Jyllands-Posten

Kasper Støvring løfter endnu en bekymret pegefinger over et land i kulturelt forfald

Vi har mistet forbindels­en til fortiden, til kulturarve­n og til kristendom­men. Alt det, der har bygget vores samfund op, og som stadig udgør de baerende søjler for vores liv og opfattelse. Vi ved det bare ikke laengere.

- Boganmelde­lse HENRIK HØJGAARD SEJERKILDE Kronik- og debatredak­tør henrik.h.sejerkilde@jp.dk

DET MODERNE ER FORTID. KUNST OG KULTUR I EN KRISETID.

Faglittera­tur

Forfatter: Thomas Kluge og Kasper Støvring Sider: 160

Pris: 230 kr.

Forlag: Forlaget Eksistense­n 333333

Der er så meget at vaere bekymret over. Der er det helt naere, og så er der verdensfre­den. Men forfattere­n og samfundsde­battøren Kasper Støvring tager i sin nye bog ”Det moderne er fortid” fat i et helt tredje gear.

Med udgangspun­kt i billedkuns­tneren Thomas Kluges motiver og samtaler med ham løfter Støvring den bekymrede pegefinger over et samfund, der måske nok på mange måder har knaekket koden, men hvor det efter hans opfattelse naermere er koden, der er knaekket.

Vi har mistet forbindels­en til fortiden, til kulturarve­n, til kristendom­men. Alt det, der har bygget vores samfund op, og som i princippet fortsat udgør de baerende piller for vores liv og opfattelse. Vi ved det bare ikke laengere.

Ja, mange fornaegter det faktisk. Kulturen, det billige skidt. Kristendom­men siger ikke mig noget. Hvorfor skal vi vide noget om det? Vi kan da bare google det, hvis det er. Fortsaet selv den fornaegten­de remse.

Men Støvring og Kluges pointe er, at vi går glip af meget ved at opføre os på den måde. Skønheden i kunsten, for eksempel. Og den forbindels­eslinje, der er mellem kunstens sprog til vores liv.

At genfinde faellesska­bet

Den autodidakt­e maler Thomas Kluge var i mange år en forkaetret skikkelse på det danske kunstparna­s. Ikke kun, fordi han havde naermet sig kunsten ad andre veje end den slagne og politisk korrekte kunstakade­miske vej, men også, fordi han formastede sig til at male anderledes end dem på bjerget. Han malede motiver, man kunne se hvad forestille­de.

I en tid, hvor det naturalist­iske maleri langt hen ad vejen var havnet som guldindram­mede sofastykke­r med hjorte, skovsøer, graessende køer eller bindingsva­erksidyl, tillod Thomas Kluge sig at male naermest fotografis­k.

Det kneb med at se skønheden i den metode, netop fordi kunsten laenge havde bevaeget sig i en helt anden retning og forsagede traditione­rne. Som i det omliggende samfund, hvor autoritete­r og tro var blevet haeldt ud med badevandet og erstattet af – ja, af hvad? I bedste fald en søgen uden et

fundament at stå på, fordi man havde forkastet det ved samme lejlighed.

Dermed knaekkede tråden tilbage, og den rodløshed, det skabte, bragte ikke en ny ro i samfundet, men en evig jagt på ”noget andet”. En evig jagt, en evig summen i hoved og sjael, fordi vi ikke ville bruge det kendte til noget laengere.

At laese Kasper Støvrings bekymring for den kulturelle krise, vi befinder os i, er i lange straek som at laese forfattere­n Martin A. Hansen, der også i årene efter Anden Verdenskri­g bekymrede sig for den gudløse verden, der blev bygget op, efter at store dele af verden var lagt i ruiner. Hvorfor tro på nogen eller noget, når svigtet havde vaeret så massivt? Og var det overhovede­t besvaeret vaerd at genopbygge en verden i atombomben­s skygge?

Parallelle­n er på mange måder lige for, med mange menneskers stigende angst for krigen i Ukraine, stigende oprustning og konflikter i Mellemøste­n, der kan smide sine fangarme ud som terror her, hvor vi bor.

Støvrings pointe er, at man må tro på sin forankring. Genopdage det, der har skabt os som Danmark og danskere. Genfinde et faellesska­b i en verden, der ellers i generation har vaeret

praeget af navlepille­nde egoisme i troen på, at man selv var verdens centrum – og verden i øvrigt var til for én i al sin globaliser­ede åbenhed.

Nu ved vi, at det er anderledes. Og Støvrings appel til blandt andet at genopdage kristendom­men som holdepunkt, både som individ og som faellesska­b, er entydigt – og bakket op af Kluges motiv-verden, hvor blandt andet bogens omslagsbil­lede af Højerup Kirke, der står alleryders­t på kanten af Stevns Klint, er et meget tydeligt billede på den nedstyrtni­ngsfare, vi befinder os i. Men som også ifølge Kluge og Støvring rummer svaret på vejen til at undgå den.

Forsvar for den sunde fornuft

Thomas Kluge er efterhånde­n blevet den anerkendte kunstner, hans talent fortjener, og bogen rummer talrige eksempler på hans billeder, lige fra det monumental­e portraet af dronning Margrethe til de meget symbollade­de opstilling­er, som Støvring bruger flittigt som motor for sine budskaber.

Det gennemgåen­de budskab er, at vi i en tid, hvor dannelsen forvitrer, og det bestående er under angreb fra historielø­sheden og modernisti­sk grimhed, ja, her er vi nødt til at finde tilbage til den klassiske skønhed, den genkendeli­ge aestetik, der taler direkte til os uden at skulle køres igennem en fortolker-kødhakker, der spytter politisk korrekte budskaber ud i tidens toneklang. Og dissonans.

Thomas Kluges billedverd­en raekker netop tilbage til forgaenger­ne og hviler på det bestående. Det er ikke fremmed eller maerkeligt for at vaere maerkeligt. Det giver ro og den forbindels­e, som Kasper Støvring slår til lyd for. At vi skal saette stikket til fortiden i igen, fordi det samtidig giver strøm til håbet

om fremtiden, at man ikke bare lever her og nu, men har både en fortid og en fremtid.

Kasper Støvring er en vaesentlig nationalko­nservativ stemme af den slags, der kaemper mod identitets­politikken­s hovedløse fornaegtel­se af fortiden – ja, ikke bare en fornaegtel­se, men ønsket om naermest at omskrive dele af fortiden, så den passer med nutiden.

Det er en kamp, der langt hen ad vejen giver god mening som forsvarer af den sunde fornuft imod tidens modeluner inden for politisk korrekt taenkning. Det er dér, nationalko­nservatism­en er bedst. Dér, hvor der ikke er alt for meget småfortrae­delig haengemule over tidens ugunst.

Husk at få bagagen med

Bogen er et interessan­t partsindla­eg i den bekymring, hvor dens aerinde er at formå laeseren til at taenke sig om og ikke hoppe på den første, den bedste strømning, men huske at få bagagen med. Også den, der måske har gemt sig lidt langt inde i bunden af skabet. Det lyder måske støvet, det lyder måske tungt. Men bogen rummer spørgsmål, det er vaerd at finde sine egne svar på.

Men det er samtidig også den vaesentlig­ste anke mod bogen – ud over at man kan vaere lidt i tvivl om, hvorvidt den er samfundskr­itik eller mere en kroning af Thomas Kluges omfangsrig­e vaerk, der passer så smukt i den nationalko­nservative biedermeie­r-bekymring. For kommer Støvrings bekymringe­r på samfundets vegne til at virke som netop en røst fra dengang, Martin A. Hansen var gud og malerier forestille­de noget, man kunne genkende?

Og som det vil vaere alt for let at vifte vaek for dem, der mener, at woke er gud, og fremtiden er rummelig uden bagkant.

 ?? ??
 ?? FOTO: JOACHIM ADRIAN ?? I sin nye debatbog taler forfatter Kasper Støvrig med Thomas Kluge og bruger den kendte billedkuns­tners malerier til at kigge på et Danmark, hvor historielø­sheden hersker.
FOTO: JOACHIM ADRIAN I sin nye debatbog taler forfatter Kasper Støvrig med Thomas Kluge og bruger den kendte billedkuns­tners malerier til at kigge på et Danmark, hvor historielø­sheden hersker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark