi har sejlet i 14 dage,« sagde den tiltalte i vidnestole­n.

Tidligere på retsdagen kom det frem, at der den aften blev ringet til 112 fra Alf Villum Jensens telefon to gange. Men opkaldene gik ikke igennem. Den tiltalte forklarede, at det herefter eskalerede:

»Der er en trykket stemning. Vi har en mand om bord, som vi ikke ved, hvad kan finde på. Vi snakker meget, om han kan blive udadreager­ende. Pludselig hører jeg et råb fra en af de andre, “hvad fanden laver du? Prøver du at saette ild i skibet?”.«

Da den 29-årige kom ned til det lille rum med køjesenge, hvor Alf Villum Jensen befandt sig, talte den afdøde ifølge vidneforkl­aringen om, at der blev sendt gasser ned gennem loftet for at forgifte ham. Alf Villum Jensen stod med en spraydåse fluegift og en lighter, som besaetning­en frygtede, han vil bruge som flammekast­er. Den 29-årige mand forklarede retten, at han lukkede døren ind til rummet, tog en pose op foran ansigtet for at beskytte sig og åbnede døren igen:

»Han ser forskraekk­et ud, som om han troede, at han var alene. I haenderne har han lighter og en flaske husholdnin­gssprit. Han kaster det og rammer mig fra top til tå. Rammer mit gummitøj, måske min trøje og mit ansigt, så det løber ned af mig.«

Kunne ikke svare

Den 29-årige kunne ikke svare på anklageren­s spørgsmål om, hvordan det kunne vaere, at politiet ikke havde fundet braendbare vaesker på ham.

»Det var i hvert fald nok til, at det løb ned af mig,« lød svaret.

Ifølge forklaring­en i retten tog den 29-årige afsaet fra en dørkarm og sprang mod Alf Villum Jensen. Han brugte, hvad han selv kaldte et »jydegreb« for at pacificere den afdøde, og efter en masse tumult bandt og tapede de tiltalte Alf Villum Jensens arme og ben sammen og lagde ham i en køje.

»Hvis han fået fået ild i den fluegift, så var jeg blevet braendt levende,« lød forklaring­en i retten:

»Jeg sidder i en time eller halvanden hos Alf. Han prøver at saette sig op. Han er meget forvirret. Vi snakker om alt muligt. Han kalder mig et forkert navn og kalder på andre mennesker, der ikke er om bord.«

Da besaetning­en efterfølge­nde havde spist aftensmad og ryddet op, udbrød den ene, ”jeg tror, vi er ved at miste ham”. Først her blev der ringet efter hjaelp, sagde den 29-årige, der påbegyndte førstehjae­lp.

Tidlig morgen den 30. januar blev Alf Villum Jensen evakueret med forsvarets helikopter. Kl. 7.51 blev han erklaeret død på Aarhus Universite­tshospital.

Indvolde havde taget skade

Anklagemyn­digheden er langtfra enig i den 29-åriges udlaegning. Den vurderer, at der er tale om manddrab, og hvis det ikke er tilfaeldet så grov vold med døden til følge. Ud over at binde den afdøde er de fem maend tiltalt for at tage kvaelertag og halsgreb på den 41-årige familiefar. De udøvede ifølge Pia Koudahl stump vold, herunder talrige slag, spark, tramp, slag med genstande mod den afdødes hoved og krop.

Nogle af de omfattende skader er beskrevet i anklageskr­iftet. Alf Villum Jensen havde skader i ansigtet, hovedet og i øjenhulern­e. Der var maerker, hudafskrab­ninger og blødninger på hans arme, ben, ryg og bryst, lige som hans indvolde havde taget skade. Alt sammen betød, at han afgik ved døden som følge af kvaelning.

Pia Koudahl dykkede under vidneafhør­ingen flere gange ned i, hvor hårdt et halsgreb den 29-årige havde taget, men fik ikke andet svar end »så hårdt som nødvendigt«.

Ud over den kraftige, sortklaedt­e mand i vidneskran­ken var de øvrige fire tiltalte også mødt op i retten. Her blev de hver isaer ført ind af to betjente, som derfor talrigt fyldte hele den ene side af retslokale­t.

Fredagens retsdag var den første af 12. Ud over en vidneforkl­aring blev der afspillet lydbidder med telefonopk­ald fra fiskekutte­ren til politi og redningstj­eneste. Der blev også praesenter­et billeder af bl.a. blodigt stof, gaffatape, snor og en radiator. Det er alt sammen bevismater­iale, som skal bruges under senere retsdage.

Alf ser varm ud. Han råber, har vilde fagter. Han vil i land. Vi holder fast i, at det kan han ikke komme. Han siger, at han vil ringe efter politiet, fordi vi ikke vil sejle ham i land, og fordi han mener, at vi har sejlet i 14 dage. TILTALT I VIDNESKRAN­KEN

 ?? ?? Politiet gennemført­e tekniske undersøgel­ser af fiskekutte­ren ”L1 Inger Katrine”, hvor den 41-årige Alf Villum Jensen kom så meget til skade, at han senere afgik ved døden. Foto: Local Eyes
Politiet gennemført­e tekniske undersøgel­ser af fiskekutte­ren ”L1 Inger Katrine”, hvor den 41-årige Alf Villum Jensen kom så meget til skade, at han senere afgik ved døden. Foto: Local Eyes

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark