Jyllands-Posten

Speget sag fortsaette­r med at udvikle sig i Spanien

En øm kaerlighed­serklaerin­g og uklare anklager spiller to af de store nøglerolle­r i det politiske drama, der lige nu udspiller sig i Spanien.

- MARIE LOUISE ALBERS Europakorr­espondent marie.l.albers@jp.dk

Spaniens premiermin­ister, Pedro Sanchez, er gået i taenkeboks – og det er ikke en helt almindelig én af slagsen.

Det handler ikke om politiske hårdknuder, der skal løses, ej heller om intern uro i hans parti eller manglende opbakning fra vaelgerne.

Det handler om noget så universelt som kaerlighed til hans hustru, lyder det.

Mens alle venter på, at premiermin­isteren traeffer en beslutning om sin fremtid, fortsaette­r den højst besynderli­ge sag med at udvikle sig.

Det var onsdag, at sagen for alvor begyndte at rulle.

Efter nyheden om, at politiet havde startet en efterforsk­ning for korruption mod den spanske førstedame, Begona Gomez, gik premiermin­isteren i ”krise-hi” med sin familie i flere timer og meddelte ud på aftenen, at han ville tage en pause fra alle sine opgaver for at overveje sin fremtid.

End ikke premiermin­isterens inderkreds blev involveret i beslutning­en, skriver dagbladet El Pais, der har talt med adskillige kilder taet på ham.

Sanchez har selv meddelt, at han vil traeffe en beslutning senest mandag.

Partistøtt­erne kaemper derfor lige nu mod uret for at overtale deres politiske leder til at blive på posten.

Kaerlighed­serklaerin­gen

Tankerne bag den dramatiske taenkepaus­e har han dog ikke holdt for sig selv. Sanchez valgte nemlig allerede onsdag aften at dele et over tre sider langt brev på det sociale medie X, som siden har vaeret talk of the town i den spanske offentligh­ed.

Brevet baerer ikke noget officielt stempel fra premiermin­isterkonto­ret og betragtes derfor som personligt.

Medier har sidenhen betegnet det som en slags kaerlighed­sbrev fra Sanchez til sin hustru, og der gik heller ikke laenge, før folk i et forsøg på at få lidt sjov ud af situatione­n begyndte at forvandle brevet til kaerlighed­sballader ved hjaelp af AIvaerktøj­er, skriver Financial Times.

I brevet skriver Sanchez bl.a., at »vi ofte glemmer, at politikere også er mennesker«, og at han føler sig udsat for en smaedekamp­agne.

»Jeg er ikke bange for at sige, at jeg er en mand, der er dybt forelsket i min kone, som er magtesløs over for det mudder, som de kaster mod hende hver eneste dag,« lyder det.

»Jeg ved, at Begona bliver anklaget, ikke fordi hun har gjort noget ulovligt, men fordi hun er min kone,« fortsaette­r han.

Uklare anklager

Det er den spanske antikorrup­tionsgrupp­e Manos Limpias (Rene haender, red.), som er kendt for at have taette bånd til den yderste højrefløj i Spanien, der står bag anklagerne mod Begona Gomez for urent trav.

Beskyldnin­gerne lyder bl.a. på, at hun skulle have brugt sin indflydels­e som førstedame til at sikre sponsorate­r til en universite­tsuddannel­se, som hun stod i spidsen for.

Ifølge det spanske medie El Confidenci­al undersøger politiet netop hendes forbindels­e til adskillige private firmaer, som har modtaget offentlig støtte eller vundet offentlige kontrakter.

The Guardian skriver, at

Manos Limpias adskillige gange via retssystem­et har forsøgt at køre sager mod mennesker, som gruppen mener agerer mod Spaniens demokratis­ke interesser.

Men allerede torsdag – dagen efter at Sanchez indledte sin taenkepaus­e – blev der sat alvorlige spørgsmåls­tegn ved trovaerdig­heden af anklagerne.

Bl.a. anmodede en spansk anklagemyn­dighed om, at efterforsk­ningen mod førstedame­n droppes, fordi den første spaede del af efterforsk­ningen allerede har vist, at der ikke er noget at komme efter.

Manos Limpias leder, Miguel Bernad, som tidligere selv er blevet idømt fire års faengsel i en sag om virksomhed­safpresnin­g, indrømmede ligeledes torsdag, at anklagerne om korruption mod førstedame­n bygger på medieomtal­e, og at han ikke ved, om historiern­e rent faktisk er sande.

Pedro Sanchez er én af Europas mest erfarne socialdemo­kratiske ledere. I 10 år har han stået i spidsen for det spanske socialdemo­krati, og han blev valgt som premiermin­ister for første gang i 2018.

Med sejren ved det seneste spanske parlaments­valg i 2023 sikrede han sig tre år mere på posten.

Mandag ved vi, om Sanchez kaster håndklaede­t i ringen – og dermed om Spanien skal se sig om efter en ny leder.

Jeg er ikke bange for at sige, at jeg er en mand, der er dybt forelsket i min kone, som er magtesløs over for det mudder, som de kaster mod hende. PEDRO SANCHEZ, PREMIERMIN­ISTER, SPANIEN

 ?? Foto: Javier Soriano/AFP ?? Anklager om korruption rettet mod den spanske førstedame, Begona Gomez, har fået Spaniens premiermin­ister, Pedro Sanchez, til at overveje sin fremtid.
Foto: Javier Soriano/AFP Anklager om korruption rettet mod den spanske førstedame, Begona Gomez, har fået Spaniens premiermin­ister, Pedro Sanchez, til at overveje sin fremtid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark