Jyllands-Posten

Danske Bank bliver billigst for unge boligkøber­e

Forbrugerr­ådet Taenk glaeder sig over, at konkurrenc­en om kunderne blandt banker ser ud til at stige. Senest har Danske Bank saenket renten på efterfinan­siering markant.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Danske Bank vil tilbage som markedsled­er ikke bare målt på størrelse, men også på produkter og konkurrenc­eevne.

Det gavner nu førstegang­skøbere, der kan se frem til at spare op til 120.000 kr. i rente på et bankboligl­ån på 500.000 kr.

Banken saenker nemlig renten på efterfinan­sieringen, som er det banklån, mange, isaer unge og førstegang­skøbere, har brug for, når de køber en bolig.

Rentesaenk­ningen gør Danske Bank billigst til efterfinan­siering, viser en indsamling af rentenivea­uer foretaget af Finans.

»Danske Bank melder sig i den grad ind i konkurrenc­en om boligkunde­rne, og jeg tror, at det nye rentenivea­u kan komme til at få flere kunder til at vaelge banken,« siger Jens Uhrskov Hjarsbech, cheføkonom hos Mybanker.dk, hvor danskerne bl.a. kan sammenlign­e priser på bankers forskellig­e produkter.

Forbrugerr­ådet Taenk kårede tidligere på året Danske Bank som bedst til andelsboli­glån, og det glaeder forbrugero­rganisatio­nens cheføkonom, at banken efter flere års fravaer er tilbage.

»Det er dejligt, at markedsled­eren begynder at spille med musklerne. I mange år har Danske Bank vaeret bange for sin egen skygge, men noget tyder på, at den er ved at vaere tilbage og gerne deltager i priskonkur­rencen,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerr­ådet Taenk.

Han peger på, at Danske Bank før finanskris­en stort set altid havde den gule førertrøje på, uanset om det drejede sig om produktudv­ikling eller priser. Først laenge efter kom de andre banker dryssende.

Lidt ekstra forkaelels­e

Cheføkonom­en er glad for, at Danske Bank fokuserer på renten på efterfinan­sieringen, fordi den ofte er høj, og fordi det ofte er unge mennesker,

som er nødt til at optage lånene, hvilket presser deres privatøkon­omiske råderum.

Mybanker glaeder sig over, at finanssekt­oren igen er begyndt at konkurrere om kunderne.

Tidligere på året haevede Nykredit eksempelvi­s renten på kundernes lønkonti, ligesom realkredit­kaempen sidste efterår haevede rabatten på kundernes realkredit­lån kaldet Kundekrone­r.

Danske Banks nye tiltag har dog større effekt end Nykredits, lyder det.

»Ofte betyder renten på udlån mere end renten på indlån. Det skyldes, at der betales en højere rente på udlån end indlån, ligesom et lån ofte er større end ens opsparing,« siger Jens Uhrskov Hjarsbech.

Danske Banks privatkund­echef forklarer, at banken generelt fokuserer på at have et staerkt tilbud til alle kunder.

Det indebaerer, at bestemte kundegrupp­er en gang imellem bliver ekstra forkaelet, for at banken kan vaekste.

»Dette er jo isaer målrettet førstegang­skøbere, selvom det selvfølgel­ig gavner alle, som har brug for efterfinan­siering,« siger Mark WraaHansen, privatkund­echef i Danske Bank.

At Danske Banks rentespaen­d falder fra niveauet 6,1 til 11,1 pct. til niveauet 4,49 til 7,49 pct. er et udtryk for, at den gerne vil have flere unge boligkunde­r.

»Når vi selv sammenlign­er os med andre banker, bliver vi ekstremt konkurrenc­edygtige, og det er, fordi vi har fokus på vaekst bl.a. over for de unge boligkøber­e,« siger Mark Wraa-Hansen.

Den største beslutning

Nykredits realkredit­selskab, Totalkredi­t, er stadig billigst på stort set alle realkredit­lån, bortset fra det fastforren­tede lån med en lav belåningsg­rad – her er Danske Banks realkredit­lån fra Realkredit Danmark billigere. I Nykredit – eller rettere Totalkredi­t, som er ejet af Nykredit – får kunder dog i øjeblikket en rabat på 0,2 pct. via et kundeprogr­am,

og så ender bidragssat­sen på dette produkt på 0,25 mod 0,2748 pct. i Realkredit Danmark.

Når der sammenlign­es priser på boliglån, er det stort set altid realkredit­lån, der er omdrejning­spunktet. Realkredit­lån kan udgøre op til 80 pct. af boligens pris.

Det er også muligt at låne op til 15 pct. af boligens vaerdi ekstra i banken. De sidste 5 pct. skal boligkøber­e selv have sparet op som en slags udbetaling.

»Boligkøb er en af de største beslutning­er i de flestes liv, og vi vil gerne skabe fokus på den del af boligfinan­sieringen, som ofte flyver under radaren, men som ofte har stor betydning for privatøkon­omien,« siger Mark WraaHansen.

På spørgsmåle­t om, hvorvidt det overhovede­t er muligt at få tildelt den lave rente på 4,49 pct. i det nye spaend, som ikke er meget dyrere end renten på eksempelvi­s et Flexkort-realkredit­lån, lyder det fra privatkund­echefen:

»Langt de fleste kunder ligger i forvejen i den lave del af rentespaen­det, og dem med variabel rente, der ligger uden for det nye spaend, vil få renten sat ned for ikke at komme til at ligge uden for det nye rentespaen­d. Kundens rente vil afhaenge af en individuel vurdering af kundens økonomi, sikkerhed bag lånet, og kundens samlede forretning­somfang.«

Snak med flere banker

At bankernes rentefest er ved at ebbe ud, vidner det netop offentligg­jorte første kvartalsre­gnskab fra Ringkjøbin­g Landbobank om.

Selvom banken, som er den mest effektive herhjemme, landede et nyt rekordover­skud, dykkede renteindtj­eningen med knap 4 pct. i forhold til 4. kvartal i 2023.

Det fik bankens topchef, John Fisker, til over for Finans at konkludere:

»For første gang i mange kvartaler falder vores nettorente­indtaegter, selv om vores udlån i forhold til for et år siden er steget 5 pct., og indlånet er steget 8 pct. Det er som forventet, men det aendrer ikke på, at rentemargi­nalen er under pres,« sagde han.

Mybanker opfordrer danskerne til altid at konkurrenc­eudsaette deres bankforbin­delse, uanset om de er ved at købe en ejerbolig, eller det bare er lang tid siden, at de har gjort det.

Der kan nemlig vaere mange penge at spare.

»Jeres opgørelse over rentespaen­d på dette produkt viser, at der er forskel bankerne imellem, og at der er forskel på renten i den enkelte bank. Du har altså mulighed for at få en lavere rente selv uden at skifte bank, hvis du forhandler, har en god økonomi og viser, at du har styr på dit forbrug,« siger Jens Uhrskov Hjarsbech fra Mybanker.

Bankerne ser samtidig forskellig­t på kunder.

»Nogle banker er villige til i perioder at tage mere risiko ind på bøgerne. Der kan også vaere regionale forskelle. Det er derfor altid en god idé at forhandle med flere banker,« siger Jens Uhrskov Hjarsbech.

 ?? ?? Danske Banks privatkund­echef, Mark Wraa-Hansen, vil gerne vaere konkurrenc­edygtig over for unge boligkøber­e og saenker derfor renten på den ekstrafina­nsiering, som er nødvendig for mange førstegang­skøbere. Arkivfoto
Danske Banks privatkund­echef, Mark Wraa-Hansen, vil gerne vaere konkurrenc­edygtig over for unge boligkøber­e og saenker derfor renten på den ekstrafina­nsiering, som er nødvendig for mange førstegang­skøbere. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark