Jyllands-Posten

Coop skal tilbage til kernen: Brugsen

- Jens G. Friis cand.merc., Faaborg

Lad falde, hvad ikke kan stå, lyder et gammelt ordsprog. Måske den nye ledelse i Coop skulle benytte lejlighede­n – den braendende platform, om du vil – til at ty til det gamle ordsprog.

FDB, Coop, Brugsen, SuperBrugs­en, Fakta, Dagli’ Brugsen, Irma, Kvickly, Discount 365. Og senest lillesøste­ren OK, der tog førergreb på storesøste­r, inden hun faldt ud over kanten. Kaert barn har som bekendt mange navne, men et har dog vaeret det gennemgåen­de, siden den første medlemseje­de butik så dagens lys i Thisted i 1866: Brugsen.

Med de seneste blodrøde tal på bundlinjen, et underskud på 761 mio. kr., er det måske tid til at gøre som Lego, da klods-giganten også var faret vild i egen strategi og ramte bunden i 2003 med et underskud på 1,9 mia. kr.

”Tilbage til kernen” hedder strategien kort og godt. Lego vendte tilbage til klodsen. I Coop kunne strategien passende hedde ”Tilbage til Brugsen”.

Saml det hele under et navn og et logo: Brugsen. Spred butikkerne over det ganske land. Store som små, og udstyr de relevante med en OK-station, der leverer energi og bilvask til medlemmern­es biler. Og til alle andre, der potentielt kan blive medlemmer af foreningen og opnå medlemsrab­at på både varer, energi og bilvask.

Fusionér OK Amba og Coop Amba ind i et nyt Amba – Brugsen – med de relevante underligge­nde selskaber. Slank og saml hele organisati­onen i et nyt hovedkonto­r, der placeres alle andre steder end i Albertslun­d.

Reorganise­r medlemsdem­okratiet, så de to millioner medlemmer, herunder undertegne­de, for alvor føler, at Brugsen er vores baeredygti­ge butik, som de er medejer af.

Skab en slanket folkevalgt organisati­on og bevaegelse, der kan og vil stå op for både benhård konkurrenc­e, medlemsdem­okrati og ikke mindst baeredygti­ghed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark