Jyllands-Posten

Systemet taber kraeftpati­enter på gulvet. Hvornår får det konsekvens­er?

- LOUISE BROWN MF, sundhedsor­dfører, (LA)

der på papiret sikrer, at danske patienter kan få en anden behandling end den, der normalt tilbydes på landets hospitaler. Vi har laegemidle­r, der kan sikre danske kraeftpati­enter en bedring af deres sygdom og et laengere liv. Alligevel svigter systemet gang på gang alvorligt syge patienter, når de giver afslag på behandling.

I sidste uge fik Lena Rosenkilde, som har en saerlig aggressiv form for brystkraef­t, afslag på behandling med det saerlige laegemidde­l Enhertu for tredje gang. Behandling­en er det eneste håb, hvis hun skal have en chance for at overleve. Efter at have fået afslag på behandling­en har hun derfor vaeret nødsaget til at betale op mod 1 mio. kr. for at blive behandlet med laegemidle­t på den anden side af Øresund i Sverige, hvor Enhertubeh­andlingen allerede er godkendt til behandling af kendes brystkraef­ttype, og på en privat klinik herhjemme. Hun indsamlede selv

210.000 kr., og resten har hun lånt. Scanninger har vist, at behandling­en ikke alene har stoppet udviklinge­n af sygdommen, men at kraeften er svundet ind. Alligevel har Region Hovedstade­n givet afslag på, at hun må blive behandlet med laegemidle­t i det offentlige system.

At laegemidle­t stadig er under vurdering og endnu ikke er godkendt af Medicinråd­et til brug herhjemme. For det første er det ikke tilladt at give afslag på behandling, blot fordi laegemidle­t ikke er endeligt godkendt af Medicinråd­et. For det andet er jeg som sundhedsor­dfører utroligt frustreret over, at vi skal høre endnu et trist eksempel på, hvordan bureaukrat­iske processer og danske saerregler om medicingod­kendelse i vaerste fald kan koste danske kraeftpati­enter livet.

Vi skal naturligvi­s bestraebe os på at få så meget sundhed for pengene, som vi kan. Men vores system har udviklet sig til at have systemets interesser for øje frem for patientens. Selvom laegemidle­t er blevet godkendt af Det Europaeisk­e Laegemidde­lagentur og er godkendt til behandling i vores nabolande

Årsagen?

Sverige og Tyskland, insisterer vi i Danmark stadig på, at det også skal have en saerlig dansk godkendels­e.

Vores system skal i langt højere grad end i dag bero sig på resultater og erfaringer fra de lande, vi normalt sammenlign­er os med på sundhedsom­rådet. Effekten af behandling med et laegemidde­l blandt tyske patienter aendrer sig ikke, fordi den krydser graensen til Danmark, og bliver vi bedre til at høste data, resultater og erfaringer fra andre lande end os selv, kan danske kraeftpati­enter blive behandlet hurtigere og dermed have bedre chancer for overlevels­e.

På papiret ser patientern­e ud til at vaere sikret. Regionerne kan give patienter tilladelse til at blive behandlet med laegemidle­r, der ikke er godkendt af Medicinråd­et, hvis deres laege vurderer, det kan hjaelpe dem. Den regel kaldes det syvende princip. Men virkelighe­den er en anden. Kraeftlaeg­er, patientfor­eninger og patienter kan alle berette om, at man giver op på forhånd, når man forsøger at søge om behandling­er ud fra det syvende princip, fordi systemet er ekstremt restriktiv­t.

har sideløbend­e med sin kamp mod kraeften laenge forsøgt at råbe os politikere op om, at vores system er tungt, bureaukrat­isk og ubeskrivel­igt frustreren­de at vaere patient i, hvis din sygdom kraever behandling med et andet laegemidde­l end det, der er forhåndsgo­dkendt af Medicinråd­et. Igen bliver dette bekraeftet. Systemet er sandet til i rigide regler og bureaukrat­iske processer.

Lena Rosenkilde

I november slog sundhedsmi­nisteren ellers fast i både et samråd i Folketinge­t og i breve direkte til Danske Regioner, at det skal vaere muligt at behandle med laegemidle­r, der endnu ikke er godkendt af Medicinråd­et. Men hvornår får det egentlige konsekvens­er for systemet, at vi taber alvorligt syge patienter på gulvet? Der er brug for en større omkalfatri­ng af systemet end endnu en påtale og opsang.

 ?? ?? Hvornår får det egentlige konsekvens­er for systemet, at vi taber alvorligt syge patienter på gulvet? spørger LA's sundhedsor­dfører, Louise Brown. Arkivfoto: Jens Dresling
Hvornår får det egentlige konsekvens­er for systemet, at vi taber alvorligt syge patienter på gulvet? spørger LA's sundhedsor­dfører, Louise Brown. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark