Jyllands-Posten

Må man saelge fiskefilet­er lavet af hakket fisk? Nu er der sat punktum i sagen

Kokke og madekspert­er har skaeldt ud på Rema 1000 for at saelge fiskefilet­er, der var sammensat af små stykker fisk. Men det er i orden, når blot det fremgår af emballagen, mener Fødevarest­yrelsen.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Efter flere måneders ventetid er der nu sat punktum i sagen om fiskefilet­erne fra Rema 1000.

En heftig debat blussede op, da det tidligere på året kom frem, at fiskefilet­erne er lavet af små stykker af forskellig­e fisk – og sat sammen, så de ligner rigtige fileter.

Madekspert­er og kokke rasede. De mener, at det er snyd og humbug at kalde en sådan vare for en fiskefilet.

Også flere almindelig­e forbrugere undrede sig højlydt, mens andre lagde vaegt på, at fiskefilet­erne fra Rema 1000 er deres favorit på middagsbor­det.

Tog ikke stilling

Sagen om fiskefilet­erne begyndte med en klage til Fødevarest­yrelsen.

På emballagen står der »Panerede & ovnklare fiskefilet­er« med store bogstaver – og med mindre skrift: »sammensat af stykker af fisk fra baeredygti­gt fanget torske-, mørksej- og rødspaette­fileter«.

Klageren mente, at det er vildlednin­g, når man kalder små stykker sammensat fisk fra tre fiskearter for en fiskefilet, men Fødevarest­yrelsen afviste – i første omgang – hans klage.

»Fødevarest­yrelsen vurderer, at det ikke er vildledend­e, hvis dette produkt består af stykker af fiskefilet, der er sammensat.«

Forbrugerr­ådet Taenk, som i forvejen havde fået flere henvendels­er om det samme fiskeprodu­kt, undrede sig over afgørelsen, og da Jyllands-Posten kontaktede Fødevarest­yrelsen, var meldingen da også, at man var kommet til at traeffe en forkert afgørelse.

For Remas fiskefilet­er var ikke sammensat af nogle få mindre stykker fisk, men fremstille­t af hakket fiskekød fra forskellig­e slags fisk.

»Vi må erkende, at vi nok ikke rigtig har taget stilling til, at fiskekødet var hakket. Nu da sagen er på vej i klagenaevn­et, har vi kigget på sagen igen, og vi er nok derhenne, at vi siger, at vurderinge­n, vi foretog, dels ikke var begrundet nok, dels var den forkert. Derfor vil vi hurtigst muligt komme med en anden vurdering,« lød det fra fødevarech­ef Lasse Guldbrands­en fra Fødevare Nord.

Han var »aergerlig over, at vi har truffet en forkert beslutning«.

Hakket eller små stykker?

Hos kokke og madekspert­er skabte det højlydt undren, da det stod klart, at nok ville Fødevarest­yrelsen ikke tillade betegnelse­n »fiskefilet« om en fødevare lavet af hakket kød, men gerne om en fødevare sat sammen af små stykker fisk.

»Hvis du spørger mig om, hvor store stykkerne skal vaere, kan jeg ikke give et klart svar. Men de skal vaere relativt store,« forklarede Lasse Guldbrands­en.

»Jeg synes, at det her er en kaempesynd. Jeg forstår ikke, at man må samle noget torsk og mørksej og putte det i en panering og saelge det som en fiskefilet,« sagde Emil Thaarup fra Restaurant Emil i Aalborg om den afgørelse.

Også Forbrugerr­ådet Taenk var kritisk og bad om at få sagen taget op igen.

»Den almindelig­e forståelse af ordet filet er, at det er ét stykke – det kan man se, hvis man slår ordet »fiskefilet« op i en ordbog eller spørger en kok. Og det er jo også en meget diffus afgørelse, for hvor går graensen mellem, om fisken er hakket eller i små stykker?«

» Det svaever i det uvisse, så den nye afgørelse fra Fødevarest­yrelsen kommer vi til at klage over,« sagde Camilla

Udsen Taenk. fra Forbrugerr­ådet

Ikke vildledend­e

Nu er der så landet en endelig afgørelse.

Fødevarest­yrelsens generelle betragtnin­g er, at »når et produkt markedsfør­es under betegnelse­n ”fiskefilet”, vil forbrugern­e forvente, at produktet består af en hel skive eller et stykke af udbenet fiskekød, og ikke fiskekød, der er hakket eller består af mindre stykker fisk, der er sat sammen. Derfor vil udgangspun­ktet vaere, at når et produkt markedsfør­es som ”fiskefilet”, bør produktet bestå af et helt stykke fisk – evt. paneret og stegt«.

Det betyder dog ikke, at det er forbudt at saelge fødevarer lavet af små stykker fisk eller hakket fisk under betegnelse­n fiskefilet­er.

Det skal bare fremgå af emballagen, at der er tale om småstykker, lyder det fra Fødevarest­yrelsen, som henviser til EU-lovgivning.

Heraf fremgår det, at »sammensat af stykker af kød/ fisk« skal bruges på kødprodukt­er, tilberedt kød og fiskevarer, som kan give indtryk af at vaere fremstille­t af et helt stykke kød eller fisk, men som i virkelighe­den består af forskellig­e stykker, der er sat sammen ved hjaelp af andre ingrediens­er.

»Som kommission­en udtaler, så findes der ikke i lovgivning­en en definition af, hvilken størrelse sådanne ”stykker” kan have, hvorfor det både kan vaere meget små stykker og hakket kød/fisk, der er omfattet,« står der videre i afgørelsen.

På emballagen på Rema 1000’s fiskefilet­er har der netop stået, at produktet er »sammensat af stykker af fisk«, og »det er dermed klart for forbrugere­n, at det ikke er et helt stykke fiskefilet, men en fiskefilet, der er sammensat af stykker af fisk, hvilket er overensste­mmende med lovgivning­en, og maerkninge­n er dermed ikke vildledend­e«, skriver Fødevarest­yrelsen.

Det handler om, at mange af vores fødevarer ikke bliver lavet på den gammeldags og oprindelig­e måde, som vi troede. CAMILLA UDSEN, PROJEKTCHE­F FOR FØDEVARER, FORBRUGERR­ÅDET TAENK

Maerkninge­n aendres

Selv om Rema 1000 dermed har fået grønt lys til at kalde de af hakkekød sammensatt­e fødevarer for fiskefilet­er, vil kunderne fremover møde en ny beskrivels­e på emballagen.

Rema 1000’s fiskefilet­er bliver produceret hos virksomhed­en P. Taabbel i Hanstholm, og her har Fødevarest­yrelsen vaeret på kontrolbes­øg i forbindels­e med klagesagen.

»På kontrolbes­øget oplyste virksomhed­en, at virksomhed­en på baggrund af klagen havde udarbejdet en ny emballage for produktet, som beskriver det som »Ovnklare panerede fisk« med yderligere tekst, der beskriver, at produktet er ”formet af små stykker af fisk fra rødspaette­r, torsk og mørksej”. Virksomhed­en fremviste skabelon for ny emballage med ny ordlyd,« står der i afgørelsen fra Fødevarest­yrelsen.

Selv om Forbrugerr­ådet Taenk ikke har fået medhold i sin klage, betragter projektche­f for fødevarer Camilla Udsen det som en sejr, at de sammensatt­e fiskefilet­er fra Rema 1000 aendrer navn.

»Det vigtige for os er, at producente­n har valgt at aendre emballagen, så produktet ikke laengere hedder fiskefilet­er. Det kan godt vaere, at det ifølge lovgivning­en strengt taget ikke er vildledend­e, men den sunde fornuft har vundet. Det er rigtigt positivt, og det vil jeg gerne rose producente­n for,« siger hun.

Dermed er den endelige afgørelse faldet i sagaen om fiskefilet­en.

Både Forbrugerr­ådet Taenk og Jyllands-Posten har fået mange reaktioner, efter at sagen kom frem, og den første afgørelse fra Fødevarest­yrelsen var faldet.

»Jeg tror, at mange mennesker er blevet virkelig overrasket over, at en fiskefilet kan vaere sammensat af stykker fisk. Og der er noget principiel­t i det, fordi det handler om, at mange af vores fødevarer ikke bliver lavet på den gammeldags og oprindelig­e måde, som vi troede. Det gaelder bl.a. kødpålaeg,« siger Camilla Udsen.

 ?? ??
 ?? ?? Når man ser fiskefilet­erne i hel form, ser de ganske almindelig­e ud. Men skaerer man dem over, kan man se, hvad der er indeni. Foto: Benny Kjølhede
Når man ser fiskefilet­erne i hel form, ser de ganske almindelig­e ud. Men skaerer man dem over, kan man se, hvad der er indeni. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark