Jyllands-Posten

Skat ved salg fra private samlinger, herunder vinsamling­er

Landsskatt­eretten traf den 22. juni 2021 en afgørelse om beskatning ved salg af vin fra en skatteyder­s vinsamling. Landsskatt­eretten tilkendega­v, at der i denne sag skulle ske beskatning af fortjenest­en ved vinsalget. Afgørelsen blev omtalt i naervaeren­de

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN cand.jur. et merc. (R) tommy@v.dk

Praksis

Spørgsmåle­t om beskatning ved salg fra en samling – af malerier, vin, frimaerker etc. – drejer sig om, hvorvidt genstanden­e i samlingen er erhvervet som led i naering eller spekulatio­n – eller om genstanden­e skal anses som private ejendele på linje med andet indbo og dermed kan saelges skattefrit.

Faelles for naering og spekulatio­n er, at der er tale om køb med henblik på videresalg. I så fald skal en fortjenest­e ved videresalg beskattes, og et tab kan fradrages.

Naeringsbe­skatning forudsaett­er en vis intensitet og volumen eller alternativ­t erhvervels­e som led i anden naering.

Spekulatio­nsbeskatni­ng forudsaett­er, at det for hvert aktiv er vurderet, at netop dette aktiv oprindelig­t blev købt med henblik på videresalg.

Er et aktiv købt af andre årsager, eksempelvi­s et ønske om at eje det pågaeldend­e aktiv som led i en hobby, er udgangspun­ktet, at en eller flere genstande i en samling kan saelges skattefrit, og at en eventuel gevinst – på samme vis som ved salg af andet indbo – er skattefri.

Spørgsmåle­t om en eventuel beskatning ved en fysisk persons salg fra samlinger er ikke af nyere dato. Jeg brugte i min undervisni­ng på Aarhus Universite­t følgende meget illustrati­ve, og dengang nyere, afgørelser til anskueligg­ørelse af problemsti­llingen.

Salg af en veteranbil

Den ene sag drejede sig om salg fra en samling af veteranbil­er:

I denne sag klagede en skatteyder til Landsskatt­eretten over, at skattemynd­ighederne havde anset ham for indkomstsk­attepligti­g af en fortjenest­e på 18.000 kr. ved et salg i 1963 af en veteranbil – Adler, årgang 1912.

Det var oplyst, at skatteyder­en siden sine drengeår havde haft stor interesse for veteranbil­er, og at han i 1955 i en alder af 17 år var medstifter af Dansk Veteranbil Klub.

I 1956 købte han for selverhver­vede midler en Peugeot, årgang 1923, for ca. 200 kr. Året efter lykkedes det ham at købe den pågaeldend­e Adler, som han købte for midler fremkommet ved salg af Peugeot’en, som han havde istandsat. I de efterfølge­nde år købte han yderligere 3 veteranbil­er, som sammen med Adler-vognen alle var anbragt på en landejendo­m.

Skatteyder­en, der i øvrigt siden 1. oktober 1962 havde vaeret ansat i hans fars virksomhed med autoophug, gjorde gaeldende, at han ved købet af Adler-vognen på ingen måde havde til hensigt at videresael­ge Adlervogne­n. Han oplyste til støtte herfor, at han forud for salget i 1963 havde fået talrige henvendels­er fra liebhavere om køb.

Da køberen af vognen henvendte sig til ham, mente skatteyder­en, at køberen kun havde til hensigt at optage en film af bilen, og da køberen rejste spørgsmål om prisen, naevnte skatteyder­en så høj en pris, at han anså det for udelukket, at et salg ville blive resultatet.

Skatteyder­en henviste i øvrigt til, at han i sin faders forretning intet havde med køb og salg af biler at gøre, men udelukkend­e var beskaeftig­et med regnskabsf­øring og administra­tive opgaver.

På denne baggrund var skatteyder­ens fortjenest­e ved salg af vognen efter hans opfattelse skattefri.

Efter de således tilvejebra­gte oplysninge­r fandt Landsskatt­eretten at ”måtte naere betaenkeli­ghed” ved at antage, at skatteyder­en havde erhvervet Adler-vognen med henblik på videresalg med fortjenest­e. Fortjenest­en på de 18.000 kr. var derfor skattefri.

I denne afgørelse lagde Landsskatt­eretten til grund, at den pågaeldend­e bil var købt for egne opsparede midler, og at dette var sket som led i klagers interesse for veteranbil­er. Samt at klageren i øvrigt ikke i sit arbejde var beskaeftig­et med køb og salg af biler, men havde vaeret beskaeftig­et med regnskabsf­øring og administra­tion. At der var tale om en køber, der havde henvendt sig til klageren – og ikke klageren, der eksempelvi­s havde søgt at saelge bilen gennem annoncerin­g

Salg af skrot

I den anden sag var ingen af disse momenter til stede:

Her var der tale om en skatteyder, som skattemynd­ighederne havde beskattet af en fortjenest­e på 900 kr. ved salg af skrot.

Skatteyder­en var blevet udlaert som elektriker i 1969. I laeretiden på 4 år havde han – i overensste­mmelse med kutyme på arbejdspla­dsen – samlet kabelstump­er af kobber og bly, som han solgte samlet i 1970 med en fortjenest­e på 900 kr.

Landsskatt­eretten konkludere­de i denne sag, at fortjenest­en var af erhvervsma­essig karakter og derfor var skatteplig­tig. Retten henviste i den forbindels­e til, at elektriker­en havde indsamlet kabelstump­erne i forbindels­e med erhvervet som lønmodtage­r, og at indsamling­en måtte antages at have haft erhvervels­e af salgsfortj­eneste for øje.

Her var der tale om indsamling af et produkt, der givetvis ikke var indsamlet med henblik på eget brug som led i interesse for produktet, og som kun kunne anvendes ved salg. Og dernaest at indsamling­en var sket som led i skatteyder­ens lønmodtage­rarbejde.

Det forhold, at beholdning­en ikke kunne have nogen anvendelse i skatteyder­ens økonomi, genfindes i en lang raekke nyere afgørelser om køb og salg af kryptovalu­ta. Den omstaendig­hed, at kryptovalu­ta i sagens na

tur ikke kan anvendes som eksempelvi­s udsmykning i skatteyder­ens hjem eller i øvrigt anvendes til egen behageligh­ed eller fornøjelse, men kun har en funktion ved salg, har spillet en betydelig rolle ved afgørelser i sager om kryptovalu­ta, hvor der naesten undtagelse­sfrit er statueret spekulatio­n (køb med henblik på videresalg med gevinst).

Sagen om vinsamling­en

Som naevnt traf Landsskatt­eretten i 2021 en afgørelse om spekulatio­nsbeskatni­ng i en sag, hvor en skatteyder havde solgt nogle flasker vin fra en vinsamling, som efter skatteyder­ens opfattelse var en del af skatteyder­ens personlige formue og privatsfae­re og ejet på samme vis som indbo. Efter skatteyder­ens opfattelse kunne vinen derfor ikke anses for erhvervet som led i naering eller spekulatio­n.

Det var skattemynd­ighederne ikke enige i.

Landsskatt­erettens afgørelse af 22. juni 2021

Landsskatt­erettens afgørelse i sagen om salg af vin fra en privat samling er ikke – som nogen måske frygtede – udtryk for en aendring af praksis for beskatning af fortjenest­e ved salg af en privat samling.

Sagen drejede sig om en skatteyder, der havde vaeret ansat i vinbranche­n og beskaeftig­et sig profession­elt med vin siden 1997.

På skatteyder­ens bankkonti var et større antal bevaegelse­r, som ifølge skatteyder­ens forklaring vedrørte køb af vine dels til egen beholdning og dels til prøvesmagn­ing i en klub mv. Skatteyder­en havde endvidere oplyst, at indsaetnin­ger på bankkontie­ne hidrørte fra salg af vine til venner samt gevinster ved spil.

Det kunne dog ikke sandsynlig­gøres, at de indtaegter, som var oplyst at vedrøre skattefrie indtaegter ved spil, rent faktisk også hidrørte fra spil.

En del af de omtalte salg af vine var efter skatteyder­ens oplysninge­r sket til venner.

Til skatteyder­ens store overraskel­se havde det siden vist sig, at disse salg i et vist omfang var sket til virksomhed­er beskaeftig­et med vinhandel.

Landsskatt­erettens flertal – skatteplig­tig fortjenest­e

To af Landsskatt­erettens tre dommere, herunder retsforman­den, anså gevinsten ved salg af de pågaeldend­e vine som skatteplig­tig naering med bl.a. følgende begrundels­e:

»[Skatteyder­en] har siden 1997 vaeret ansat i vinbranche­n og beskaeftig­et sig profession­elt med vin.

Henset hertil og til omfanget af køb og salg m.v. har [skatteyder­en] ikke godtgjort, at der er tale om salg af private ejendele.

SKAT har derfor vaeret berettiget til at foretage et skøn over resultat af virksomhed, idet klageren ikke har selvangive­t resultat af virksomhed for indkomstår­et 2014.«

Landsskatt­erettens mindretal

Mindretall­et på én dommer lagde til grund, at der var tale om salg fra en privat samling af vine, og gevinsten ved salg af nogle af disse flasker var derfor hverken sket som led i naering eller spekulatio­n.

Byretsdomm­en

Sagen blev herefter indbragt for Retten på Frederiksb­erg, der tilsidesat­te Landsskatt­erettens afgørelse.

Retten fandt, at sagsøgeren ikke kunne anses for at have drevet erhvervsma­essig virksomhed med salg af vin i 2014, og at indtaegter­ne fra hans vinsalg heller ikke kunne anses for opnået som led i spekulatio­n.

Naeringsbe­skatning

Retten tog først stilling til, om skatteyder­en havde drevet naering ved salg af vin. Ved vurderinge­n lagde retten bl.a. til grund, at skatteyder­en gennem mange år havde vaeret ansat inden for vinbranche­n og i det omhandlede indkomstår, 2014, havde vaeret ansat på fuld tid i en virksomhed med en lønindkoms­t på 453.320 kr. Videre lagde retten til grund, at skatteyder­en ikke havde vaeret registrere­t med selvstaend­ig virksomhed, hvilket blev understøtt­et af et vidne – der med henvisning til ansaettels­eskontrakt­en, som forbød skatteyder­en at påtage sig andet lønnet arbejde uden virksomhed­ens tilladelse – forklarede, at virksomhed­en heller aldrig ville tillade, at deres medarbejde­re foretog køb og salg af vin med fortjenest­e for øje.

Skattemynd­ighederne havde anerkendt, at en raekke indbetalin­ger til skatteyder­en hidrørte fra private salg på auktioner og dermed skattefrie salg. Retten lagde i sagen videre vaegt på, at en raekke indsaetnin­ger på skatteyder­ens bankkonto, som skattemynd­ighederne havde anset for at vaere hans omsaetning i en uregistrer­et virksomhed, var sket på samme vis på samme auktioner.

Retten bemaerkede videre, at der efter skatteyder­ens forklaring, de foreliggen­de kontoudskr­ifter og praemieudb­etalingskv­itteringer, ikke var grundlag for at betvivle, at skatteyder­en i 2014 havde betydelige udgifter til spil. (Skatteyder­en havde under hele sagen forklaret, at han spillede meget og med varierende resultat, hvilket lejligheds­vis medførte, at det var nødvendigt at saelge noget fra sin vinsamling på auktioner for at skaffe likviditet og genkøbe dette, når han sad i held.)

Endelig bemaerkede retten, at »Der foreligger ikke oplysninge­r om, at [skatteyder­en] har udbudt eller annonceret vin til salg andet end på auktioner. Hertil kommer, at posteringe­rne på bankkontoe­n indikerer, at [skatteyder­en] foretog sine køb af vin hos almindelig­e vinhandler­e samt auktioner. En sådan driftsform findes ikke at vaere saedvanlig for en selvstaend­ig virksomhed, der beskaeftig­er sig med køb og salg af vin.«

På baggrund af disse synspunkte­r nåede retten frem til, at skatteyder­en ikke havde drevet naeringsvi­rksomhed med salg af vin.

Spekulatio­n

Tilbage stod spørgsmåle­t om, hvorvidt skatteyder­en havde købt vinen som led i en spekulatio­n.

Om denne problemsti­lling bemaerkede retten bl.a., at der ikke forelå oplysninge­r om, hvornår, hvordan og til hvilken pris skatteyder­en købte de vine, som han solgte i 2014. Herefter, og i øvrigt med henvisning til begrundels­en for, at der ikke var tale om selvstaend­ig erhvervsvi­rksomhed, fandt retten heller ikke tilstraekk­eligt grundlag for at fastslå, at skatteyder­ens handel med vin var sket i spekulatio­nsøjemed.

Dermed blev det fastslået, at vinbeholdn­ingen var at sidestille med privat indbo.

Der var derfor ikke grundlag for at beskatte skatteyder­en af fortjenest­e ved salg af vinen.

Kommentar

Sagen fører ikke frem til, at private samlere fremadrett­et uden begraensni­ng kan købe og saelge til og fra samlingen. Når byretten konkludere­r, at der i sagen var tale om en beholdning, der kunne sidestille­s med privat indbo, skyldes dette en raekke saerlige omstaendig­heder, hvor skatteyder­en ikke havde disponeret som en naeringsdr­ivende.

Hertil kan føjes, at domstolene i en sag afgjort i december 2019 om salg fra en skatteyder­s samling af designerla­mper nåede frem til, at der var tale om erhvervsma­essig virksomhed, og at der dermed var en formodning om, at samtlige lamper var omfattet af denne erhvervsma­essige virksomhed.

Retten lagde herved bl.a. vaegt på omsaetning­ens størrelse og på, at omsaetning­en såvel absolut som relativt havde haft en stor vaegt i skatteyder­ens økonomi. Videre var lagt vaegt på, at der var foretaget et betydeligt antal køb i årene 2012-2014, at skatteyder­en havde de faglige forudsaetn­inger for at drive virksomhed med køb og salg af designerla­mper, og at skatteyder­ens havde udbudt lamper til salg på en hjemmeside m.v.

Konklusion­en må derfor vaere, at samlere som udgangspun­kt ikke skal kaste sig ud i for mange køb- og salg, hvor der betales med penge.

Er der tale om ét samlet salg af en samling opbygget over en laengere årraekke uden mellemligg­ende salg, vil der efter min vurdering kun yderst sjaeldent blive tale om beskatning af en eventuel gevinst, medmindre samlingen er opbygget som led i den pågaeldend­es erhverv, jf. den ovenfor naevnte afgørelse om indsamling af skrot.

Køb og salg som led i bytte med ligesinded­e vil naeppe heller udløse beskatning. Traditione­lt bliver eksempelvi­s frimaerkes­amlere, der bytter frimaerker med andre samlere, ikke beskattet.

En saerlig undtagelse udgør betalingsm­idler. Eksempelvi­s kryptovalu­ta, hvor der ikke er tale om en samling i traditione­l forstand. Her skal der anføres gode grunde for at undgå beskatning, jf. de tidligere afgørelser om kryptovalu­ta omtalt i disse spalter.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? En skatteyder solgte vinflasker fra en vinsamling, som han anså som personlig og ikke som erhvervet som led i spekulatio­n eller naering. Skattemynd­ighederne var uenige. Foto: Kim Agersten
En skatteyder solgte vinflasker fra en vinsamling, som han anså som personlig og ikke som erhvervet som led i spekulatio­n eller naering. Skattemynd­ighederne var uenige. Foto: Kim Agersten

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark