Jyllands-Posten

Kan vi regne med Socialdemo­kratiet? Eller er det bare ord?

- PIA KJAERSGAAR­D MF (DF)

Efter en noget traeg tilgang til indvandrer­ne i Danmark har Socialdemo­kratiet de senere år skaerpet ikke alene politikken, men også retorikken.

Anderledes fra dengang, hvor jeg løftede debatten ind i folketings­salen og talte om udlaending­epolitik, hvorfor en raekke socialdemo­krater udvandrede, har de i de seneste år udklaekket medlemmer, der har talt, som kom de fra Dansk Folkeparti. Altså vaeret skarpe på det udlaending­epolitiske.

Spørgsmåle­t er desvaerre bare, om de hårde ord i virkelighe­den daekker den brede socialdemo­kratiske holdning? Jeg tvivler faktisk.

på stammen er Frederik Vad, socialdemo­kraternes nuvaerende udlaending­eordfører. Han har ad flere gange gjort sig bemaerket som dels en skarp debattør, men også med en befriende og praecis diagnostic­ering af, hvad det er, der er galt med indvandrin­gen:

Ganske simpelt at de ikke i tilstraekk­elig grad har ladet sig integrere, og at vi som samfund har stillet for naive krav til dem: ”Uddanner I jer, arbejder I, og undlader I at begå kriminalit­et, ja så er I integreret”.

Seneste skud

igen og igen fra indvandrer­glade debattører i den offentlige debat, fra forskere og fra politikere fra Folketinge­ts talerstol.

Det var i øvrigt helt officielt socialdemo­kratisk politik, efter de indså, at den naive og ukontrolle­rede indvandrin­g, de selv var skyld i, voldte de mange problemer, vi stadigvaek ser konsekvens­er af.

Men som jeg har sagt alle årene:

Sådan har det lydt

Uddannelse, arbejde og lovlydighe­d er ikke lig med integratio­n.

Slet ikke. At tage Danmark helhjertet til sig, heraf vores vaerdier såsom ligestilli­ng mellem kønnene, ytringsfri­hed, demokrati og grundloven, som står som den øverste lov og dermed også over religiøse love, er endnu vigtigere elementer og i meget større grad noget, der vidner om integratio­n.

bliver ved med at påpege de meget store elementer i integratio­nen. Og nu kommer det socialdemo­kratiske bagland frem med frustratio­nerne. Først var det en raekke medlemmer og byrådsmedl­emmer, der samlet skrev til den socialdemo­kratiske hovedbesty­relse med deres klare opfordring: ”Tøjl Vad, han er gået for vidt.”

Umiddelbar­t efter har en raekke socialdemo­kratiske borgmestre fulgt trop og har i offentligh­eden sagt, at de synes, at Vad går for langt, og de ikke bryder sig om tonen. Han generalise­rer, mener de, for når han kritiserer nogen, skal han samtidig fremhaeve dem, som ikke skal kritiseres. Altså sikre sig, at når man kritiserer nogle indvandrer­e – ja, så er det altså ikke alle sammen, man mener.

Typisk socialdemo­kratisk logik, hvor hvis man ikke eksplicit udtrykkeli­gt formulerer, at man ikke generalise­rer, ja, så generalise­rer man åbenbart.

Det er ud fra samme logik, når man skal sige: ”Jeg er ikke racist, men jeg er nu bekymret for den islamiske indvandrin­g”, i stedet for bare at kunne ytre ens holdninger uden at skulle sikre sig, at folk ikke taenker mere ind i de ord, end man siger og mener.

Men Frederik Vad

Det vidner blot om, at der langt inde i det socialdemo­kratiske bagland stadigvaek er en stor gruppe medlemmer, som slet ikke ser problemet med indvandrin­gen, og som hellere vil diskutere tonen fremfor de for andre åbenlyse problemer, der tydeligvis er. Eller for den sags skyld slet ikke har forstået, at integratio­n handler om sindelag. Ikke arbejde.

bekymring langt inde i min nationale sjael. For med folketings­medlemmer som Frederik Vad, Kaare Dybvad Bek og Rasmus Stoklund, som alle retorisk har stået for en stram udlaending­epolitik, kaemper de en ulig kamp med staerke socialdemo­kratiske medlemmer, som er af en helt anden støbning og holdning.

For der er folk langt inde i den socialdemo­kratiske identitet, som stadigvaek hylder og billiger Nyrup Rasmussens perfide ord og holdninger til Dansk Folkeparti: »Uanset hvor mange anstrengel­ser man gør sig. Set med mine øje: stuerene, det bliver I aldrig.«

Den slags trives stadigvaek i bedste velgående, og de socialdemo­kratiske medlemmer vaemmes ved, hvad der ligner en gentagelse af Nyrup Rasmussens ord, men nu bare fra egne raekker.

Og det skaber

om der nogensinde bliver enighed i Socialdemo­kratiet, i forhold til hvordan den udlaending­epolitiske holdning skal laegges? For de kaemper stadigvaek en retorisk kamp fra Folketinge­ts talerstol, men med en helt anden slap holdning dybt inde i det socialdemo­kratiske bagland.

Fremtiden må vise, hvem der vinder den kamp.

Spørgsmåle­t er,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark