Jyllands-Posten

Velhavere går sammen med Bestseller-ejer om at købe privatfly

Privatfly øger fleksibili­teten og effektivit­eten, lyder det fra flere milliardko­ncerner, som har investeret i egne fly.

- MICK KRISTENSEN Ledende nyhedsreda­ktør mick.kristensen@jp.dk

Privatflyv­ning fra danske lufthavne bliver mere og mere populaert.

Den tendens har nu fået flere af landets rigeste og et par milliardko­ncerner til at gå sammen om indkøb af privatfly.

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens koncern Heartland har således i 2024 oprettet en raekke flyselskab­er sammen med andre velhavere og større koncerner.

Ifølge luftfartøj­sregistere­t har flere af de nystiftede selskaber købt privatfly, der på flyhjemmes­ider vurderes at koste over 10 mio. dollars stykket.

Logistikko­ncernen Scan Global Logistics (SGL) har ikke tidligere investeret i privatfly, men har i stedet købt timer i det omfang, det har vaeret nyttigt. Nu har koncernen så gået en ny vej hvad angår privatfly.

»I forbindels­e med at SGL udvider sine aktivitete­r i Europa, har vi set et større behov for fleksibili­tet og effektivit­et. Derfor har SGL købt en andel i et fly sammen med andre partnere. Vi vil løbende vurdere effektivit­eten,« siger Allan Meldgaard, adm. direktør i SGL, i en udtalelse.

Netop fleksibili­tet og effektivit­et er også blandt hovedargum­enterne hos Stark Group, når den skal forklare den nye investerin­g i et privatfly.

»To ud af tre af vores flyvninger er til steder, hvor der ikke er direkte eller meget få afgange. Med et privatfly kan vi tage direkte fra sted til sted uden at bruge for meget tid på det. Det kan godt vaere tidskraeve­nde at rejse med almindelig luftfart, isaer når man skal til mindre byer,« siger Kasper Bach Habersaat, kommerciel direktør i Stark Group.

Flyver I mere nu, efter I har fået et privatfly?

»Det er ret uforandret. Nogle virksomhed­er besøger vi mindre end tidligere og andre lidt mere. Alt i alt vil jeg tro, at vi flyver det samme som før,« siger han.

Fem registrere­de fartøjer

Opslag i luftfarttø­jsregister­et viser, at selskaber relateret til Anders Holch Povlsens Heartland nu har fem registrere­de luftfartøj­er i Danmark.

Kun ét fly og én helikopter var registrere­t før 2024.

»Det er ikke nyt, at vi er engageret i transport og logistik mv., og dette er blot i forlaengel­se heraf samt i forlaengel­se af allerede eksisteren­de aktivitete­r,« lyder det i en skriftlig udtalelse fra Heartland.

Gennem en årraekke har Anders Holch Povlsen ejet flyselskab­et Blackbird, der gør sig inden for privatflyv­ninger.

På bestilling af Greenpeace offentligg­jorde forsknings­og konsulento­rganisatio­nen CE Delft i 2023 en rapport, der viste privatflyv­ningen i en lang raekke lande. Heriblandt i Danmark.

Ifølge rapporten var antallet af private flyafgange fra danske lufthavne blevet mere end firedoblet fra 2020 til 2022. Fra 1.400 afgange i 2020 til 5.898 afgange i 2022.

Finans kunne også i 2022 beskrive tendensen om, at danske privatfly er langt mere aktive end før coronapand­emien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark