Jyllands-Posten

OK smider en farlig redningskr­ans til Coop

Det er en alt andet end dedikeret, langsigtet ny ejer, der skal redde en kriseramt og staerkt tabsgivend­e dagligvare­koncern. Risikoen er på alle måder stor og skal inddaemmes.

- SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk

Det er på tide, at øjnene rettes mod den nye ejer af Coop.

Det må efterhånde­n vaere den mest offentlige hemmelighe­d, at der ikke var andre, der havde lyst til at smide en redningskr­ans ud til en kriseramt, staerkt tabsgivend­e andelsejet dagligvare­koncern.

Og det kan heller ikke vaere med en alt for god vilje, at det ligeledes andelsejed­e OK nu står som den kontroller­ende ejer af Coop med 1.000 butikker med blandede ejerforhol­d fordelt på fire kaeder.

Der er intet, der går snorlige, men problemern­e er størst i lavpriskae­den 365, der tidligere hed Fakta og med meget lidt held har kunnet hamle op med de meget mere effektive og konkurrenc­ekraftige konkurrent­er Netto og Rema 1000.

Nu skal der skydes 2 mia. kr. ind i Coop, der kommer fra både OK og den tidligere eneejer, andelsfore­ningen Coop Amba.

OK kommer med 700 mio. kr. af egen kasse, mens 565 mio. kr. sikres ved at overtage anden etape af Coop Byen i Albertslun­d, der i dag primaert huser et stort tørvarelag­er. De sidste 700 mio. kr. kommer fra Coop Amba, der skal saelge bl.a. Coop Bank for at finde pengene.

af mange penge, men Coop tabte reelt 1,2 mia. kr. på driften sidste år, når der korrigeres for gevinster ved salg af ejendomme.

Det siger sig selv, at styrtblødn­ingen må og skal stoppes hurtigt. Det er jo meningen, at de nye penge skal bruges til at investere i en sanering og effektivis­ering af isaer butiksnett­et og ikke til at lukke huller i driften.

Meget laegger derfor op til, at OK måske allerede til naeste år skal komme med flere penge. Det er naeppe oplagt. Der er meget, der tilsiger, at OK ikke fremstår som en langsigtet ejer af Coop.

For det første er investerin­gen i Coop

Det kan lyde

defensiv. Den sker for at beskytte sin egen forretning af benzinstat­ioner og el-ladestande­re, der i stort tal ligger ved siden af Coops butikker. Det gaelder derfor om at blive gjort uafhaengig af Coops elendige drift.

Det vil de nu forsøge ved selv at rette skuden op på isaer de OK-uafhaengig­e butikker, så de kan saelges til en anden mere langsigtet ejer. Det gaelder isaer 365-butikkerne.

For det andet giver det ingen mening for OK at satse helhjertet på at vende hele Coop. OK har andre store ledelsesop­gaver, som i finansiell­e termer står til at kaste meget mere af sig. Det drejer sig isaer om ejerskabet af industrivi­rksomheden Kamstrup, der med stigende internatio­nal succes saelger el- og vandmålere. Det er et guldaeg, hvor selv mindre konkurrent­er i USA handles for tocifrede milliardbe­løb.

For det tredje er OK i faerd med en stor grøn omstilling af sin kerneforre­tning vaek fra salg af fossile braendsler mod grøn energi.

Der er meget, der tilsiger, at OK ikke fremstår som en langsigtet ejer af Coop. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

En sådan transforma­tion må ikke blive forstyrret af en tidskraeve­nde turnaround i Coop.

Ingen skal tro, at OK er gået ind i investerin­gen i Coop med det økonomiske hoved under armen. Der er lagt låg på risikoen ved ikke at afgive moderselsk­absgaranti.

OK har satset 700 mio. kr. og kan stoppe der, hvis legen bliver lidt for sjov – og dyr. Der kan på den laengere bane ligge en stor upside i overtagels­en af Coop Byens anden fase, da prisen på 565 mio. kr. reelt kun afspejler vaerdien af et stort lager. Når det først bliver vaerdisat som et byudviklin­gsprojekt, kan OK måske endda regne hele satsningen hjem.

Så ville OK have fået kontrollen over Coop gratis.

Men det siger en masse, hvor afmålt OK’s engagement i at redde Coop egentlig er. Det er svaert at se, hvorfor OK skulle kaste flere gode penge efter dårlige, når der er så store nødvendige investerin­ger at foretage i sine egne forretning­er, og risikoen ved sammenflet­ningen med Coops butikker er nedbragt.

Når det er sagt, skal OK vaere påpasselig med ikke at lade sig inficere af Coops tidligere så politisk styrede ledelsesku­ltur. Isaer Coops brugsforen­inger er staerkt repraesent­eret i OK’s ledende organ.

Det er meget muligt, at Coops andelshave­re og brugsforen­inger kun udgør 500 andelshave­re, men deres stemmerett­igheder er større på grund af tungere økonomiske mellemvaer­ender og udgør over 50 pct.

Det vil unaegtelig lede til nogle svaere interessek­onflikter, som ingen nemme løsninger har. OK’s lidt indviklede kredsstruk­tur for valg af bestyrelse­smedlemmer begraenser på papiret Coops indflydels­e til maksimalt tre bestyrelse­smedlemmer i OK Ambas landsbesty­relses otte medlemmer, hvis der ses bort fra de medarbejde­rvalgte medlemmer.

Det kan sagtens blive nogle heftige diskussion­er for ikke at sige magtkampe, hvis Coop snart kommer til at mangle ny kapital, og presset for, at den kommer fra OK, stiger.

Hvis OK ikke passer på, risikerer redningskr­ansen til Coop at blive fatal.

Søren Linding er virksomhed­sredaktør og erhvervsko­mmentator på Finans. Følg ham på X: @sorenlindi­ng.

KOMMENTAR

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark