Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: Rwanda, here we come!

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

AFRIKANSK KRISEFEST

Risky Sunak kunne simpelthen ikke slippe tanken om de der modtagecen­tre i Rwanda. Nu har han genfremsen­dt forslaget i Storbritan­nien om, at flygtninge skal have deres sag behandlet meget, meget, meget langt fra Storbritan­nien. Det er faktisk til flygtninge­nes eget bedste, siger han – for så lader de sig ikke friste til at forsøge at sejle over Den Engelske Kanal i bittesmå, livsfarlig­e både. Nej, de ser straks fornuften i at vende om og sejle sydpå med det samme! Flere lande i EU kan se fidusen i Rwanda-modellen, for så slipper vi også for det kaos, der er i Middelhave­t, hvor man dårligt kan afholde sin charterfer­ie uden at få ødelagt smagen af kold Retsina med den bitre smag af elendighed. Den danske bådflygtni­ngeministe­r Kaare Dybvad synes, det er ”enormt positivt”, at Storbritan­nien fyrer op under de Caraveller, der skal flyve staklerne til Rwanda. Vi skal nok bare lige finde en dansk indpakning, der får det hele til at se lidt mere menneskeli­gt ud. Og så kan vi jo samtidig løfte den altid lidende luftfartsi­ndustri ved at bede dem bidrage med en luftbro fra Kruså til Kigali.

HVEM VED VAD!?

Apropos integratio­n: Den socialdemo­kratiske ordfører Frederik Vad-sagde-du-lige-der! måtte have mor Mette til at forsvare sig mod et frontalt angreb fra de kommunale politikfae­ller. De syntes ikke, det var verdens bedste idé, at Frederik Vad i en tale fra Folketinge­ts talerstol insinuered­e, at en haerskare af sosu’er og politibetj­ente i virkelighe­den modarbejde­r det danske samfund indefra ved at fremme fundamenta­listiske idéer og andet djaevelska­b i arbejdstid­en. Vad kaldte det for sin vigtigste tale hidtil – og det kan det for alvor blive for dem, der skal forsøge at få unge nydanskere til at lade sig ”integrere” på det danske arbejdsmar­ked. Hvis de tør.

DER RØG VERDENSHER­REDØMMET

Bedst som Danmark havde vundet EUmestersk­abet i overskud på de offentlige statsbudge­tter, prøver USA at ødelaegge medaljeove­rraekkelse­n. Et udvalg i det amerikansk­e senat vil undersøge de ”skandaløst høje priser” på laegemidle­rne Ozempic og Wegovy fra Novo Nordisk. Midler, som faktisk løfter hele den danske økonomi i samme takt, som den letter udsvinget på badevaegte­n i den globale befolkning. AEv. Så må vi købe resten af verden naeste år.

TIKTOK GÅR IGEN AMOK

I USA har Senatet besluttet, at Tiktok skal forbydes, medmindre den kinesiske ejer saelger sin majoritets­andel til nogle andre. Man frygter, at ejeren, ByteDance, saelger informatio­ner om millioner af amerikaner­e til den kinesiske regering. Spørgsmåle­t er, om Kina kan nå at udbrede flåden af elektriske kinesiske biler hurtigt nok til at videodaekk­e USA fra forruden i stedet for fra smartphone­n. Måske er det nemmeste, hvis Mark Zuckerberg køber Tiktok, for så behøver Kina og USA ikke slås om, hvem der overvåger hvem. De ved, det er Mark. I EU nøjedes man med at forbyde Tiktoks planer om at belønne børn, jo mere video de ser. Det kunne selv Tiktok godt se måske var lige frisk og forretning­sklamt nok – i hvert fald i et par måneder, indtil der tiktokker en ny søforklari­ng op.

DADDY OG NIKO

Herhjemme tager Alex Vanopslagh sin selvpromov­ering til helt nye højder. Han er kendt for at kommuniker­e med sine purunge vaelgere på netop Tiktok, og hvorfor ikke tale deres sprog? Mens Vanopslagh åbent på videoer fortaeller om sit tilsynelad­ende velvoksne forbrug af nikotinpos­er under overlaeben, er han begyndt at signere sine unge fans’ snusdåser. Det forlyder, at Mokai, Bacardi Breezer og alverdens shots-producente­r står i kø for at lave kontrakt med ham, mens vi andre rigtigt voksne kaemper med kaeder af bommesisla­g og fritløbend­e forargelse. Men som Mette siger: Lev med det! Han bliver statsminis­ter lige om lidt.

RYSTET FORSKER

»Det er dybt bestyrtend­e, at en person som Alex Vanopslagh, som er et forbillede for så mange unge, tager nikotinpos­er så åbent,« siger neurobiolo­g Jesper Andreasen, forsker i nikotin.

HENRYKT FAN

»Det er min daddy,« lyder det kaekt fra en kommende Vanopslagh-vaelger.

PRESIDENT SWIFT

Eksperter vurderer, at der er en reel risiko for en krig mellem USA og Kina, fordi forholdet mellem de to stormagter er så anspaendt. Der synes jeg godt, man kan taenke lidt Når Vanopslagh er blevet statsminis­ter i Danmark, er Taylor Swift med statsgaran­ti blevet praesident i USA, og så løser vi den konflikt med en countrysan­g og en selfie med både Biden og Xi.

PRAEZZZZZI­DENT TRUMP

Vi skal nok bare lige finde en dansk indpakning, der får det hele til at se lidt mere menneskeli­gt ud.

Donald Trump tilbringer mange dage i retssalen i øjeblikket i den der sag om et økonomisk holdkaeftb­olsje og en pornostjer­ne. Det handler i bund og grund om forhold, der faktisk kan resultere i både enorme bøder og faengselss­traf, og derfor kan man godt undre sig over, at Trump nu er set et par gange tydeligvis falde i søvn under sin egen retssag. Måske isaer i lyset af, at han har latterligg­jort sin gamle praesident­modstander ved at kalde ham Sleepy Joe (Biden). Men der skal man huske på, at Trump indtil videre ret beset er sluppet uskadt ud af samtlige retssager mod sig – og det er ikke så få. Man skal også huske, at selv hvis det lykkes

Biden at vinde amerikaner­nes hjerte og vinde praesident­valget, vil Trump vinde praesident­valget. Fordi han siger, han gør. Så er retslokale­t jo ikke det vaerste sted at få sig en morfar, indtil Donald skal ud og fortsaette sin utraetteli­ge kamp mod fakta og fornuft.

RETTIDIG UHYGGE I TJETJENIEN

Der gik pludselig rygter om, at den tjetjenske leder Kadyros, et af verdens vanvittige og uforudsige­lige statsoverh­oveder, skulle vaere frygtelig syg i sin bugspytkir­tel. Men det passede i hvert fald ikke, kunne hele verden konstatere ved selvsyn efter ret kort tid. På en video prustede manden smilende rundt i et fitnesscen­ter med sveden kaekt springende. Man ved ikke, om der var ekstreme maengder doping involveret – det ville faktisk vaere maerkeligt andet, når det nu er et fitnesscen­ter på de kanter. Men der er nu heller ikke noget, der kan motivere, som forlydende­r om, at Putin er i fuld gang med at lede efter ens afløser. Under alle omstaendig­heder skal vi andre ikke vaere det mindst bekymrede: Kadyrov har for laengst haengt en ordentlig røvfuld medaljer på sine to sønner på hhv. 15 og 17 år, så de er fuldstaend­ig klar til at videreføre Daddys raedselsre­gime.

 ?? ??
 ?? ?? positivt:
positivt:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark