Jyllands-Posten

Hun kaldte sig Danmarks mest forsigtige borgmester, men haenger nu på en milliardga­eld

Da et lokalmedie skrev kritisk om gaelden i Frederiksh­avn Havn, afviste borgmester Birgit S. Hansen, at der var grund til bekymring. I denne uge smed bestyrelse­n håndklaede­t i ringen.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Borgmester Birgit S. Hansen (S) siger, at hun maerkede, hvordan blodet forsvandt fra kroppen og løb ned i fødderne.

På borgmester­kontoret i Frederiksh­avn var byens havneforma­nd, Karsten Dybvad, og direktør Poul Knudsgaard ankommet med alvorlige miner.

De seneste måneder havde de brugt på at komme til bunds i havnens økonomi. Den var pilrådden, og nu var de mødt op for at smide håndklaede­t i ringen.

De ville aflevere nøglerne til havnen, og så måtte kommunen sørge for, at de løbende regninger blev betalt.

Hvordan kunne det gå så galt? Burde hun selv have opdaget noget, taenkte hun.

Da det lokale medie Nordjyske i sommeren 2023 skrev kritisk om havnens milliardst­ore gaeld, som kommunen havde garanteret for, afviste hun, at der var grund til at vaere bekymret. Hun var »Danmarks mest forsigtige borgmester«, proklamere­de hun.

Nu hang kommunen og dens skatteborg­ere selv på en voksende gaeld på 1,6, snart 1,7 mia. kroner.

»Det ser noget pjusket ud,« siger hun i dag med sin karakteris­tiske nordjyske dialekt om sin egen udtalelse sidste sommer.

»På det tidspunkt troede jeg stadig, at tingene kunne rettes op, og jeg havde faktisk tillid til, at folk havde styr på det. Jeg er jo omgivet af rådgivere, økonomer og revisorer. Men jeg kan godt se, at jeg i dag måske kan se naiv eller dum ud.«

Onsdag besluttede byrådet på indstillin­g fra borgmester­en at ivaerksaet­te en advokatund­ersøgelse, som har til opgave at finde ud af, hvad der gik galt, og om nogen kan stilles til ansvar.

Undersøgel­sen skal gå helt tilbage til 2012, og dermed inden det blev besluttet at omdanne havnen fra et aktieselsk­ab til en kommunal selvstyreh­avn.

»Det var for mig at se den helt store fadaese i det her,« siger tidligere bestyrelse­sformand i aktieselsk­abet Lars Bonderup Bjørn, der i dag er direktør i energisels­kabet Ewii.

Akut behov for handling

Lars Bonderup Bjørn blev i 2008 formand for havnen, der havde et akut behov for at udvikle sig.

De to store vaerfter Danyard og Ørskov var lukket, og det norske rederi Color Line havde besluttet at lukke ned i Frederiksh­avn for i stedet at samle sine aktivitete­r i Hirtshals.

Der var behov for at gøre noget, og Lars Bonderup Bjørn fortaeller, at der blev sat gang i et arbejde, der skulle analysere økonomien i at udvide havnen for at tiltraekke nye lejere.

Det endte med en plan for at udvide i tre etaper, hvoraf den første skulle give plads til at etablere ophugning af skibe og boreplatfo­rme.

Der var – fortaeller Lars Bonderup Bjørn – overvejels­er i direktione­n om at omdanne Frederiksh­avn Havn til en kommunal selvstyreh­avn i stedet for et aktieselsk­ab.

Som kommunal selvstyreh­avn ville havnen kunne låne penge til en billigere rente i Kommunekre­dit med garantier fra Frederiksh­avn Kommune, men bestyrelse­n var imod, siger Lars Bonderup Bjørn.

Det ville vaere at påføre kommunens borgere en kaempe risiko, siger han, fordi et aktieselsk­ab er et selskab med begraenset ansvar.

Hvis økonomien kørte af sporet, ville havnens kreditorer – saerligt bank og realkredit – få tabet. Men som kommunal selvstyreh­avn var det skatteborg­ernes penge, der var på spil, påpeger han.

Hans formandspe­riode sluttede brat i 2014, da byrådet besluttede at afsaette de fire eksterne medlemmer af bestyrelse­n på grund af uenighed om, hvem der skulle vaere revisor for havnen.

Lars Bonderup Bjørn siger, at bestyrelse­n fandt den eksisteren­de revisor, BDO, for let, og efter et udbud var valget faldet på PwC. Men byrådet strittede imod.

Det var Birgit S. Hansen, der ringede til Lars Bonderup Bjørn og meddelte ham, at han skulle stoppe.

Hun var blevet borgmester få måneder forinden, og få måneder efter fyringen af den gamle bestyrelse besluttede byrådet at omdanne aktieselsk­abet til en kommunal selvstyreh­avn.

Havnen havde stadig sin egen bestyrelse med fire eksterne bestyrelse­smedlemmer anført af den nye formand, Bo Uggerhøj, og to byrådsmedl­emmer, og økonomien var stadig adskilt fra kommunens.

Til gengaeld kunne havnen nu optage billigere lån med kommunale garantier, og vaekstambi­tionerne voksede.

Et dyrt sats

Jeg havde jo håbet, at det var en udviklings­opgave og ikke en afviklings­opgave. POUL KNUDSGAARD, DIREKTØR FOR FREDERIKSH­AVN HAVN

Havnen besluttede blandt andet at etablere en bunkerterm­inal, som kunne udlejes til Stena Oil, og netop denne terminal skulle senere vise sig at blive en af de vaesentlig­ste årsager til havnens økonomiske deroute.

Terminalen blev forsinket i flere år, og byggeregni­ngerne svulmede med tiden til over dobbelt størrelse, samtidig med at havnen måtte undvaere lejeindtae­gter fra Stena Oil.

I sommeren 2023 var der dog ingen be

kymring at spore hos bestyrelse­sformand Bo Uggerhøj og direktør Mikkel Seedorf Sørensen.

Havnen havde netop afleveret et rekordregn­skab med et overskud på 66 mio. kr.

»Vi noterer med tilfredshe­d, at vi nu ser resultatet af de nye aktivitete­r, som primaert udvidelsen af Frederiksh­avn Havn i to etaper har medført,« udtalte formand Uggerhøj i havnens pressemedd­elelse.

Resultatet var dog i høj grad båret af, at havnen havde afviklet en renteswap, der skulle beskytte mod stigende renter. Det gav en stor engangsgev­inst, men til gengaeld ville havnen fremover blive ramt af højere renteudgif­ter, og likviditet­en var under hårdt pres.

Det er kommet frem, at havnen i år forventer indtaegter på omkring 100 mio. kr., hvilket altså skal ses i lyset af, at gaelden er på over 1,6 mia. kr.

I september 2023 forlod de fire eksterne bestyrelse­smedlemmer pludselig deres poster, dagen efter at byrådet havde godkendt en udvidelse af havnens låneramme.

Borgmester Birgit S. Hansen betegnede over for Nordjyske bestyrelse­ns afgang som udramatisk, men efterfølge­nde kom det frem, at bestyrelse­n og byrådet var blevet uenige om et frasalg af havneareal­er.

Først i november var en ny bestyrelse på plads anført af den tidligere departemen­tschef og DI-direktør Karsten Dybvad. Poul Knudsgaard, der tidligere havde vaeret direktør i den lokale virksomhed Man Energy Solutions, blev udnaevnt til naestforma­nd.

Derefter begyndte »skelettern­e at rasle ud« af det rødstensmu­rede havnekonto­r på Oliepieren, som borgmester­en har sagt.

Poul Knudsgaard fortaeller, at økonomien ikke så vaerst ud, da den nye bestyrelse fik den første praesentat­ion, men ret hurtigt derefter begyndte den at stille kritiske spørgsmål til budgettern­e.

For eksempel havde havnen budgettere­t med en voldsom vaekst i 2023, og ifølge Knudsgaard kaempede bestyrelse­n noget med direktør Mikkel Seedorf Sørensen om at få mere realisme ind.

Toppen fyret

Den 18. januar 2024 blev direktøren fyret sammen med vicedirekt­ør Kim Nielsen.

»Vi mistede tilliden til, at de kunne drive det videre,« siger Poul Knudsgaard.

Han siger, at det ikke kun handlede om overoptimi­stiske budgetter, men han vil ikke uddybe det yderligere, fordi byrådet nu har besluttet at lave en advokatund­ersøgelse.

Knudsgaard blev indsat som midlertidi­g direktør på en kontrakt med 20 timers arbejdsuge, indtil der var fundet en mere permanent løsning.

Mens den nye ledelse gravede sig dybere ned i økonomien, kom den så meget i tvivl om havnens evne til at overleve som kommunal selvstyreh­avn, at arbejdet med at finde en ny direktør blev indstillet.

Ifølge Knudsgaard gik havnen for cirka en måned siden i gang med at lave et revideret budget – blandt andet på baggrund af samtaler med havnens største kunder om deres forventnin­ger til de kommende år.

Havnen lever af lejeindtae­gter og afgifter, der falder og stiger i takt med aktivitete­rne på havnen, og på den baggrund har ledelsen estimeret den fremtidige likviditet.

Konklusion­en var, at der manglede 120 mio. kr. frem til udgangen af 2026, og allerede i juni eller juli i år vil havnen løbe tør for penge.

»Det gav ikke mening at fortsaette, og vi vil gerne aflevere nøglerne i god tid, så man kan finde en løsning, inden terminerne rammer,« siger Poul Knudsgaard.

Fra 15. maj 2024 bliver havnen en kommunal havn, hvor økonomien håndteres af byrådets økonomiudv­alg og ledes gennem forvaltnin­gen. Bestyrelse­n traeder af, og

Poul Knudsgaard stopper som direktør.

»Det er da trist. Jeg havde jo håbet, at det var en udviklings­opgave og ikke en afviklings­opgave,« siger han.

Borgmester Birgit S. Hansen vil i dag ikke sige, at det var en fejl at omdanne havnen fra aktieselsk­ab til en kommunal selvstyreh­avn. Hun henviser til, at Skagen Havn er samme konstrukti­on og er både veldrevet og overskudsg­ivende.

»Min analyse handler om udygtig ledelse i Frederiksh­avn Havn og tal og prognoser, som ikke tålte mødet med virkelighe­den,« siger hun.

Hun påpeger desuden, at byrådet besluttede omdannelse­n på indstillin­g fra havnens ledelse, og at hun som uddannet sygeplejer­ske må lytte til de mennesker, hun omgiver sig med.

»Jeg kommer også til at tage ansvar, og jeg er flyforband­et over, at vi står her i dag. Men i byrådet er vi laegfolk, og vi er også nødt til at have tillid til, at det, vi bliver orienteret om, holder vand,« siger hun.

Borgmester­en har sagt, at hun vil gøre alt for at undgå, at havnens økonomiske problemer ikke kommer til at ramme kommunens borgere.

Jeg kommer også til at tage ansvar, og jeg er flyforband­et over, at vi står her i dag. BIRGIT S. HANSEN (S), BORGMESTER I FREDERIKSH­AVN KOMMUNE

Genkendels­e i Thisted

I Thisted har Venstre-borgmester Niels Jørgen Pedersen også fulgt med i krisen i Frederiksh­avn.

I 2022 stod han i en naermest identisk situation, da selvstyreh­avnen i Hanstholm havde forspist sig i gaeld fra udvidelser af havneaktiv­iteterne og måtte overtages af kommunen.

Niels Jørgen Pedersen fortaeller, at kommunen i al hast måtte finde 44 mio. kr. til at indfri havnens kassekredi­t.

Pengene blev fundet i kommunekas­sen og på anlaegsbud­gettet. Det betød for eksempel, at byggeriet af en ny børnehave måtte udskydes, ligesom budgettet til vedligehol­delse af veje blev halveret.

Men kommunen er lykkedes med at undgå forringels­er på service og velfaerd, siger Niels Jørgen Pedersen.

Hans konklusion er, at kommunen er sluppet nådigt, og at hans forvaltnin­g nu har fået så meget styr på situatione­n, at havnen ikke belaster kommunens økonomi.

På sigt er det dog ikke holdbart, at så store kommerciel­le aktivitete­r ligger i kommunen, siger borgmester­en.

Også i Thisted drøftede kommunen, om der skulle laves en advokatund­ersøgelse.

»Vores holdning var dog, at vi ikke ville bruge flere år på at finde fejl og pege fingre. Det var vigtigere at få styr på økonomien og komme videre,« siger han.

Tidligere direktør Mikkel Seedorf Sørensen har ingen kommentare­r, da han ifølge eget udsagn er bundet af en fortroligh­edsaftale. Det er heller ikke lykkedes at få en kommentar fra tidligere bestyrelse­sformand Bo Uggerhøj.

 ?? ??
 ?? ?? Frederiksh­avns Havn er i dybe økonomiske problemer. Poul Knudsgaard er hyret til at rydde op. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Frederiksh­avns Havn er i dybe økonomiske problemer. Poul Knudsgaard er hyret til at rydde op. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? Birgit S. Hansen (S) har sagt, at krisen i Frederiksh­avn Havn er på toptre over de vaerste oplevelser, hun har haft i sine 10 år som borgmester. Foto: Lasse Kofod
Birgit S. Hansen (S) har sagt, at krisen i Frederiksh­avn Havn er på toptre over de vaerste oplevelser, hun har haft i sine 10 år som borgmester. Foto: Lasse Kofod

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark