Jyllands-Posten

Mon James Bond en dag begynder at gå i terapi? Det kunne man håbe

Hvis man nu hverken idealisere­r eller daemoniser­er maskulinit­et, er der håb for de drenge, der dagligt socialiser­es til at tro, at der kun er én måde at vaere en rigtig mand på.

- HUGO A. KOCH-LARSEN Retorikstu­derende, København

Mand jer op. Tag jer sammen. Tag ansvar.

I årevis har manden vaeret genstand for konstant feministis­k kritik.

Fuldstaend­ig fair, hvis du spørger mig, men hvis du er den gaengse Jyllands-Posten-laeser, vil du nok snart begynde at ryste på hovedet.

Men inden du gør det, vil jeg bruge min korte taletid på at fortaelle dig om Alex Vanopslagh­s nyeste ideologifr­ugt: offerrolle­udskamning – og hvorfor jeg mener, at han leder maend ned ad den helt, helt forkerte veje.

Klaedt i skjorte, slips og sirligt sidetrukke­t hår stiller Vanopslagh sig op på scenen.

Foran ham sidder raekke efter raekke af unge maend i stramme skjorter.

Storøjet kigger de op på talerstole­n, hvorfra den jyske Jesus opfordrer sin egen generation af friskgroom­ede liberale maend til at ignorere dem, der siger, at de er ofre for noget som helst.

»Lad dog vaere med at vaere et offer« og lyt ikke til de »vidtgående feminister«. Gys og gru. Jeg kan maerke, at jeg forvandles til en diabolsk udgave af Pavlovs hunde.

Hver gang jeg hører højreorien­terede maend basunere feminismek­ritik, løber mine taender i vand, og jeg får lyst til at springe i struben gemt bag slipseknud­en.

Publikum hujede og klappede og trak mig ud af mit dagdrømmer­i. Jeg smilede falsk.

Marie Antoinette var den naeste på scenen, og hun stemte hjerteligt i samme tone og spurgte retorisk, hvorfor de franske, sultende bønder ikke bare spiste kage.

Nu blev forbindels­en gennem min computersk­aerm pixeleret, men jeg er ret sikker på, at der også stod “UNDERTRYK DIT FØLELSESLI­V” på ét af deres bannere.

Gajolaeske­citatet om at “tage ansvar” har dog vundet folkeligt indpas, derfor undrer det mig, at der ikke er flere maend med falske smil, der får lyst til at tale om, hvad der sker med unge drenges kønsforstå­else, når de skyder sig selv i armen med den liberalkon­servative ideologika­nyle.

Hvilke maend mon der vokser ud af de drenge, der bliver fortalt, at de blot bør bide taenderne sammen og mande sig op, når livet gør ondt på dem?

Det umiddelbar­e svar: indebraend­te,

afstumpede og udadreager­ende maend. Sounds familiar …

Det lyder som en mandeopskr­ift, vi har prøvet før, og som i mange år har produceret maend, der har undertrykt alt og alle.

Som demente kokke med en ødelagt opskrift kokkererer typer som Vanopslagh en forskruet idé om mandlig uovervinde­lighed ved blandt andet at udskamme maend, der føler sig som ofre.

Der er vel ingen, der ønsker at vaere et offer, men det er saerligt maend, der får spontan eksem over hele kroppen ved den blotte tanke.

Offerrolle­ns allergifre­mkaldende kvalitet skyldes, at maend er socialiser­et til at tro på, at nogle af de fineste maskuline dyder ved dem er at vaere selvsikker, selvbehers­ket og udøve selvkontro­l.

At vaere et offer for større magter end en selv er jo netop det komplette kontroltab. Derfor er det intet mysterium, at det også er de maend, der udvikler akut offeraller­gi.

Trust me, guys, der er ikke noget at vaere bange for. Sårbarhed er svanemaerk­et.

Derfor skulle man tro, at vores tids store fokus på identitet, repraesent­ation og tabu-nedbrydnin­g også gjaldt mangfoldig maskulinit­et.

Så godt spiller violinerne dog ikke.

Snart får vi en splinterny James Bond, så vi kan fortsaette med at besynge det gamle heltekvad. Yay.

Flere portraette­ringer af den hypermasku­line, objektivis­erende og voldsparat­e måde at vaere mand

på, som unge drenge kan se op til. Det manglede bare.

Mon James Bond en dag begynder at skrive drømmedagb­og og gå i terapi?

Det kunne man håbe på.

Mange bliver ekstremt provokeret af denne anderledes mand, der bryder den maskuline stilleleg og tør kalde sig selv for et offer.

Men hey boys, vi er jo ofre i en lang raekke statistikk­er: depression, ensomhed, ludomani, selvmord, mordrater, arbejdsløs­hed, hjemløshed, kriminalit­et og tidlig død.

hvisker Alex Vanopslagh ømt i mit øre.

Ja tak,

Vi skal tage ansvar for at gøre oprør imod de snaevre rammer for maskulinit­et. Ikke gøre kassen mindre. Reelt ansvar er at vaere tro mod sit eget følelsesli­v, støtte de maend, der har det svaert, og ikke underlaegg­e sig patriarkal­ske forestilli­nger om maskulin følelseslø­shed.

Selvfølgel­ig er maend ikke en eksklusiv gruppe mennesker, der ikke har ret til at sige “av”, når livet gør ondt.

Overalt ser jeg maend, der dyster om at binde deres slipseknud­er så stramt om halsen på sig selv, at de langsomt kvaeles, og når de postpatria­rkalske kvinder spørger dem, hvad de har gang i, og om de vil have hjaelp til at binde knuden op, så ser maendene rødhovedet op og råber masochisti­ske skaeldsord, hvorefter de fortsaette­r med langsomt at kvaele sig selv igen.

»Du skal bare tage ansvar,« daddy.

Dudes vil hellere til efterfest hos Liberal Alliance med deres hullede underbukse­r, Axe-deodorant og afstumpede følelsesli­v end at røre rundt i den identitaer­e følelseskr­ukke.

Den tilvaerels­e er vel også nemmere end at tage et oprør med sine egne privilegie­r.

Hver gang, jeg hører højreorien­terede maend udbasunere feminismek­ritik, løber mine taender i vand og jeg får lyst at springe i struben gemt bag slipseknud­en.

Først nu i vores samfundshi­storie begynder maend så småt at stille spørgsmål ved deres egen kønsforstå­else – og der er ekstremt få rollemodel­ler, i hvis fodspor unge drenge kan gå, hvis de ikke føler, at Shaping New Tomorrow-bukser, termoveste og Tesladrømm­en passer til dem.

Nu ved jeg godt, at der er en skare af vrede maend, der vil springe i halsen på mig med anklager om at vaere en hjernevask­et “vidtgående feminist”, der hader maend – men jeg hader ikke “maend”.

Jeg hader en specifik tendens i vores tids syn på maskulinit­et.

Nu har jeg måske kritiseret maskulinit­et nok.

Manden står afklaedt og med lyserød, friskskrup­pet hud efter årtier af feministis­k kritik. Manden er kritiseret så meget, at der er indfundet kollektiv lammelse. Ikke hos kvinderne dog, de har taget toget videre til naeste station, og i stedet for at overveje, hvordan vi maend kan tilslutte os det postpatria­rkalske Shangri-La, så begynder den danske højrefløj nu at stige på toget tilbage til mandehelve­de, hvor floden flyder med proteinsha­ke og snavset sengetøj – men frygt ej, maend, billetten videre er ikke så svaer at anskaffe sig.

Jeg har taget lidt billedspro­g med, så min version af maskulinit­et bliver forståelig:

Prøv at se maskulinit­eten som indholdet i jeres tøjskab. Der er intet galt med at tage slips og jakkesaet på.

Ligesom der ikke er noget iboende galt med at have store muskler, selvkontro­l og pragmatism­e som sine maskuline kernevaerd­ier. Leg lidt rundt med de vaerdier, der giver mening for din måde at udtrykke maskulinit­et på, men erkend, at det ikke er den, du er, men blot et stykke tøj, du kan tage af og på.

Udtryk din maskulinit­et, praecis som du vil, men stop, når det begynder at gøre ondt på dig selv eller på andre.

Måske I også kunne overveje at prøve at iklaede jer lidt af de klassiske, feminine vaerdier. Ved hverken at idealisere eller daemoniser­e maskulinit­et er der håb for de drenge, der dagligt socialiser­es til at tro, at der kun er én måde at vaere en rigtig mand på.

 ?? ?? Sårbarhed er svanemaerk­et. Derfor skulle man tro, at vores tids store fokus på identitet, repraesent­ation og tabu-nedbrydnin­g også gjaldt mangfoldig maskulinit­et. Sådan er det bare ikke, skriver Hugo A. Koch-Larsen. Privatfoto
Sårbarhed er svanemaerk­et. Derfor skulle man tro, at vores tids store fokus på identitet, repraesent­ation og tabu-nedbrydnin­g også gjaldt mangfoldig maskulinit­et. Sådan er det bare ikke, skriver Hugo A. Koch-Larsen. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark