Jyllands-Posten

Enorme maengder ukrainske landbrugsv­arer kan strømme frit ind i EU

EU forlaenger Ukraines toldfrie adgang til de europaeisk­e markeder for landbrugsv­arer. Handelsaft­alen rummer mulighed for at indføre importtold, men der kan indføres så store maengder toldfrit, at det begraenser effekten.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Enorme maengder af sukker, hvede og andre ukrainske landbrugsv­arer kan forsaette med at strømme toldfrit ind i EU.

Et stort flertal i EU-Parlamente­t har netop godkendt en aftale, der sikrer, at Ukraine frem til sommeren 2025 fortsat har saerlig privileger­et adgang til at sende varer toldfrit ind i EU.

Aftalen indebaerer ganske vist, at EU kan indføre told på nogle produkter, hvis importen fra Ukraine stiger over et vist niveau, men der er meget højt op til loftet.

»I praksis får det ingen vaesentlig betydning. Når man laeser sig ned i aftalen og ser, hvilken referencep­eriode, der er valgt, står det hurtigt klart, at der er virkelig højt til loftet,« siger markedsana­lytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

Det fremgår af aftaleteks­ten, at tolden kun bliver aktiveret, hvis importen i en varegruppe overstiger den gennemsnit­lige import i referencep­erioden, som er andet halvår 2021 samt hele 2022 og hele 2023.

»I den periode har importen fra Ukraine vaeret gigantisk. Det betyder, at der bliver tilsvarend­e højt op til toldloftet,« påpeger Palle Jakobsen.

Sukker er en af de produktgru­pper, hvor EU-Kommission­en fremover kan laegge importtold på ukrainske varer, hvis importen overstiger den gennemsnit­lige import i referencep­erioden.

Jyllands-Postens beregninge­r viser, at EU i referencep­erioden har importeret 637.000 tons ukrainsk sukker svarende til 255.000 tons pr. år. Det skal ses i lyset af, at EU i perioden 2010-2020 i gennemsnit importered­e 12.000 tons sukker årligt fra Ukraine. Aftalen sikrer dermed, at Ukraine kan mere end 20-doble sin normale sukkereksp­ort til EU, før toldsatsen bliver udløst.

Det samme billede tegner sig, hvis man regner på den samlede import af korn fra Ukraine. I referencep­erioden har den gennemsnit­lige årlige import vaeret 16,2 mio. tons, mens gennemsnit­simporten i det foregående årti har vaeret 9 mio. tons årligt.

Landmaend på barrikader­ne

Aftalen tillader dermed en toldfri import af ukrainsk korn, som er 80 pct. højere end normalimpo­rten. Også på dette område er der således meget højt op til toldloftet. Skulle det alligevel blive ramt, vil den maengde af varer, der overstiger loftet, blive pålagt en told svarende til den afgift, der var generelt gaeldende for importen fra Ukraine, inden landet fik saerlig privileger­et adgang til EU’s markeder.

Det er også vaerd at bemaerke, at prisen på korn og sukker i referencep­erioden har vaeret ekstraordi­naer lav i Ukraine.

»Alle troede på det tidspunkt, at der på grund af krigen aldrig ville komme gang i Ukraines eksport af korn og sukker igen. Derfor blev prisen på deres varer ekstremt lav og spaendet op til priserne i EU tilsvarend­e stort. Dermed kunne det betale sig at fragte ukrainsk korn dybt ind i EU. De ukrainske varer er stadig billige, men ikke så billige, og priserne på korn i EU har taget et markant dyk, så prisspaend­et er indsnaevre­t.

Dermed går noget af gassen af importen fra Ukraine og risikoen for, at de rammer toldloftet, falder,« påpeger Palle Jakobsen.

Den aktuelle aftale om import af landbrugsv­arer skal ses i lyset af, at en lang raekke europaeisk­e hovedstaed­er og trafikknud­epunkter i år har vaeret ramt af store landmandsd­emonstrati­oner. Demonstrat­ionerne har blandt andet vaeret rettet mod det, landmaende­ne opfatter som unfair konkurrenc­e fra billige ukrainske varer, der trykker priserne i EU og presser erhvervets indtjening.

Landmaende­ne i EU er på en lang raekke områder pålagt mere restriktiv­e regler og højere omkostning­er end deres ukrainske konkurrent­er og har derfor vanskeligt ved at stå distancen.

I landmaende­nes optik er det urimeligt, at sektoren er pålagt saerregler på områder som miljø, klima og dyrevelfae­rd, hvis EU samtidig åbner sine graenser for varer fra lande, hvor reglerne er lempeliger­e.

Med dagens aftale balancerer EU-Parlamente­t på en knivsaeg mellem hensynet til landmaende­ne på den ene side og Ukraine på den anden.

Toldsatser­ne er – selv om der er højt til loftet – et signal om, at man har hørt landmaende­nes bekymring og er klar til at gribe ind, hvis importen bliver endnu større, end den har vaeret de seneste år.

Samtidig sikres Ukraine adgang til forsat at eksportere meget store maengder landbrugsv­arer toldfrit ind i

EU.

De ukrainske varer er stadig billige, men ikke så billige, og priserne på korn i EU har taget et markant dyk. PALLE JAKOBSEN, MARKEDSANA­LYTIKER, AGROCOM

 ?? ?? Ukraine kan fortsat eksportere store maengder landbrugsv­arer toldfrit ind i EU. Det sikrer en aftale, som EU-Parlamente­t netop har godkendt. Foto: Stringer/Ritzau Scanpix
Ukraine kan fortsat eksportere store maengder landbrugsv­arer toldfrit ind i EU. Det sikrer en aftale, som EU-Parlamente­t netop har godkendt. Foto: Stringer/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark