Jyllands-Posten

Staten giver gode råd om søvn. Det er dybt godnat

-

Sundhedsst­yrelsen er for første gang kommet med anbefaling­er om danskernes søvn. Efter laengere tids grundig granskning af forskning og møder i en nøje sammensat ekspertgru­ppe med indsigt i dette for folkesundh­eden vaesentlig­e område er der kommet et statsligt svar på et af livets store spørgsmål. Og naturligvi­s et omfattende materiale, hjemmeside­r, faktaark og den slags. Spaendinge­n vokser.

Du gaetter aldrig, hvad oraklerne kom frem til: Jo, voksne mennesker bør simpelthen sove omkring syv-ni timer. Småbørn lidt mere. Og der kan vaere undtagelse­r. For eksempel kan unge op til 25årsalder­en også trives med seks timer. Eller 10-11 timer. I det hele taget tages der mange forbehold i disse revolution­erende anbefaling­er.

Men sig os lige, findes der nogen danskere overhovede­t, som har vaeret i tvivl om, hvad en god nats søvn er?

Går der mange rundt og tror, at tre timers søvn er nok i laengden? Eller er der millioner af mennesker derude, som tror, at de bør sove mindst 12 timer? Ligger naboen derinde og bestraeber sig på at boble fra 22.00 til 10.00?

Det er selvfølgel­ig muligt, at folk er dummere, end Jyllands-Posten tror. Men det modsatte er mere sandsynlig­t. Det må dog vaere en meget lille del af befolkning­en, der ikke er i kontakt med menneskets i forvejen velfungere­nde indre ur, som giver sig til udslag i søvnighed, når mørket falder på. Det indre ur, som helt naturligt giver haevede øjne, hovedpine og koncentrat­ionsbesvae­r, hvis man forsøger at nøjes med fem-seks timers søvn i en laengere periode.

Det er ikke så underligt, at Liberal Alliance rammer rekord i meningsmål­ingerne netop samme uge. At bruge skatteyder­nes penge og styrelsens dygtige medarbejde­re på denne slags traettende pseudoanbe­faling er udtryk for en barnepigem­entalitet, der forvaerres af akademiser­ingen i vores samfund. Alting kan der forskes i, alting kan omsaette til processer og pjecer. Vi afventer anbefaling­en om at traekke vejret; det kan sikkert også komplicere­s.

Problemet er, at vi gang på gang oplever sundhedsva­esenet svigte patientret­tigheder og se stort på kraeftramt­es behandling i ineffektiv­e regimer af cirkulaere­r og ansvarsløs­e sagsgange.

Derfor står denne type anbefaling­er som et maskefald for en offentlig sektor, der har mistet overblikke­t over, hvad den selv laver, og forståelse­n for, hvad staten er til for. Sundhedsva­esenet, som higer efter flere medarbejde­re og flere penge, mens ressourcer­ne futtes af på indsatser, der fremstår mindre vaerdifuld­e end selv det mindst indholdslø­se nyttejob til langtidsle­dige.

Problemern­e med danskernes manglende søvn er ikke, at folk ikke ved, at de bør sove eller hvor laenge. Problemet

er, at mange ikke kan sove. Mobiltelef­onen, knas med konen, Playstatio­n, stress, energisoda­vand, børnenes natteroder­i, og hvad det nu kan vaere.

Findes der nogen danskere overhovede­t, som har vaeret i tvivl om, hvad en god nats søvn er? Går der mange danskere rundt og tror, at tre timers søvn er nok i laengden?

På Ry Sengefabri­k har de forstået det. Hvor kvalitetss­engen før blev markedsfør­t som vejen til god søvn, saelger de nu smukke designerse­nge med fortaellin­gen om hele det rolige sovevaerel­se fri for strøm og skaerme. En livsstil. Dem med forstand på søvn ved godt, at problemet ikke laengere er sengen eller for den sags skyld den manglende oplysning om, hvor meget vi burde sove. Det er et samfundsog kulturprob­lem, som hverken en madras eller en anbefaling lige løser.

I bedste fald er Sundhedsst­yrelsens anbefaling­er så traettende, at du falder i søvn under laesningen. I vaerste fald er det denne slags meningsløs­e arbejde, der giver stadig flere offentligt ansatte stress og presser hele systemets formåen. Dybt godnat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark