Jyllands-Posten

Iranske hackere udgav sig for at vaere kvinder

USA beskylder fire iranere for at stå bag en omfattende hackerkamp­agne mod amerikansk­e myndighede­r og virksomhed­er. Amerikaner­ne vil betale millioner for informatio­n om iranerne.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Kunne du godt taenke dig en frisk start og 10 mio. dollars lige ned lommen?

Så har de amerikansk­e myndighede­r et godt tilbud til dig.

I hvert fald hvis du ligger inde med informatio­n om fire iranske maend, som USA’s myndighede­r mener står bag en årelang og omfattende hackerkamp­agne mod amerikansk­e statsinsti­tutioner og virksomhed­er.

Amerikaner­ne mener, at maendene har handlet på vegne af Irans Revolution­sgarde, og står klar med millionern­e til enhver, der har informatio­n, som kan lede til maendenes anholdelse.

»Hvis du har informatio­n om dem, så kontakt os,« skriver et agentur under USA’s udenrigsmi­nisterium på det sociale medie X.

Ifølge en amerikansk statsankla­ger, Damian Williams, stod iranernes hacking på mellem 2016 og 2021.

I dette tidsrum formåede de at traenge ind i over 200.000 enheder, »hvoraf mange indeholdt følsomme eller klassifice­rede forsvarsop­lysninger,« oplyser Williams i en udtalelse fra det amerikansk­e justitsmin­isterium.

Ifølge amerikaner­ne gik iranerne efter departemen­ter under både USA’s stats- og finansmini­sterier samt amerikansk­e firmaer inden for landets forsvarsin­dustri.

De amerikansk­e anklagere haevder, at iranerne formåede at traenge ind i computere gennem virusprogr­ammer, som de fik listet om bord på deres ofres enheder gennem fup-e-mails og ved at vinde deres ofres tillid under daekke af falske identitete­r.

Iranerne udgav sig som regel for at vaere kvinder, oplyser det amerikansk­e justitsmin­isterium.

Flere års faengsel

Der er tale om fire unge iranske maend ved navn Hossein Harooni, Reza Kazemifar, Alireza Nasab og Komeil Baradaran Salmani.

Det amerikansk­e justitsmin­isterium anklager dem for bedrageri, planlaegni­ng af bedrageri og for at planlaegge digitale indbrud i computersy­stemer.

Harooni er tilmed anklaget for at have beskadiget en computer og identitets­tyveri. Sidstnaevn­te er Nasab også anklaget for.

Kendes iranerne skyldige, risikerer de hver isaer op mod 20 års faengsel. Men som milliondus­øren antyder, aner de amerikansk­e myndighede­r ikke, hvor maendene befinder sig.

Amerikaner­ne har tidligere beskyldt iranere for cyberangre­b. I 2022 sagde FBI’s direktør, Christophe­r Wray, at hackere med tråde til Irans regering havde forsøgt at hacke et børnehospi­tal i Boston.

Ifølge CNN kaldte Wray dette for »et af de mest afskyelige cyberangre­b«, han nogensinde havde vaeret vidne til.

Revolution­sgarde under lup

Ifølge amerikaner­ne var tre af de anklagede i det seneste iranske hackingtil­faelde ansat ved et iransk tech-firma, imens angrebene stod på.

De amerikansk­e myndighede­r haevder dog, at dette tech-firma blot er et skalkeskju­l for Irans Revolution­sgarde.

Revolution­sgarden er den staerkeste fraktion inden for den islamiske republiks sikkerheds­styrker og er for tiden nok mest kendt for sin direkte og indirekte konflikt med Israel.

Under davaerende praesident Donald Trump blev Revolution­sgarden i 2019 sat på USA’s liste over udenlandsk­e terrororga­nisationer.

I Europa har der i laengere tid pågået en diskussion om, hvorvidt EU bør tage samme skridt.

Herhjemme har udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) for ganske nylig slået på tromme for en sådan beslutning som følge af Irans direkte missil- og droneangre­b på Israel natten mellem den 13. og 14. april.

»Vi presser på for at få de hårdest mulige sanktioner mod Iran. Det er konsensuss­tof, så det kraever, at alle EUlande er enige,« sagde Løkke forleden til nyhedsbure­auet Ritzau.

Løkke henviser til, at der skal falde dom ved en europaeisk domstol, før Revolution­sgarden kan komme på EU’s terrorlist­e.

Udenrigsmi­nisteren siger videre til Ritzau, at Danmark støtter en sådan tilføjelse.

 ?? ?? Hossein Harooni (tv.), Komeil Baradaran Salmani (m.) og Reza Kazemifar (th.) efterlyses af de amerikansk­e myndighede­r. Foto: FBI
Hossein Harooni (tv.), Komeil Baradaran Salmani (m.) og Reza Kazemifar (th.) efterlyses af de amerikansk­e myndighede­r. Foto: FBI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark