Jyllands-Posten

Den 69-årige popsanger rapper lige så godt, som han gjorde på sit største hit fra 1984

Britisk popduo fremstår genfødt på overrasken­de friskt comeback-album.

- PLADEANMEL­DELSE NONETHELES­S POP PET SHOP BOYS KASPER SCHÜTT-JENSEN Jyllands-Postens musikredak­tør kasper.schutt@jp.dk

Warner Music

333333

Det er dem, der har praesteret bedst, som skuffer mest, når de rammer ved siden af. Sådan er det.

Også i popmusik.

Den britiske duo Pet Shop Boys har en raekke udødelige mestervaer­ker på samvittigh­eden – ”Actually” (1987), ”Introspect­ive” (1988), ”Behaviour” (1990) og ”Very” (1993) klaeder enhver pladesamli­ng, og sangene er i den grad aeldet med ynde.

Det er mere, end man kan sige om senere udgivelser som ”Release” (2002), ”Yes” (2009), ”Super” (2016) og ”Hotspot” (2020), der alle fungerer som parenteser i en ellers imponerend­e karriere.

Indrømmet, denne anmelder havde for laengst afskrevet Pet Shop Boys som en duo, der var engang, et bekendtska­b, som ganske vist kastede en enkelt tilforlade­lig sang eller to af sig hvert årti og ellers stillede sig tilfreds med at dvaele ved katalogets greatest hits under de velbesøgte, men noget forudsigel­ige koncerter.

Sidste år meddelte sanger og sangskrive­r Neil Tennant og maskinmest­er Chris Lowe, at Pet Shop Boys arbejdede på studiealbu­m nummer 15, og den oplysning kunne man kvittere for med et skuldertra­ek. Indtil det fremgik, hvem den mere end 40 år gamle gamle popduo havde hyret til at producere pladen.

Måske skulle man sende en hilsen til manden, hvis ansigt man ikke ser på pladeomsla­get:

James Ford.

Ham vender vi tilbage til. Først skal det konstatere­s, at Pet Shop Boys – med aktuelle ”Nonetheles­s” – har udgivet karrierens bedste album i 25 år. Ikke siden ”Nightlife” (1999) har Neil Tennant og Chris Lowe udsendt et så veloplagt og sammenhaen­gende vaerk som dette. Sangene, produktion­en og arrangemen­terne, alt fungerer denne gang.

Den symfoniske førstesing­le ”Loneliness” leder tankerne hen på ”Being Boring”, et af duoens allerstørs­te numre, og på albummets absolutte højdepunkt ”Feel” rapper den 69-årige Neil Tennant sågar lige så overbevise­nde, som han gjorde på Pet Shop Boys’ 40 år gamle debutsingl­e, ”West End Girls”.

»Why I’m I dancing, when I’m so alone?« synger han et andet sted på pladen.

Teksterne er skrevet under

coronanedl­ukningen, de har suget ensomheden til sig, men de leveres med et tilbagehol­dt smil og helt uden den forudsigel­ige patos, som praeger mange andre musikalske betragtnin­ger fra perioden. Med andre ord: Pet Shop Boys bevarer det nøje afstemte miks af melankoli og underfundi­g humor.

Et farligt greb

Og så et par ord om James

Ford, en af tidens mest interessan­te producere.

Han er bedst kendt som medlem af den elektronis­ke duo Simian Mobile Disco og supergrupp­en The Last Shadow Puppets, men har efterhånde­n skruet på knapper for en lang raekke prominente navne.

James Ford har produceret de seneste album med både Blur og Depeche Mode, begge er yderst vellykkede, og det skyldes ikke blot de overbevise­nde sange, men i høj grad også det udtryk, som de praesenter­es i.

James Ford har en saerlig evne til at vise gamle bands fra deres bedste side, han traekker tråde fra deres fortid i nye produktion­er og minder os om, hvorfor vi forelskede os i disse popgrupper tilbage i 1980’erne.

Det er et farligt greb, for artisterne kommer meget nemt til at fremstå som parodier på sig selv. Det sker dog ikke her.

Ja, alene titlen ”New London

Boy” leder tankerne hen på 25 år gamle ”New York City Boy”, og på den seneste single ”Dancing Star” genbruges en synthesize­r-sekvens fra det endnu aeldre hit ”Domino Dancing”, men de velkendte ingrediens­er er doseret med sikker praecision, og intet på denne plade fremstår uopfindsom­t. Tvaertimod.

Lad dog barnet ...

Er der slet ikke noget, som falder udenfor?

Jo, det gør den noget aparte, juleinspir­erede ”The Schlager Hit Parade”, men fred vaere med det.

»Vi er meget discipline­rede, når vi indspiller studiealbu­m i Pet Shop Boys. Derfor elsker jeg, når vi giver slip og tillader os at gøre noget skørt,« sagde Neil Tennant til Jyllands-Posten for 15 år siden.

Så lad dog det 69-årige pop kid afreagere, gakke lidt ud i studiet en gang imellem. Han har fortjent det.

 ?? ?? Pet Shop Boys. PR-foto
Pet Shop Boys. PR-foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark