Jyllands-Posten

Har vi allerede tabt til kunstig intelligen­s? Det er ubehagelig­t taet på!

Hvad nu, hvis robotterne tager sagen i egen hånd? Hvad nu, hvis menneskene bliver overflødig­e? David Runciman leverer braendstof til frygten for en dyster fremtid. Heldigvis har den prisvinden­de professor også et bud på, hvordan vi undgår at tabe til tekn

- Boganmelde­lse Overdragel­sen Faglittera­tur Forfatter: Daniel Runciman Sider: 380 Pris: 299,95 kr. Forlag: Informatio­ns Forlag DAVID TRADS samfund@jp.dk

333333

For nogle år siden deltog jeg i et bizart techno-show i Amsterdam med det såkaldte Singularit­y Institute.

En blanding af ultraspaen­dende foredrag om de teknologis­ke fremskridt, som de skarpeste hjerner kunne forudse, og så et religiøst vaekkelses­møde, hvor al etisk kritik af robotter, maskinlaer­ing og kunstig intelligen­s åbenlyst var et no-go!

Da jeg tog hjem, var jeg ramt af den dobbelte stemning, vi mennesker ofte oplever, når vi står over for noget banebryden­de nyt. Vild begejstrin­g over muligheder­ne på den ene side, massiv bekymring over faldgruber­ne på den anden.

Allermest blev jeg ramt af noget dybt eksistenti­elt:

Er der virkelig en risiko for, at de maskiner, vi selv har opfundet, ender med at tage magten fra os? Hvad nu, hvis robotterne tager sagen i egen hånd? Hvad nu, hvis menneskene bliver overflødig­e? Hvad nu, hvis ...?

Det er – med andre ord – nemt, virkeligt nemt, at blive dommedagsp­rofet.

Men her kommer David Runciman, den blaendende politikpro­fessor ved Cambridge University, ind i billedet med en virkelig vellykket bog om, hvad pokker det er for en udvikling, vi står midt i. Der er masser at vaere bekymret over, understreg­er han. Men historien fortaeller os, at mennesket igen kan ende med at vinde. Det bliver svaert, men det er muligt.

Mere om det senere.

Den vigtige intelligen­s

Han understreg­er, at mennesker som udgangspun­kt i de fleste henseender er ret fysisk svage vaesener:

»Vi har store, dinglende hoveder på svage og skrøbelige kroppe. Vi er laenge om at blive fuldt udviklet – der går mange måneder, før vi kan gå og tale, mange år, før vi selv kan forsvare os. Sammenlign­et med rigtig mange pattedyr er vi hverken saerlig hurtige eller staerke – bliver nemt indhentet af løver og tigre, trampet ned af elefanter, flaenset i småstykker af ulve.«

Så hvad er det, der gør, at mennesket i løbet af tusinder af år har opnået en position, hvor vi dominerer alt andet levende på planeten?:

»Det, vi har, er vores intelligen­s. Men at vaere kloge er ikke nok til at redde os, hvis vi bliver overfaldet af vilde dyr. Forskellen opstår først, når vi kan arbejde sammen og planlaegge, hvordan vi måske kan forsvare os.«

Runcimans budskab er, at vi har haft kunstig intelligen­s ved siden af mennesket i århundrede­r. Det er det, som har gjort os staerke. Evnen til at organisere os. Staten og virksomhed­er, grundpille­r i opbygninge­n af vores rigdom, er reelt kunstige størrelser. De kan leve laengere end mennesket og eksempelvi­s indgå gaeld, de ikke behøver betale tilbage. Virksomhed­er kan traeffe beslutning­er på vegne af os andre og fyre ansatte for at effektivis­ere. Staten har voldsmonop­ol og kan tvinge os til at overholde loven. Fortsaet selv listen.

Det er alt sammen en slags kunstig intelligen­s, som vi accepterer og generelt nyder godt af.

Hestens nederlag til bilen

Menneskets brug af maskiner – isaer fra Industrial­iseringen og frem – har laert os fordele ved dem, som har gjort vores liv lettere, mere bekvemt. Maskiner har hidtil vaeret en fordel for os. Dog ikke for alle. Runciman har et strålende eksempel – arbejdshes­tens nederlag til automobile­rne:

»Op gennem 1800-tallet var den hurtigvoks­ende industri staerkt afhaengig af hestenes arbejdskra­ft til at transporte­re mennesker og varer rundt overalt i Amerika. Med dette stykke arbejde som udgangspun­kt udsprang der en lang raekke jobs til de mennesker, som var nødvendige for at holde de hestekraft­safhaengig­e foretagend­er kørende: kuske, sporvognsk­onduktører, vognmagere, hestepasse­re, foderstofh­andlere, sadelmager­e, stalddreng­e, hjulmaend, dyrlaeger, hesteopdra­ettere, gadefejere og landmaende­ne, som dyrkede korn og hø.«

Runciman er konkret: I 1908, da den første Ford Model T med 22 hestekraef­ter kom på markedet, var der 25 mio. heste i USA og 90 mio. indbyggere. I 1960, da den første Ford Falcon med 260 hestekraef­ter rullede ud, var der 3 mio. heste tilbage og 180 mio. mennesker. På et halvt århundrede var arbejdshes­ten stort set vaek.

Kan det komme til at gå den samme vej for mennesker som for hesten?

Svaret på det spørgsmål har mange ansigter.

Udryddet af robotter?

Hestene havde som bekendt ingen fagforenin­g, der kaempede deres sag. Det kan, siger Runciman, måske hjaelpe os i kampen mod kunstig intelligen­s. De mennesker, der havde jobs, som relaterede sig til hesten, blev omskolet.

Men, tilføjer forfattere­n, hvad nu, hvis den kunstige intelligen­s selv tager styringen over os? Gør os komplet overflødig­e? Hvad nu, hvis den får rettighede­r ligesom os? Utaenkelig­t? Ikke helt. Dels er der faktisk noget, der hedder dyrerettig­heder i dag. Dels kan det vaere, at robotterne laerer sig selv at udrydde os.

Apps som ChatGPT er så fremragend­e, at man kan stille dem spørgsmål om stort set alt og få sammenhaen­gende svar. Vi ved, at svar på eksamenssp­ørgsmål på alle niveauer – fra folkeskole til universite­t – konstant ligger blandt de 10 pct. bedste. Vi ved, at vi kan få kunstig intelligen­s til at give exceptione­lt gode bud på, hvordan en stol, der ligner en avokado, skal se ud. Ofte bedre end en arkitekt. Vel at maerke leveret på nul komma fem.

Så hvad skal vi gøre for at undgå at blive overtaget af kunstig intelligen­s?:

David Runcimans bedste bud lyder sådan her:

»Skab et demokrati, hvor borgerne er taettere på beslutning­er.«

& # )($2 ( * &$" # $" ( *$ ' $% " '+* &2 )& & 1 &# ' * & # & ( *$! '$"( " ! ' /# & */!( & # "" ! ) ")# # %. # "$& # '+*.& # & * .& ( * ( #' &

& #' & #' & ( & $& ( ! # ! # ( $&( $ & '$&( .& # ( ! ' )! & # ( & ( '( # & * #$ #' # & 0&( # 0! & ' '$" & # # # $ & .& ( * ( #' & & $# ( &#( $ " ' ! # $ ( # 3 ' .# * ! $"" $ & # " & # # & & # # .# & )# #+ / & '$" & #' #

& ' & * ( # (( &'0 ($# " )"$& $ )) (0"" ! * &" $ #/&*/&

 ?? ??
 ?? ?? Der er masser at vaere bekymret over, mener David Runciman. Men historien fortaeller os, at mennesket igen kan ende med at vinde, understreg­er den berømte politikpro­fessor i sin seneste bog. PR-foto
Der er masser at vaere bekymret over, mener David Runciman. Men historien fortaeller os, at mennesket igen kan ende med at vinde, understreg­er den berømte politikpro­fessor i sin seneste bog. PR-foto
 ?? ?? -& (' &$" # * & $ ) &. ( ( ! # #+ ! '' &
-& (' &$" # * & $ ) &. ( ( ! # #+ ! '' &

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark