Jyllands-Posten

Aarhus får nyt liv i midtbyen. Gammel bank skal emme af liv

Til sommer åbner en stor foodhall i den gamle bankbygnin­g ved Bispetorv. Bag projektet står den aarhusians­ke ivaerksaet­ter Peter Hildebrand­t.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

Til sommer får Aarhus et nyt madmekka ved navn Banken. Det sker i den røde bankbygnin­g ved Bispetorv og det hvide hjørnehus ved Skt. Clemens Bro, Wormhus. De to gamle huse er slået sammen indvendigt og er nu lejet ud til den aarhusians­ke ivaerksaet­ter Peter Hildebrand­t, der er i fuld gang med at forvandle de 2.600 kvadratmet­er til en foodhall med 10 køkkener og 400 siddeplads­er.

»Det er en magisk bygning med en unik beliggenhe­d. Man laver ikke ret mange af den slags store byrum mere. Det bliver spaendende at give den et nyt liv,« siger Peter Hildebrand­t.

Han har også stået for udviklinge­n og udlejninge­n af

Markedshal­len i Nicolinehu­s på Aarhus Ø.

»Konceptet er stort set det samme, men der er stor forskel på bygningern­e og lokationer­ne. Målgruppen er meget større i midtbyen,« siger Peter Hildebrand­t.

Det er bevidst, at han ikke bruger ordet streetfood i forbindels­e med Bankens navn.

»Banken er en foodhall. Ordet streetfood passer ikke til os, for vi har ikke nogen streetagti­ge elementer. Vi bygger profession­elle køkkener, og de fleste aktører får 25 kvadratmet­er hver. Streetfood­navnet er der andre, der har i Aarhus, og de gør det rigtigt godt,« siger Peter Hildebrand­t.

Ejet af Bestseller

Bygningen er ejet af et investerin­gsselskab, der tilhører Anders Holch Povlsen, indehaver af Bestseller-koncernen. Han købte den i 2015 af Danske Bank, der flyttede ud fem år senere. Bygningens interiør blev fjernet for at gøre klar til, at alle etager kunne få en ny funktion. Planerne lød på butikker, hotel og udsigtsres­taurant, men de blev skrinlagt, og en overgang var bygningens stueetage lejet ud til Søstrene Grene. Den er nu overtaget af Peter Hildebrand­t, der har fået byggetilla­delse af Aarhus Kommune.

Der er stadig enkelte spor af bygningens tidligere liv som bank, blandt andet et par store bankbokse i kaelderen, men marmoret på søjle og vaegge er vaek, det samme gaelder de høje traepanele­r.

»Alle overflader blev pillet af bortset fra loftet, fordi udlejer troede, at de skulle til at bygge noget helt andet end en foodhall. Hvis det oprindelig­e interiør stadig var her, havde det vaeret fint, men nu bygger vi nyt op og giver bygningen et andet udtryk indenfor,« fortaeller Peter Hildebrand­t.

Han råder også over kaelderen, der vil blive brugt til kundetoile­tter, personalef­aciliteter og opbevaring. 1. sal er udlejet som kontorer. Bygningen er kategorise­ret som bevaringsv­aerdig.

»Vi får ikke lov til at aendre ret meget uden på bygningen, og det er fint, for vi skal passe på de gamle huse. Facaden er lidt lukket ud mod Bispetorv, og det vil vi søge at kompensere for ved at saette lidt lys i nogle af skiltene, det er vi ved at søge om nu. Ud mod Strøget er der større muligheder,« forklarer Peter Hildebrand­t.

Håndplukke­de aktører

Banken har allerede lavet aftaler med flere aktører inden for gastronomi, men kontrakter­ne er først ved at blive underskrev­et, og Peter Hildebrand­t vil derfor gerne vente med at offentligg­øre navnene. Der er stadig ledige lejemål at få.

»Vi håndplukke­r aktørerne, som vi gjorde det med Markedshal­len. Det skal vaere erfarne folk, man kan ikke starte med at øve sig hos os, og så skal man kunne arbejde med en vis hastighed,« understreg­er Peter Hildebrand­t.

Udvalget af mad og drikke skal vaere varieret som i Markedshal­len, så Banken henvender sig til alle, også de yngre.

»Banken skal ikke vaere et diskotek, men vi kan da godt vaere noget for dem, der skal videre i byen efter maden, hvor Markedshal­len mere er for dem, der går hjem bagefter,« siger Peter Hildebrand­t.

Han håber at få lov til at lave udeserveri­ng både på Skt. Clemens Torv og Bispetorv.

»Jeg er kommet meget på Bispetorv gennem det seneste halve år, og det er ret stille og øde. Det kan man godt undre sig over, når man har vaeret på de livlige torve rundtom i verden. Vi skylder Bispetorv at gøre det brugbart for flere mennesker,« siger Peter Hildebrand­t.

Nyt liv på Bispetorv

Han håber, at Banken kan vaere med til at skabe mere liv på Bispetorv.

»Lige nu kører man med en model, hvor facilitete­rne skal stilles op hver gang. I stedet kunne man lave mere faste installati­oner, som hurtigt kan åbnes og lukkes alt efter vejret, og som der nemt kan kobles mere på. Der skal gerne ske noget på torvet hele tiden,« siger Peter Hildebrand­t.

Banken vil danne ramme for livemusik, standup og andre mindre events, dog uden at have en decideret scene.

»Markedshal­len afholder banko en gang om ugen og har en fast guitarist, der kommer og spiller. Banken vil også lave julemarked­er og deltage på sin egen måde i festugen. Nu skal vi lige have huset i gang for at se, hvad der passer bedst til det,« siger Peter Hildebrand­t.

Aarhus midtby har en del tomme butiksleje­mål for tiden.

»En del af bylivet har det lidt svaert, fordi man kan shoppe på andre måder i dag. Derfor skal man se på, hvad man kan bruge bygningern­e til, og her passer foodhalls godt ind,« påpeger Peter Hildebrand­t.

De høje huslejer har vaeret naevnt som en del af årsagen til, at mange fysiske butikker må lukke, men Peter Hildebrand­t klager ikke.

»Det koster da noget at komme til at bo på Strøget, men vi tror på, at Banken vil kunne løbe rundt. Markedet for foodhalls er i vaekst, for det er stadigvaek et nyere faenomen i vores del af verden. Det hurtige og relativt billige måltid passer godt til storbyer,« siger Peter Hildebrand­t.

Streetfood-navnet er der andre, der har i Aarhus, og de gør det rigtigt godt. PETER HILDEBRAND­T, IVAERKSAET­TER

 ?? ?? Bygningen, der tidligere rummede Danske Bank, er ejet af Anders Holch Povlsen, men det er Peter Hildebrand­t, der skal skabe nyt liv i de historiske lokaler.
Foto: Joachim Ladefoged
Bygningen, der tidligere rummede Danske Bank, er ejet af Anders Holch Povlsen, men det er Peter Hildebrand­t, der skal skabe nyt liv i de historiske lokaler. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark