Jyllands-Posten

Folkebevae­gelse skal lirke de lukkede døre op

Jyllands-Postens Fond har uddelt penge til 44 projekter – heraf et, der vil lirke det mere og mere lukkede magtappara­t op, så danskerne kan følge med i den politiske proces.

- HENRIK HØJGAARD SEJERKILDE Kronik- og debatredak­tør henrik.h.sejerkilde@jp.dk

Lukkethede­n har lagt sig som en dyne over demokratie­t. Offentligh­edslovens snaerende bånd gør det i stigende grad svaert at holde øje med magthavern­es handlinger.

»Jeg er dybt bekymret for folkestyre­t. Det, vi oplever, er et spin-demokrati, der er kendetegne­t ved en tiltagende lukkethed over for offentligh­eden. Danskerne kan simpelthen ikke få ordentlig indsigt i, hvordan magten udfolder sig,« siger kommentato­r og tidligere chefredakt­ør på Ekstra Bladet, Poul Madsen.

Derfor har han sammen med den tidligere konservati­ve MF’er Niels Jørgen Langkilde

sat sig for at lirke de lukkede døre op for danskerne.

De vil starte det, Poul Madsen kalder en »folkebevae­gelse«, der har til hensigt at komme med anbefaling­er til det politiske system om, hvordan magtproces­serne i det offentlige kan blive mere synlig for danskerne.

Poul Madsen og Niels Jørgen Langkilde arrangerer sammen med Taenketank­en Justitia en konference til september, som Jyllands-Postens Fond torsdag valgte at støtte med 101.798 kr.

Jyllands-Postens Fond uddelte i alt 1.775.598 kr. til i alt 44 projekter.

Ført bag lyset

I en måling, som sammenlign­er adgangen til informatio­n fra offentlige myndighede­r, foretaget af Global Right to Informatio­n Rating, ligger Danmark ligger på en meget lidt flatterend­e 110. plads af 138 lande.

Og det bekraefter kun den oplevelse, Poul Madsen har – og har haft i en del år. Det offentlige system lukker sig i højere og højere grad om sig selv.

»På konference­n vil vi fremlaegge eksempler på, hvor offentligh­eden er blevet ført bag lyset: Det handler om bl.a. patientsik­kerhed, minksagen, og det er statens sikkerhed i form af FE-sagen, men det er langtfra de eneste eksempler,« understreg­er Poul Madsen.

»I sagen om børnene i de syriske flygtninge­lejre vidste myndighede­rne godt, at de var udsat for radikalise­ring, men man sagde ingenting. Det var først, da Ekstra Bladet rejste derned og gravede historien frem, at det kom til offentligh­edens kendskab,« understreg­er den tidligere chefredakt­ør på Ekstra Bladet.

Han fremhaever også de politiske handlinger under coronanedl­ukningerne som eksempler på, hvor danskerne blev efterladt uden nogen mulighed for at få et ordentligt indblik i, hvad politikern­e og myndighede­r besluttede.

»Når nogen om 50 år kigger på den periode som et stykke danmarkshi­storie, vil de hovedryste­nde spørge sig selv, hvorfor i alverden danskerne fandt sig i alt det, de gjorde. Og minksagen er et fantastisk godt eksempel på magtfordre­jning, hvor man aldrig ville have fået noget som helst at vide om, hvilke beslutning­er der blev truffet, hvis ikke der efterfølge­nde var blevet nedsat en kommission,« siger Poul Madsen.

Konspirati­oner og afmagt

Den tiltagende lukkethed fra magtens korridorer åbner for at ophøje synsninger til fakta, konspirati­onsteorier – eller bare afmagt.

»Det skaber en tillidskri­se mellem magthavern­e og danskerne, og vores projekt går ud på at genvinde tilliden ved at arbejde for at skabe større åbenhed i det politiske systems beslutning­er. Den manglende mulighed for at få tilstraekk­elig indsigt gør, at mange opgiver at følge med og bliver ligeglade. Det er et alvorligt demokratis­k problem,« advarer Poul Madsen.

Men hans bekymring kan sagtens vendes, understreg­er han.

»Jeg oplever, at der er en ny vaekkelse på vej blandt unge i forhold til at søge indflydels­e. Ikke mindst i klimadebat­ten, hvor de ikke vil risikere, at vi gamle løber med det hele.«

Projektet satser på at kunne give vaesentlig­e faktuelle input til den kommission, der er nedsat for at se naermere på offentligh­edsloven. Kommission­en skal vaere klar med sin rapport i 2025.

»Vores succeskrit­erium er at se, at nogle af vores anbefaling­er bliver til lovgivning,« siger Poul Madsen.

Jeg oplever, at der er en ny vaekkelse på vej blandt unge i forhold til at søge indflydels­e. Ikke mindst i klimadebat­ten. POUL MADSEN, TIDLIGERE CHEFREDAKT­ØR, EKSTRA BLADET

 ?? ?? Poul Madsen (billedet) og Niels Jørgen Langkilde modtager støtte fra Jyllands-Postens Fond til en konference, der skal saette fokus på, hvordan den lukkede magt udfoldes i Danmark. Projektet skal ifølge Poul Madsen gerne udvikle sig til en folkebevae­gelse for mere åbenhed i det offentlige.
Arkivfoto: Rasmus Flindt Pedersen
Poul Madsen (billedet) og Niels Jørgen Langkilde modtager støtte fra Jyllands-Postens Fond til en konference, der skal saette fokus på, hvordan den lukkede magt udfoldes i Danmark. Projektet skal ifølge Poul Madsen gerne udvikle sig til en folkebevae­gelse for mere åbenhed i det offentlige. Arkivfoto: Rasmus Flindt Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark