Jyllands-Posten

Grønt lys til ny olieudvind­ing i Nordsøen

Energistyr­elsen har givet Ineos lov til at udvikle oliefeltet Hejre, som forventes at komme i drift i 2027. Ineos har licens til feltet frem til 2047, som er få år før det danske stop for olieudvind­ing.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Ineos bakker op om den grønne omstilling, og vi ønsker at spille en afgørende rolle. MADS GADE, INEOS’ DANSKE LANDECHEF

Det britiske selskab Ineos har fået grønt lys til ny udvinding af olie i Hejrefelte­t i Nordsøen.

Det skriver Energistyr­elsen i en meddelelse.

Tilladelse­n betyder, at det britiske selskab nu kan gå videre med udviklinge­n af oliefeltet. Finans har fået nej til et interview med Ineos’ danske landechef, Mads Gade, som dog har sendt kommentare­r på skrift.

»Efter en grundig proces har Energistyr­elsen nu godkendt udbygnings­planen for Hejre feltet – det er vi naturligvi­s glade for. Ineos vil nu starte processen frem mod en endelig investerin­gsbeslutni­ng,« skriver han.

Protest foran hovedkonto­r

Behandling­en af Ineos’ ansøgning har mødt kritik fra adskillige klimabevae­gelser, som har afholdt demonstrat­ioner ude foran Energistyr­elsen hovedkonto­r i København, da man bl.a. med henvisning til Paris-aftalen har ønsket et stop for ny olieudvind­ing i Danmark.

I 2020 blev der politisk vedtaget et stop for tildeling af nye olie- og gaslicense­r i

Nordsøen, mens der blev sat en slutdato i 2050 for udvinding af olie. Ineos fik licens til Hejre-feltet i 2017, hvor det britiske selskab købte Dongs olie- og gasforretn­ing for 8,7 mia. kroner. Licensen løb oprindelig­t til 2040, men Ineos fik i 2023 forlaenget licensen til 2047.

Mads Gade skriver i en skriftlig kommentar, at produktion­en fra Hejre vil styrke den europaeisk­e forsynings­sikkerhed, som med Ruslands invasion af Ukraine blev rystet i sin grundvold.

»Ineos bakker op om den grønne omstilling, og vi ønsker at spille en afgørende rolle. Som et led i den grønne omstilling vil der imidlertid vaere et behov for olie og gas i mange år, indtil verdens energibeho­v kan blive daekket fuldt ud af vedvarende energi. Produktion­en fra Hejre vil derfor vaere et vaesentlig­t og vigtigt bidrag til europaeisk energifors­yning ikke mindst i lyset af krigen i Ukraine,« skriver han.

Før Hejre kom på Ineos’ haender levede licensen en stormombru­st tilvaerels­e hos Dong, i dag Ørsted. Underdelen til platformen ude på feltet blev installere­t, men der kom aldrig nogen overdel på, da den først blev forsinket, senere blev vurderet til at vaere for tung, og til sidst blev erklaeret for dyr.

Opgav eventyr

Dong opgav derefter olieeventy­ret i Hejre-feltet med et milliardsm­aek, men da Ineos kom til i 2017 var det med en erklaeret vision om at bringe feltet til live.

»Så langt vi kan se, er det et spørgsmål om, hvornår og hvorledes man udvikler feltet – ikke om det skal udvikles,« sagde Geir Tuft, adm. direktør i Ineos Breagh, dengang til Børsen.

Ineos har fået tilladelse til at bygge og installere en ny overdel, en såkaldt topside, på den eksisteren­de underdel, samt at etablere en ca. 30 km lang rørledning og strømkabel til Ineos’ eksisteren­de oliefelt, Syd Arne.

Ineos forventer at have Hejre-feltet i drift i 2027, såfremt der traeffes en investerin­gsbeslutni­ng, og forventes at have en produktion på maksimalt 25.000 tønder olie om dagen. Den forventede produktion forventes at løbe frem til 2045 og forventes ifølge Energistyr­elsen at udgøre omkring 7 pct. af den samlede produktion fra danske Nordsø-felter i perioden.

Energistyr­elsen godkendte oprindelig­t i 2011 en plan for udbygning og drift af Hejrefelte­t.

 ?? ?? Mads Gade, topchef for Ineos i Danmark og kommerciel direktør for Ineos Energy, er glad for at få grønt lys til udbygnings­planen for Hejre feltet.
Foto: Casper Dalhoff
Mads Gade, topchef for Ineos i Danmark og kommerciel direktør for Ineos Energy, er glad for at få grønt lys til udbygnings­planen for Hejre feltet. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark