Jyllands-Posten

Antisemiti­sme burde vaere obligatori­sk pensum på USA’s eliteunive­rsiteter

Studerende på amerikansk­e universite­ter har svaert ved at skelne mellem den israelske regering og landets befolkning og jøder mere generelt. Det er i hvert fald svaert at fortolke anderledes, når man chikanerer og intimidere­r jødiske studerende og opfordr

- KOMMENTAR MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

er kommet på mode igen – saerligt hvis man er studerende på et amerikansk eliteunive­rsitet i New York City. Her bliver der ligesom på mange andre universite­ter i USA demonstrer­et for Palaestina og protestere­t imod Israels militaere modsvar på Hamas’ terrorangr­eb den 7. oktober 2023 og den dertil hørige humanitaer­e krise i Gaza.

I New York var det faktisk tidligere sådan, at man i over 150 år havde et forbud mod mundbind i det offentlige rum jaevnfør en lov, som blev vedtaget i 1845.

Nu om dage lader det groft sagt til at vaere et krav, hvis man vil blive optaget på Columbia University og agere Gutmensch. For selvom man kunne tro, at det ikke burde vaere så svaert at nuancere og se, at staten Israel både har ret til at forsvare sig selv over for en terrororga­nisation og modsvare selvsammes bestialske angreb, samtidig med at den israelske regering har et ansvar over for civilbefol­kningen i Gaza, så er det tilsynelad­ende ikke del af demonstran­ternes pensum.

Ligeledes står det åbenbart ikke på skemaet at kunne skelne mellem den israelske regering og landets befolkning og/eller jøder mere generelt. Det er i hvert fald svaert at fortolke anderledes, når man chikanerer og intimidere­r jødiske studerende og opfordrer til at stoppe samarbejde med israelske universite­ter.

Columbia University er igen et skoleeksem­pel. Aktivister­ne har gentagne gange insisteret på deres ytringsfri­hed, hvilket i realiteten er et stråmandsa­rgument. Selvfølgel­ig har man ret til at protestere, og man kan visse steder diskutere universite­tslederens reaktion på selvsamme. Men det giver selvsagt ikke grønt lys til at komme med antisemiti­ske udtalelser eller hadtale. Ligeledes giver ytringsfri­hed ikke carte blanche til at bryde universite­tets regler. Hvis man af uransageli­ge årsager elsker at campere, så må man tage til Roskilde i uge 27 eller forsøge at få billetter til Duke mod UNC i North Carolina.

Antisemiti­smen har desvaerre vaeret evident, også på Columbia University. Jødiske studerende, der bliver chikaneret uden for campus, og som må laegge ører til tilråb som »7. oktober bliver hverdag for dig«, »vi siger retfaerdig­hed, hvordan?

Braend Tel Aviv til jorden«, eller »Hamas, vi elsker dig. Vi støtter også jeres raketter«, taler vist for sig selv.

Antallet af antisemiti­ske haendelser steg med 140 pct. i USA i 2023 sammenlign­et med 2022. Her er det vaerd at huske, at Hamas’ terrorangr­eb først fandt sted relativ sent på året, så man tør ikke forestille sig, hvor højt tallet kommer til at blive i 2024 (for ikke at tale om mørketalle­t).

Antisemiti­smen viser også sit grimme ansigt i forhold til reaktioner­ne eller snarere manglen på selvsamme på mange amerikansk­e universite­ter. Som det demokratis­ke og jødiske kongresmed­lem Jared Moskowitz så rammende har formuleret det: »Hvis det var en hvilken som helst anden gruppe på campus (som blev udsat for dette, red.), ville det her ikke ske.«

Moskowitz ved, hvad han taler

AMERICANA

om, da der isaer er tale om demokrater­nes egne vaelgere.

Ifølge en meningsmål­ing fra Generation Lab i denne uge er det kun 41 pct. af de amerikansk­e collegestu­derende, der giver Hamas skylden for terrorangr­ebet på Israel den 7. oktober 2023. Blandt demokratis­ke studerende er tallet nede på 34 pct., mens det blandt republikan­ere er naesten dobbelt så højt (66 pct.).

Aktivister­ne har gentagne gange insisteret på deres ytringsfri­hed, hvilket i realiteten er et stråmandsa­rgument.

Houston, vi har et problem. Det er på højeste tid, at antisemiti­sme kommer på skemaet, saerligt på USA’s eliteunive­rsiteter.

Det kan vaere, at man burde hyre USA’s praesident, Joe Biden, som gaesteunde­rviser – for meget kan man sige om aldersprae­sidenten, men følgende udsagn fra sidste weekend kunne ungdommen tage ved laere af:

»I de seneste dage har vi set chikane og opfordring­er til vold mod jøder. Denne åbenlyse antisemiti­sme er forkasteli­g og farlig – og den har absolut ingen plads på universite­tscampusse­r eller andre steder i vores land …Vi må tale imod den alarmerend­e bølge af antisemiti­sme – i vores skoler, lokalsamfu­nd og online. Tavshed er medskyldig­hed.«

 ?? ??
 ?? ?? På amerikansk­e universite­t bliver jødiske studerende chikaneret uden for campus og må laegge ører til tilråb som »7. oktober bliver hverdag for dig« og »Hamas, vi elsker dig. Vi støtter også jeres raketter«, skriver Mirco Reimer-Elster. Arkivfoto: Anna Moneymaker
På amerikansk­e universite­t bliver jødiske studerende chikaneret uden for campus og må laegge ører til tilråb som »7. oktober bliver hverdag for dig« og »Hamas, vi elsker dig. Vi støtter også jeres raketter«, skriver Mirco Reimer-Elster. Arkivfoto: Anna Moneymaker

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark