Jyllands-Posten

Taenk hvis en tur i toppen af Lighthouse bliver 100 mio. kr. vaerd

Mens Aarhus Airport stadig mangler en ekstern investor, blev der i denne uge skruet op for charmen til lands, til vands og i luften.

-

Der var live-jazz i gaden, ballonport­e og streetfood. Routes Europe, den internatio­nale luftfartsk­onference, der i denne uge har vaeret afviklet i Aarhus, blev tirsdag markeret med en festaften. De deltagere, der ikke trodsede vejret, ankom i busser og fra saederne bag de duggede ruder blev der ivrigt taget billeder af en regnvåd version af Aarhus.

Nogle af deltagerne ved konference­n har fået lidt ekstra på opleveren. Aarhus Airport benyttede Routes Europe som lejlighed til at forkaele udvalgte luftfartss­elskaber med flyvetur over Aarhus, sejlads til Ebeltoft, en tur i toppen af Lighthouse og besøg i Den Gamle By. Alt sammen noget, der på sigt skal understøtt­e arbejdet med at skaffe den eller de internatio­nale investorer, der er nødvendig, hvis lufthavnen skal leve op til egne, politikern­es og borgenes forventnin­ger om at finde ekstern kapital til den fortsatte drift og udvikling. Aarhus Airport har meget, er endda nyrenovere­t, men mangler i den grad penge.

Den aarhusians­ke erhvervsma­nd Jens Stausholm smed i 2019 30 mio. kr. i lufthavnen. Gode penge, men det største bidrag var energien, troen på fremtiden og kravet om fremdrift. Derfor ser Aarhus Airport i dag helt anderledes ud, end hvad mange går og forestille­r sig. Usikkerhed­en og svaere økonomiske situation er dog uforandret.

Lars Dige ihaerdigt for at aendre, og der spejdes mod udlandet efter en eller flere investorer, der vil laegge i omegnen af 100 mio. kr. i lufthavnen. Det var en betingelse, da politikern­e i de tre ejerkommun­er Aarhus, Syddjurs og Norddjurs i 2022 tilførte yderligere 200 mio. kr. Man må tage hatten af for Lars Dige, der fortsat kaemper bravt, selv om hans egne deadlines for at finde ekstern kapital er overskrede­t flere gange.

Angiveligt er tre potentiell­e

Den kaemper formand

investorer rejst hjem fra Aarhus med noget at tygge på: vil Aarhus Airport vaere en god idé for dem?

Uden den eksterne finansieri­ng, står lufthavnen i en saerdeles vanskelig position. Det vil kraeve endog gode forklaring­er, hvis politikere, ramt af skepsis, skal lade sig overtale til fortsat at holder hånden under lufthavnen med skatteyder­nes penge.

I foråret 2022 var Venstres byrådsgrup­pe angiveligt betaenkeli­g ved at åbne kommunekas­sen, men det aendrede et besøg i lufthavnen på. Der skal nok mere til i dag. Dengang foreslog SF, Enhedslist­en og De Radikale, at Aarhus skulle sende sit bidrag i form af 180 mio. kr. til bedre velfaerd frem for til Tirstrup. Sådan kan man naturligvi­s ikke gøre regnestykk­et op, men behovet for at prioritere midlerne anderledes er ikke blevet mindre, hvis det kommer så vidt, at lufthavnen­s overlevels­e alene bliver et spørgsmål om at åbne kommunekas­sen tilstraekk­eligt. Bl.a. stigende udgifter på socialområ­det og løsningern­e i de kommende klima- og mobilitets­planer, kraever alle de penge, politikern­e kan skaffe.

Derfor ser Aarhus Airport i dag helt anderledes ud, end hvad mange går og forestille­r sig.

Så på alle måder må man håbe, at Lars Diges bestraebel­ser baerer frugt. Ikke så meget fordi, et tab af lufthavnen vil vaere et tab for Østjylland. Mere fordi, at de offentlige og private midler, der er brugt hidtil, i givet fald vil vaere spildt. Det har få, og slet ikke ejerkommun­erne råd til.

 ?? ?? MORTEN NYSTRUP Redaktør, JP Aarhus morten.nystrup@jp.dk
MORTEN NYSTRUP Redaktør, JP Aarhus morten.nystrup@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark