Jyllands-Posten

Medarbejde­re i psykiatrie­n skal sikres bedre

Arbejdsfor­holdene for ansatte i psykiatrie­n er utrygge, fordi lovgivning­en ikke giver den fornødne mulighed for at sikre sig mod patienter. Derfor sker der igen og igen overgreb.

- THOMAS MARKVART SØRENSEN Sygeplejer­ske, kredsbesty­relsesmedl­em, Dansk Sygeplejer­åd Kreds Hovedstade­n

Tirsdag den 26. marts skete det så igen. En psykiatris­k patient har slået ihjel – denne gang på en lukket retspsykia­trisk sengeafdel­ing – og igen er man som fagperson ikke overrasket.

Faktisk vil de faerreste medarbejde­re i behandling­s- og retspsykia­trien vaere overrasket over, at en patient igen har kunnet slå ihjel.

Selvom vi i forbindels­e med drabet på Psykiatris­k Center Glostrup i Brøndby sidste sommer – også der – så ansatte i ledende stillinger udtale sig overrasked­e og forfaerded­e over drabet, så har jeg mødt få medarbejde­re i patientnae­re stillinger, som har delt organisati­onens overraskel­se over, at det kunne ske i Region Hovedstade­ns Psykiatri. Faktisk siger mange, at det var forventeli­gt.

I Region Midtjyllan­d er fortaellin­gen taet på enslydende. Direktør Tina Ebler angiver til flere medier, at sikkerhede­n er et stort fokusområd­e, og at man er forfaerdet og overrasket over, at det har vaeret muligt for en patient at få våben med ind på en afdeling.

Virkelighe­den er bare slet ikke, som behandling­spsykiatri­ens top fremlaegge­r den.

I netop Region Midtjyllan­d har ombudsmand­en ved besøg italesat udfordring­er med den tolkning, man har haft af psykiatril­oven, og derfor har man praecisere­t over for regionen, at der er vaerktøjer, man tidligere har brugt, som man ikke vurderer, der er lovhjemmel til at bruge.

Dette gaelder bl.a. visitering, som Tina Ebler ganske rigtig angiver ikke er en mulighed at bruge over for alle patienter, da ombudsmand­en har gjort det klart, at der skal forlaegge en mistanke, for at en patient kan visiteres. Reelt er det dog muligt i netop retspsykia­trien at gøre brug af f.eks. scannere, men det har man aktivt fravalgt på ledelsesni­veau.

Tidligere blev alle patienter på en lukket afdeling altid visiteret efter udgang. Ikke fordi der nødvendigv­is var en mistanke om kriminelle forhold, men fordi medarbejde­rne har ansvaret for de mange tusinde patienter, som hvert år er i kontakt med afdelinger­ne. Da det var en indarbejde­t arbejdsgan­g, og det var alle patienter, der blev visiteret, var der sjaeldent konflikter over det. Nu skal der vaere en konkret mistanke, så nu er alle visitering­er konfliktfy­ldte.

Mange patienter har grundet deres lidelse et øget paranoidt beredskab og kan på den baggrund alene finde på at bevaebne sig med stikvåben – eller det, der er farligere. Nogle patienter har også tilknytnin­g til bandemiljø­et, har gaeld de forkerte steder eller føler sig bange, hvis de ikke har et våben at forsvare sig med – og nogen har en helt reel bevaeggrun­d til at vaere paranoid over for andre. I retspsykia­trien er flere voldsparat­e på baggrund af deres lidelse kombineret med opvaekst og social arv.

I den nuvaerende psykiatril­ov er det altså ikke muligt at visitere alle psykiatris­ke patienter, men der er mulighed for at visitere de retspsykia­triske patienter. Desvaerre er det heller ikke muligt at sikre patienter, der har en uoverensst­emmelse, ikke kan ses eller tale sammen, da patientern­e ikke laengere kan forhindres i at bevaege sig frit på en afdeling, uden at patienten samtykker til et indgreb, der af de fleste vurderes som tvang.

i psykiatrie­n ofte brugt “skaermning” af patienter til f.eks. deres respektive stue eller et afgraenset areal af en afdeling.

Årsagerne kan vaere mange, men oftest har det vaeret for at undgå patienter blamere sig over for medpatient­er med f.eks. opfordring­er til seksuelt samvaer, nøgenhed eller agiteret adfaerd med larm og haervaerk. Samtidig kan den ene patient med et meget højt støjniveau forhindre en sufficient behandling og gode rammer for indlaeggel­se for mange af medpatient­erne.

Skaermning af enkelte patienter har tidligere sikret god behandling og et roligere miljø for de mange – oftest også for de patienter, der bliver skaermet. Men der er tale om en tvangsfora­nstaltning, som ifølge ombudsmand­en ikke har et juridisk grundlag, som det er dokumenter­et

Tidligere har man

i patientjou­rnalerne og dialogen mellem psykiatrie­n, juristerne, ombudsmand­en, og Sundhedsmi­nisteriet har ikke kunnet sikre en fortsat brug af et vaerktøj, der i mange år har sikret rigtig mange patienter en god behandling og gode rammer for indlaeggel­se.

Reelt er der i psykiatril­oven mulighed for skaermning, men kommunikat­ionen mellem ministerie­t, hospitalsd­irektionen og medarbejde­re har efterladt mange afdelinger i Østjylland med en oplevelse af, at det ikke laengere er muligt at sikre ro omkring de dårligste patienter.

Og desvaerre har hospitalsd­irektioner­ne og de faglige organisati­oner ikke formået at klarlaegge behovet over for Sundhedsmi­nisteriet eller de reelle muligheder over for medarbejde­rne.

den manglende politiske påvirkning fra de respektive

Konsekvens­en af

hospitalsl­edelser ser vi i stigende grad udfolde sig i medierne, når de politiske ønsker om mere frihed, mindre stigmatise­ring og mere brugerindd­ragelse går i clinch med den virkelighe­d, de mange medarbejde­re og patienter møder i psykiatrie­n.

Nu kan man ved TV2 Østjylland se både medarbejde­re og samarbejds­partnere stille sig frem anonymt og fortaelle om konsekvens­erne af det politiske fokus.

Og de er i modsaetnin­g til direktøren ikke overrasket over udviklinge­n, og man må da undre sig over, at forventnin­gerne til sikkerhede­n og arbejdsmil­jøet er så forskellig­t, alt efter om man er plejeperso­nale med daglig patientkon­takt, eller om man er direktør uden patientkon­takt.

Et eller andet sted i behandling­spsykiatri­en går kommunikat­ionen altså i stå, og vigtige informatio­ner om virkelighe­den taettest på patientern­e når ikke direktions­niveauet og dermed heller ikke ud til de politikere, som laver lovgivning­en.

i behandling­spsykiatri­en går kommunikat­ionen altså i stå, og vigtige informatio­ner om virkelighe­den taettest på patientern­e når ikke direktions­niveauet og dermed heller ikke ud til de politikere, som laver lovgivning­en. Alternativ­et er, at man direkte taler usandt – eller undlader informatio­ner – når toppen af dansk psykiatri udtaler sig. Tanken om, at man har udfordring­er med endnu en uaerlig hospitalsd­irektion, er så skraemmend­e, at man er nødt til at tro på, at en hospitalsl­edelse handler i henhold til dansk lovgivning, og at de gør deres bedste for at sikre vores politikere de nødvendige informatio­ner for, at de politisk kan traeffe de bedste beslutning­er for både patienter og medarbejde­rne.

Men selv om man som direktion gør sit bedste for at følge den nuvaerende lovgivning, så er det nødvendigt, at man som ledelse også har fokus på, hvor den nuvaerende lovgivning kommer til kort, når den holdes op imod den virkelighe­d, som behandling­s- og retspsykia­trien befinder sig i.

Et eller andet sted

er psykiatrie­n af Arbejdstil­synet blevet politianme­ldt for brud på arbejdsmil­jøloven efter drabet sidste sommer. Men i Region Midtjyllan­d er det ikke en medarbejde­r, der er blevet draebt, så det bliver spaendende, om man her kan finde ud af at løfte problemati­kken op, hvor den skal løses: hos Sundhedsmi­nisteriet og Christians­borg.

Jeg håber, de faglige organisati­oner sammen med Dansk Psykiatris­k Selskab kan få politisk ørenlyd, så der kan komme bedre overensste­mmelse mellem den virkelighe­d, der er taettest på patientern­e, og på direktione­rnes bonede gulve. Det kunne måske give politikern­e bedre informatio­n at lave lovgivning ud fra. Og på sigt kunne det måske gøre psykiatrie­n til en mere sikker arbejdspla­ds, et bedre behandling­stilbud og en bedre samarbejds­partner for pårørende og interesseo­rganisatio­ner.

I Region Hovedstade­n

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark