Jyllands-Posten

4 af 10 pensionist­er er så velpolstre­de, at de ikke får folkepensi­onens tillaegsbe­løb

Isaer yngre pensionist­er bliver modregnet i folkepensi­onens tillaegsbe­løb.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Danskernes egne pensionsop­sparinger bliver større og større. Det betyder, at 4 ud af 10 pensionist­er ikke laengere får hele folkepensi­onens tillaeg. I mange tilfaelde får de slet ikke noget.

Således fik 40,2 pct. af pensionist­erne herhjemme intet eller reduceret folkepensi­onstillaeg ved udgangen af 2023, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Isaer de yngste pensionist­er bliver modregnet. Således fik knap 45 pct. af pensionist­erne i aldersgrup­pen 6569 år intet eller reduceret folkepensi­onstillaeg i 2023. Det er den største andel blandt alle aldersgrup­per.

»Pensionist­ernes egen opsparing har også betydning for, hvor meget man kan få i folkepensi­on. Danske pensionist­er har stadig større opsparinge­r generation for generation, og derfor ser vi også, at det saerligt er de yngre pensionist­er, der modregnes som følge af egen opsparing,« siger Anne-Louise Lindkvist, der er kunderådgi­vningschef i Sampension.

I december sidste år var der 1.063.000 folkepensi­onister mod 1.046.000 i december 2022. Til sammenlign­ing faldt antallet af folkepensi­onister med 31.000 fra januar 2021 til december 2022 .

Antallet af folkepensi­onister er i en årraekke dykket. Men bøtten vendte igen sidste år. Stigningen skal ses i lyset af, at folkepensi­onsalderen blev holdt i ro i 2023 for første gang siden 2018, oplyser Anne-Louise Lindkvist.

»Vi må forvente, at udviklinge­n fortsaette­r i de kommende år, hvor der ikke er planlagt yderligere forhøjelse­r af folkepensi­onsalderen før 2030,« vurderer siger Anne-Louise Lindkvist.

Som pensionist modtager man som udgangspun­kt folkepensi­onens grundbeløb. Men hvor meget man herudover kan få i pensionsti­llaeg, afhaenger bl.a. af ens øvrige indkomst og formueforh­old.

Hører fortiden til

»Der kan vaere flere forhold, som gør, at man bliver modregnet i sin folkepensi­on.

Men den modregning, der skyldes ens egen eller ens partners lønindkoms­t, hører nu fortiden til,« konstatere­r Anne-Louise Lindkvist.

I 2023 kom nye regler, som betyder, at det ikke laengere koster på folkepensi­onen, hvis man selv arbejder, eller ens bedre halvdel er i job.

»Gevinsten kan løbe op i tusindvis af kroner ekstra om måneden, så det er bestemt til at tage at føle på. At man nu får mere ud af at vaere i beskaeftig­else har bl.a. medført, at vi i det seneste år har set en markant stigning i antallet af danskere, som arbejder ved siden af folkepensi­onen,« siger Anne-Louise Lindkvist.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark