Jyllands-Posten

SAMMENBRAG­T

-

Det er en utopi at tro, at man kan lave en ny kernefamil­ie ud af en sammenbrag­t familie.

Det er ikke så forfaerdel­ig laenge siden, at ordet skilsmisse var mere eller mindre fravaerend­e i dansk litteratur. Ikke, fordi forfattern­e vendte ryggen til de forliste aegteskabe­r. Udfordring­en var en anden. Nemlig, at skilsmisse­n som faenomen stort set ikke eksistered­e.

Engang var det at gå fra hinanden nogenlunde lige så usaedvanli­gt som en dansk sommer uden regn. Folk blev sammen i kaerlighed­sløse aegteskabe­r, der skrantede langt ud over det udholdelig­e. De affandt sig med vold, druk og utroskab. Plus det løse.

Men i slutningen af 1960’ere kom der hul på bylden.

På få årtier voksede antallet af skilsmisse­r herhjemme til svimlende højder, og i dag ender naesten hvert andet aegteskab med at falde fra hinanden. Udviklinge­n bliver af de fleste betragtet som et frisaetten­de fremskridt. I dag behøver ingen at haenge på en aegtefaell­e, de har mistet lysten til på alle planer, og det er selvfølgel­ig et gode.

Men der er ingen gratis frokoster i tilvaerels­en, og den helt store slagside ved en skilsmisse er børnene, der ikke selv har bedt om, at deres foraeldre går fra hinanden. Og som ikke kan undgå at få rusket op både i de ydre og indre landskaber, uanset hvor godt de voksne klarer bruddet.

Heldigvis er der i dag masser af steder at gå hen, hvis man vil blive klogere på, hvad en skilsmisse traekker med sig af udfordring­er. Boghandler­ne bugner af både fagbøger og skønlitter­aere vaerker, der kigger naermere på skilsmisse­ns urolige kølvand og giver laeserne muligheden for at spejle sig i andre, der står i samme livssituat­ion

Men skilsmisse er ikke kun to voksne, der går fra hinanden og nogle børn, som får en ny ramme om deres barndom. Det er også fraskilte voksne, der forelsker sig i andre fraskilte voksne og beslutter sig for at flytte sammen og skabe en ny familie. Og dem er der ikke blevet skrevet om, de sammenbrag­te familier.

I hvert fald ikke saerlig meget.

Som Dy Plambeck siger i dagens interview i JP Bøger:

»Der findes masser af film og bøger om kernefamil­ier og skilsmisse­r, men naermest ingen om, hvad der kommer bagefter. Der er noget ved det her emne. Folk vil helst ikke tale om det. Og det er jo virkelig aergerligt, når vi er så mange, der står midt i det.«

Den bogaktuell­e forfatter har selv oplevet et brud, da hun og hendes første datters far gik fra hinanden, ligesom hun har oplevet at finde kaerlighed­en igen med en ny mand.

Det sidste er hun lykkelig over, men hun kaemper alligevel med at finde fodfaeste i sin nye familie. Det gør hendes børn også, og det gør hendes kaereste og hans børn også. Det gør de fleste, er Dy Plambecks påstand.

Derfor har hun også et ønske om, at vi begynder at tale sammen om, hvordan det er at vaere en sammenbrag­t familie. På den måde kan vi dele erfaringer, så vi får de bedste forudsaetn­inger for at lykkes som sammenbrag­t familie:

»Det er en utopi at tro, at man kan lave en ny kernefamil­ie ud af en sammenbrag­t familie. Det kommer ikke til at ske. Og jeg tror, at jo hurtigere man kan laegge den illusion fra sig, jo bedre kommer det til at gå.«

God laeselyst.

 ?? ?? MARCUS AGGERSBJER­G, Redaktør
MARCUS AGGERSBJER­G, Redaktør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark