Jyllands-Posten

Bavarian Nordic kan håbe på at få nogle stille år

Vaccinepro­ducenten havde i 2023 historisk høje tal på både top- og bundlinje. 2024 ser ud til at blive mindre prangende, og coronatide­ns hype om vacciner er også fortid nu. Det giver imidlertid selskabet ro til at optimere salget.

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit og journalist

De virksomhed­er, der udvikler vacciner, lever i en verden af paradokser. Når de har succes, er det ofte på baggrund af et udbrud af en alvorlig virussygdo­m. Omvendt, når udbruddet er overstået, og folk ånder lettet på, falder omsaetning­en tilbage.

Oven i det er vacciner, som vi har set under coronakris­en, noget, som vaekker staerke følelser – og modstand.

»Covid har skabt en meget brugbar bevidsthed om, hvad vacciner kan gøre godt for samfundet. Men det har også synliggjor­t nogle negative ting, som når nogle lande købte for mange vacciner og bagefter returnered­e dem,« konstatere­r Rolf Sass Sørensen, IR-chef i Bavarian Nordic.

Lige nu er vaccinepro­ducenterne i et lavpunkt. De fleste af aktierne bag har kun en brøkdel af vaerdien fra seneste kurstop. Pandemien er forbi, og det samme er den hype omkring vacciner, den en overgang førte med sig.

Derimod består en masse dårlig stemning, hvilket man kan forvisse sig om ved at gå ind på sociale medier og følge en hvilken som helst debat, hvor ordet vaccine indgår i oplaegget.

Bavarian Nordic er ikke vaerst stillet, men aktien handles til under en tredjedel af kurstoppen fra august 2022, hvor selskabets vacciner var efterspurg­t på grund af et udbrud mod abekopper.

Men for Bavarian er det måske ikke så skidt endda, hvis der går nogle år, uden at der er alt for meget opmaerksom­hed omkring vaccinepro­duktionen.

Tilkøbt fremgang

2023 var et specielt år for Bavarian. Omsaetning­en blev mere end fordoblet, og driftsmarg­inalen var oppe i det højeste felt.

Det er slut med at vaere et bioteksels­kab, der i normale år kører med underskud, fordi man skal finansiere dyre udviklings­projekter. Nu er Bavarian en forretning, hvor omsaetning­en nok kan variere betragteli­gt fra år til år, men hvor der gerne skulle vaere langt imellem år med negative bundlinjer.

Det er en succes, man aerligt og redeligt – om end ikke uden negative reaktioner fra de eksisteren­de aktionaere­r – har købt sig til ved at investere i nye vacciner.

Den forretning, der står nu, hviler isaer på to ben. Det ene er vacciner, som stater indkøber til et beredskab i tilfaelde af fremtidige udbrud af f.eks. abekopper.

Det andet ben er en portefølje af rejsevacci­ner, som man i al vaesentlig­hed opkøbte fra amerikansk­e Emergent

Biosolutio­ns i februar sidste år.

Mens salget af beredskabs­vaccinerne kommer i store klumper og følgelig varierer meget fra år til år, er salget af rejsevacci­nerne mere stabilt, men i fremgang. Salget er bl.a. drevet af, at rejseaktiv­iteten for alvor er kommet i gang igen ovenpå pandemien. Folk holder igen i stor stil ferie i Thailand og andre tropiske lande, hvor vaccinerne for alvor er relevante.

Gevinst af klimaforan­dring

For 2024 venter Bavarian Nordic en vaekst i salget af rejsevacci­ner på 12 pct. drevet dels af, at man vinder markedsand­ele, men også af at totalmarke­det vokser. Det sidste er en effekt, der potentielt kan vare ved laenge endnu.

»Vi forsøger at lave aftaler med partnere der, hvor sygdommene er endemiske. Rabies, f.eks., findes ikke i Europa, men det gør det i USA. På samme måde prøver vi at lave aftaler om chikunguny­avacciner i f.eks. Indien. Du og jeg skal vaccineres, hvis vi rejser dertil, men der er jo også folk, som bor der, og som har brug for at vaere vaccineret,« siger Rolf Sass Sørensen.

»En meget vigtig langsigtet driver for os er klimaforan­dring. Baererne af disse sygdomme er myg, som oprindelig­t kun fandtes på den sydlige halvkugle. Risikoen er, at med højere temperatur­er vil de også kunne leve på den nordlige halvkugle. Det vil sige, at hvor det i dag er noget, man bliver vaccineret for, når man skal på rejse, kan det en dag vaere en hverdagsva­ccine,« fortsaette­r Rolf Sass Sørensen.

Han naevner også, at flåter, som kan lide det mere varme og fugtige klima, er blevet meget mere almindelig­e på vores kanter. Bavarian markedsfør­er en vaccine mod TBE, som spredes af flåter.

Skrabet pipeline

Strukturen med at satse på de vacciner, man allerede har, medfører en besparelse på forsknings- og udviklings­omkostning­erne, hvilket igen giver en høj driftsmarg­inal.

Den var sidste år på 37 pct., og for i år forventer selskabet, at den vil ligge i underkante­n af 30 pct., selv om omsaetning­en ventes at falde med rundt regnet et par milliarder kroner.

Men de lavere omkostning­er til forskning og udvikling kommer naturligvi­s med den pris, at der alt andet lige vil vaere faerre nye vacciner at markedsfør­e i fremtiden.

Sidste år havde Bavarian Nordic hele tre fase 3-studier i gang. Nu er de alle afsluttet. Et af dem – det om chikunguny­a-virus – med en positiv konklusion, så man er taet på at søge ansøgning om markedsfør­ingstillad­else.

Tilbage er blot et enkelt fase 1-studie. Man regner med at kunne saette endnu et i gang naeste år, men selv i bedste fald er der lang tid til, at de bliver til salgbare vacciner.

Rolf Sass Sørensen betoner dog, at der er mere udviklings­aktivitet end dét.

Bavarian Nordic arbejder løbende på at forbedre sine eksisteren­de vacciner, så de f.eks. er nemmere at opbevare. Dermed er der også basis for at opretholde en forsknings- og udviklings­afdeling, som kan tage sig af de muligheder for at udvikle helt nye vacciner, der måtte vise sig i fremtiden.

 ?? ?? Rolf Sass Sørensen er IR-chef i Bavarian Nordic. Foto: PR
Rolf Sass Sørensen er IR-chef i Bavarian Nordic. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark